הקמנו את הפורום כדי שאנשים יוכלו לשאול שאלות, להחליף דעות ומיידע, וכן להיוועץ ברופאים מומחים. (לרשימה לחץ כאן).

השואלים מתבקשים למסור מידע כמותי (במקרה שהתגלה סרטן- גליסון ו-PSA הכרחים), גיל ותאריכים (תאריך האבחון, מועד הניתוח, וכו’) – הדבר יאפשר לקבל תשובות מהירות יותר ומדויקות יותר.

בפורום אתה יכול להציג את הכנוי שלך ללא שם משפחה או שם פרטי,
הדוא”ל שלכם לא יוצג אך ישמר באתר במידה ותרצו התיחסות מיוחדת לענינים מאד אישיים.

התגובות מופיעות בהזזה קטנה בדיוק מתחת לשאלותיכם, כך שניתן יהיה לזהות בקלות את שיוך התגובות לשאלות/תשובות.

~    ~    ~    ~    ~    ~    ~

לידיעה:  כל פעילויות העמותה נעשות על ידי מתנדבים ובמימון תרומות כספיות שמתקבלות.

תרומות יתקבלו בתודה ובברכה

פרטי בנק להעברת תרומות: 

שם החשבון: “חיים עם סרטן הערמונית”, בנק הפועלים 12, סניף 746, חשבון 368623

אנו משקיעים מאמצים רבים כדי להעביר לשואלים תשובות אמינות ומעודכנות מפי מיטב המומחים, אבל אין אנשי העמותה או מי מטעמם אחראים בצורה כלשהי להשלכות של ההתכתבות כאן ואין היא בשום אופן תחליף להתייעצות עם רופא.

צור נושא חדש

3,488 תגובות
  1. יצחק

    שלום שמי יצחק, בן 50, psa 5.6, בדיקה רקטלית ידנית תקניה. הופנתי ל-mri, ב-mri יצא חשד לשני נגעים באונה הימנית pirad 3 , הופנתי לביופסיה פיוז’ן רקטאלית שיצאה ללא ממצאים ממאירים אלא כדלקת כרונית.לאחר מכן הלכתי לייעוץ מומחה נוסף, פרופ’ מרגל, שהציע ביופסיה נוספת משום שלדעתו הביופסיה הראשונה שהיתה רקטאלית לא הגיעה עד לנגע ומכאן הציע ביופסיה טרנספריניאלית. אשמח לקבל חוות דעת האם נכון לעשות ביופסיה נוספת, טרנספריניאלית?

    • יעקב

      יצחק
      קים הבדל בין הביופסיות
      בביופסיה טרנספריניאלית- המחט מוחדרת דרך עור הפריניאום (חֵיץ הַנְּקָבַיִם בעברית). בשיטה זו יש צורך בהרדמה כללית ולוקחים לפחות 30 דגימות בשיטה זו נלקחות דגימות מכל אזורי הערמונית.
      פרופ’ מרגל רופא מנוסה מאד
      PIRADS 3 הוא מעורר חשד
      לכן אישית (לא דעה של רופא) היתי מבצע את הפרוצדורה המוצעת ע”י פרופ מרגל

    • איצי באר

      שלום יצחק
      לא סיפקת מספיק נתונים על מנת שאפשר יהיה להבין בדיוק את המצב. האם יש לך עליה ב PSA? מה קצב העלייה?
      האם יש לך הפרעות בהשתנה?
      לעצם העניין –
      למיטב ידיעתי, ואני לא רופא,
      הדרך הפשוטה להתמודד עם זה היא לקבל מהאורולוג אנטיביוטיקה לכעשרה ימים. אם ה PSA יורד זה סימן שהדלקת גרמה לעלייה שלו. אם לא צריך להמשיך ולבדוק.
      פרופ’ מרגל הוא בעל מקצוע מצוין ונשמע הגיוני מאד מה שהוא אומר.
      אולי לפני הביצוע כדאי להתייעץ עם אורולוג טוב נוסף.
      אם אתה רוצה אני יכול להפנות אותך לאורולוגים מובילים בתחום.
      המייל שלי הוא itzyb11@gmail.com
      בהצלחה.

  2. ניסים דניאלי

    לאחר סריקת אם אר אי של הערמונית קבלתי את הממצאים הבאים
    – גודל הערמונית: 41x47x46מ”מ.
    נפח הערמונית: 46סמ”ק.
    ה- Transitional zoneבמרקם הטרוגני נודולרי אופייני ל- .BPH
    קשרית היפואינטנסית אחורית ימנית בקוטר 6מ”מ.
    הממצא מדגים דיפוזיה רסטרקטיבית עם הנחתת סיגנל במפת ה- .ADC
    בגדוליניום – הנגע עובר האדרה עם .Wash-out
    הקופסית תקינה.
    שלפוחיות הזרע שמורות.
    הצרור העצבי תקין.
    בסריקת האגן – ללא לימפאדנופתיה.
    סיגנל לשד העצמות שמור

    משיהו יכול להסביר?
    יש פגישה עם אןרולוג בעוד שבוע מסקרן אותי מה זה אומר

    • יעקב

      שלום רב,

      התשובה מתארת ממצא ברמת חשד גבוהה לגידול סרטני בגודל 6 מ”מ בצד ימין של הערמונית.
      אין עדות לפריצה מעבר לערמונית, במגבלות הסריקה.

      בריאות שלמה,
      תומר
      ד”ר תומר חרס רופא בכיר במערך אונקולוגי רמב”ם

  3. טל

    שלום,

    שמי טל, בן 60, חולה סקטן ערמונית גרורתי.
    מחפש שאריות למי שיש של אבירטרון/זיטיגה
    הרבה תודה מראש
    טל

  4. יעקב

    אלעד
    מוצע שתפגוש אונקולוג המטפל בערמונית – לקבלת הסבר (תציין שחייב להיות אונקולוג מומחה בטיפול בסרטן הערמונית).
    האם מהתחלה התחלתה להשתמש ב 2 כדורים בלבד (באופן כללי לרוב 4 כדורים) +פרדיסון

    2. SUV זה מדד לעוצמת הקליטה של האות בהדמיית PET-CT PSMA.

  5. אלעד

    שלום לכולם
    למכר התגלה סרטן הערמונית, לאחר PET PSMA נמצאו כמה גרורות PSA 130 גליסון 9
    לאחר 4 חודשים של טיפול פירמגון + שתי כדורים אבירטרון כרגע PSA 14
    עשינו בדיקה שוב של PETPSMA שבוע שעבר
    להלן קטע מהפיענוח התוצאות:
    ————————————————————————————————–
    באגן מודגמת לימפאדנופתיה דו”צ בולטת מימין עם קשר דומיננטי בקוטר אורכי של 1.5
    ס”מ עתה לעומת 2.5 בבדיקה הקודמת עם זאת עוצמת הקליטה בקשרית הזאת בולטת משמעותית
    מ- 9.1 MAX SUV ל- 20.2 ובשאר הקשריות מודגמת מגמה דומה למשל בקשרית המדיאלית מימין
    20.8 MAX SUV לעומת 14.5 בבדיקה הקודמת גם בקשריות המוגדלות משמאל מודגמים שינויים
    דומים.
    הערמונית מוגדלת. מספר מוקדים פתולוגיים בשתי אונותיה. גם בערמונית מודגמת מגמת
    עליה בעוצמת הקליטה למשל התהליך הדומיננטי במחצית הימנית מדגים 15.4 MAX SUV לעומת
    10.5 בבדיקה הקודמת. כאשר הבלוטה קטנה.
    —————————————————————————————————
    אם אני מבין נכון מציינים כאן שהגרורה בגודלה הפיזי קטנה אף מה הכוונה לעוצמת קליטה MAX SUV ששם רואים שיש עליה בערכים?
    מישהו זה MAX SUV? ומה הסיבה שיכולה להיות שרואים כאן עליה בערכים ולמרות שמצוין שהבלוטות יותר קטנות?
    תודה רבה רבה

    • יעקב

      אלעד
      ערך ה-SUV מבטא את ריכוז החומר הרדיואקטיבי אשר נקלט בגרורה.
      ערך זה תלוי בכמות החלבון PSMA אשר נמצא בתאי הגידול.
      במקרה הספציפי של PET PSMA עליה או ירידה בערך ה-SUV אינם מבטאים בהכרח
      ההטבה או הרעה במחלה. העובדה שהבלוטות קטנו ורמת ה-PSA ירדה
      מצביעה יותר לכיוון שיפור במחלה.
      מציע להתייעץ לגבי המשמעות הקלינית של פענוח הבדיקה עם האונקולוג המטפל.
      בברכה,
      זהר
      פרופ זוהר קידר – מנהל יחידה רפואה גרעינית ברמב”ם

    • יעקב

      שלום
      ממליץ לפנות לאונקולוג\ית המטפל\ת
      שיצפו בבדיקה ובהשוואה לבדיקה הקודמת
      בהצלחה
      ד”ר דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן, מערך אונקולוגי, מרכז רפואי תל אביב ע”ש סוראסקי

  6. סלומון

    שאלה אחרי הפסקת זריקות זולודקס הp.s.a עלה מ0.11 ל0.77 זה אחרי שנה זה בסדר או צריך לדאוג

  7. אבי

    האם לאחר הקרנות בערמונית , ניתן לבצע ניתוח הקטנת ערמונית , תודה

    • יעקב

      אבי שלום,
      לאחר הקרנות ניתן לבצע ניתוח תיעול בערמונית שמטרתו פתיחת דרך להוצאת השתן.
      טרם הפעולה ממליץ להתייעץ עם האונקולוג הקרינתי שלך.
      בריאות שלמה
      ד”ר תומר חרס
      רופא בכיר במערך אונקולוגי רמב”ם

  8. אבי

    האם בדיקת mri של הערמונית לאחר הקרנות לערמונית , תהייה מדוייקת
    ואם כן לאחר כמה זמן אחרי ההקרנות ניתן לעשות בדיקה לצורך קבלת מצב

    • יעקב

      אבי
      תשובתו של ד”ר פפר מאסות”א (לאחר פניתו של איצי באר ממנו בקשתי את עזרתו )
      למיטב ידיעתי אין שום מחקר המעיד על תועלת של בדיקת MRI לאחר טיפול קרינתי.
      במעקב המומלץ הוא בדיקת PSA בדם.
      אם ה PSA עולה משמעותית יש לשקול הדמיית PET-PSMA.

    • איצי באר

      הי אבי
      להלן תשובתו של ד”ר רפאל פפר לשאלתך:

      למיטב ידיעתי אין שום מחקר המעיד על תועלת של בדיקת MRI לאחר טיפול קרינתי.
      המעקב המומלץ הוא בדיקת PSA בדם. אם ה PSA עולה משמעותית יש לשקול הדמיית PET-PSMA.

  9. עוזי

    יעקוב שלום
    האם שעושים בדיקת psa חודש לאחר ביופסיה של הערמונית , התוצאה תהייה מוטה כלפי מעלה

    תודה רבה

    • יעקב

      עוזי
      יתכן שאכן PSA יכול לעלות על פי ד”ר גוגל רפוי יכול לקחת כ 6 שבועות
      כידוע זיהום יכול לגרום לעלית PSA (לעתים ממלצים רופאים להשתמש באנטיביוטיקה לפני הבדיקה)
      A patient may take about four to six weeks or even more recover after a prostate biopsy. The recovery process after biopsy usually depends on the patient’s health and age.

    • איצי באר

      שלום עוזי
      אני עברתי הקרנת SBRT לערמונית לפני כ 3 שנים.
      לאחר ההקרנות היו קפיצות בקריאת ה PSA. פרופ’ סימון אמר לי שזה טבעי.
      אבל באופן כללי הייתה מגמת ירידה ב PSA.
      לאחר שנה הוא התייצב אצלי על קרוב לאפס.
      לידיעתך.

  10. גל

    בעלי החל בשבוע שעבר טיפול עם אבירטרון בתוספת פרדניזון . ביום חמישי קיבל זריקת דקפפטיל. נאמר לו שיקבל זריקות כל חצי שנה. האם הזריקות כן דבר שילווה אותו כבר כל חייו? אחרי שקיבל את הזריקה החלו לו כאבים בעצמות שכבר לא היו קודם לאחר שעבר הקרנות מעטות. זה חלק מתופעות הלוואי? האם כאבים אלו יחלפו?

    • יעקב

      הי גל
      יש לא מעט אנשים שסובלים מכאבי עצמות אחרי טיפולים הורמונלים
      כדאי לבדוק באופן רציף PSA ולבצע אחרי תקופה בדיקת PSMA PET CT על מנת לודא
      שהטיפול יעיל

  11. לאקי

    קראתי שבטיפול קרינה חדש ומתקדם העושה שימוש ב-SpaceOAR, שנועד להפחית תופעות לוואי, להגן על רקמות האיברים הסמוכים לאזור ההקרנה ולמקסם את התוצאות.
    האם יש אפשרות להשתמש בטיפול זה גם אחרי הקרנה כתוצאה מכישלון ביוכימי.
    תודה רבה

    • יעקב

      לאקי
      לא ברור מהשאלה מהו הטיפול הקרינתי שמוצע לך.
      במידה וכוונתך היא לגבי טיפול קרינתי עקב כשלון ביוכימי לאחר ניתוח כריתת ערמונית –
      אין אפשרות להכניס ספייסר ג’ל עקב השינוי באנטומיה.

      בריאות שלמה,
      תומר
      __ד”ר חרס – רופא בכיר במערך אונקולוגי רמב”ם______________________________

  12. איצי באר

    שלום אריק
    לדעתי אין בעיה עם רכיבה על אופניים אבל כדאי לך להתייעץ בקשר לכך עם אונקולוג או אורולוג.
    לבעלי ערמונית רכיבה על אופניים (בדומה ליחסי מין) עלולה לגרור עליה זמנית שלה PSA ולכן לא מומלץ לרכב כמה ימים לפני הבדיקה.
    בריאות שלמה..

  13. כרמלה

    לבעלי דוד פרוסטטה מוגדלת. P.s.a 9.
    ביצע בעבר בדיקות ביופסיה והכל בסדר.
    לאחרונה יש לחליפין דימום בשתן. ביצוע אולטרסאונד דרכי השתן וכליות והכל תקין כולל הקריאטינין. ביקר אצל אורולוג. ביצע בדיקת ציטוסקופיה. הרופאה לא ראתה ממצא יוצא דופן. היום ביצע בדיקת סי.טי ובעתיד יבצע אם.אר.איי. בנוסף ביצע בדיקה של איסוף שתן שני למשך 3 ימים.
    האם נראה מכל האמור שיש חשש לסרטן בפרוסטטה? תודה על תגובה! כרמלה

    • יעקב

      הי כרמלה
      האם ה PSA יציב במשך שנים. האם ביצעה free PSA
      ליחס בין שתי הערכים יש משמעות
      בדיקת MRI של ערמונית היא בדיקה בעלת דיוק וכדאי שתתקבלו תוצאות לפני שליחתם
      למומחה אורו/אונקולוגי
      בברכה
      יעקב

  14. אריק באלין

    שלום רב
    רציתי לשאול האם מותר רכיבה על אופניים 9 חודשי9ם לאחר ניתוח ערמונית ללא גידול אפשרי מבלי חשש לנגדלה של p s a? אני ספורטאי בן 67
    בכבוד רב מחכה לתשובתכם
    אריק באלין.

    • יעקב

      אם יש החלמה מלאה מהניתוח
      אז לרוב אין מניעה מרכיבה
      יש להמנע מרכיבה יומיים טרם בדיקת
      PSA
      בברכה
      ד”ר דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן, מערך אונקולוגי, מרכז רפואי תל אביב ע”ש סוראסק

  15. גל

    לפני שנה אובחן סרטן הערמונית עם גרורות בשתי בלוטות לימפה ובאצטבלום. בוצעו סה”כ 8 הקרנות ממוקדות וקיבלתי זריקות פרמיגון במשך חצי שנה. מאז חצי שנה של שקט. לפני כחודש וחצי התגלה סרטן באפסט בערמונית, באצטבלום ובחוליה L4 בגב. עברתי 3 הקרנות ממוקדות בגב, ונקבע לי טיפל בארביבטרון וזריקה חצי שנתית דקפטיל. רציתי לדעת לכמה זמן בדרך כלל נקבע הטיפול בארביבטרון. האם לכל החיים?

  16. אבא

    ב-28 בדצמבר 2020 בשעה 17:37, שלחתי לכם בקשה ליידוע (תחת הכינוי ‘אבא’).
    טרם קיבלתי מענה. אודה על תגובה מהירה מאחר ובזמן הקרוב אני חייב לעבור ביופסיה.

    • itzyb

      itzyb (עריכה)הגב
      29 בדצמבר 2020 בשעה 23:44
      שלום “אבא”
      הנה ההסבר על PSAD
      (PSA DENSITY או צפיפות ה-PSA) מויקי רפואה –
      “מדד נוסף הוא של צפיפות (density) של PSA, והוא מתייחס לרמת PSA בדם ביחס לגודל הבלוטה המתקבל בבדיקת על-שמע. מדד זה מתקבל על ידי חלוקת התוצאה של סך-PSA בנפח הערמונית, כאשר יחס המתקבל בין 0.1-0.15 נחשב תקין, ואילו יחס הגבוה מ-0.15 נחשב חשוד ומצדיק ביופסיה (Loeb וחב’ ב-Urology משנת 2008).”
      לכן לפי זה דרושה ביופסיה.
      יש עוד בדיקה יותר מודרנית ויותר מקובלת ודי אמינה לקביעה האם יש לעשות ביופסיה או להסתפק במעקב פעיל.
      הבדיקה נקראת 4K-SCORE.
      קרא באתר העמותה בכתובת:
      https://www.lwpc.org.il/%d7%90%d7%91%d7%97%d7%95%d7%9f-%d7%94%d7%9e%d7%97%d7%9c%d7%94/
      (גלול לקראת סוף הכתבה).
      ציטוט:
      “במידה ויש ספק בקשר לקיומו של הנגע הסרטני וספק בקשר לצורך בביופסיה, מוצעת למטופלים בדיקת דם הנקראת 4K-Score שעוזרת להגיע להחלטה האם לבצע ביופסיה לערמונית.”
      דבר על כך עם האורולוג.
      בקשר להיותך נשא מוטציה BRACA2 – דבר איתי, גם אני נשא מוטציה זו. יש צורך להתייחס לכך.
      הרבה בריאות

  17. שלמה

    שלום,
    האם יש אימונותרפיה וטיפולים ביולוגיים לסרטן ערמונית?
    אם לא אז למה לא?
    תודה.

    • יעקב

      שלמה
      יש טיפולים ביולוגים וקים טיפול באימונתרפיה בטיפול של סרטן ערמונית
      הטיפולים נקבעים לאחר בדיקות מוטציות של הגידול
      לרוב לאחר מצוי טיפולים הורמונלים ואחרים

  18. אבא

    שלום וברכה,
    בן 66, נשא BRCA2.
    PSA בעלייה, אחרון 4.7.
    ממצאי בדיקת MRI ערמונית: “ללא ממצא חשוד לגידול משמעותי קלינית, PSAD הוא 0.18”.
    מבקש לדעת מה זה PSAD ואם הערך 0.18 הוא בגדר הנורמה.
    בכבוד רב ובתודה מראש

    • יעקב

      הי
      PSA מחולק בנפח הערמונית = PSAD
      לגבי ערכים גבולים
      In the analysis of PSA density, the cancer patients averaged 0.31 ng/ml/cc, while patients with negative results averaged 0.10 ng/ml/cc. Utilizing a cutoff value of 0.15 ng/ml/cc for PSA density as a cancer positiveness criterion, the authors obtained sensitivity of 74% and specificity of 70%.
      לכן המספר שהצגת 0.18 הוא מעל המספר המוצג כאן

  19. רון קלוגר

    אשמח לקבל הסבר על ההבדל בין גידול ממעיר ברגה נמוכה בפנים הערמונית או כמו במקרה שלי על הכליפה מבחוץ. האם אפשרויות הטיפול שונות ? האם כל האופציות זהות ? אחרי MRI וביופסיית פיוזן הוצע לי HIFU.
    אשמח להסבר על המשמעות עם בכלל שהגידול הנו חיצוני.
    תודה רבה
    רון

    • יעקב

      הי רון
      הנתונים שהצגתה הם לא מספיקים על מנת להעביר למומחים
      חסר PSA וקצב שנוי ? מה הגליסון אחרי הביופסיה שבצעתה ?
      ב MRI מה הPIRADS .?
      האם הממצא הוא יחידי ולכן הוצע לך HIFU ?
      אני היתי שוקל הדמית ספציפית PET/CT PSMA באמצעות הדמיה זו תוכל לקבל אינפורמציה
      על המצאותם של גרורות באם קימות
      באם ישנם גרורות הטיפול הוא שונה מזה כאשר הגידול בתוך הערמונית
      אז הטיפול הוא לא ממוקד כאשר קימות גרורות הטיפולים הורמונלים ואחרים בהתאם ללמצאים

      • רון קלוגר

        תודה רבה על תשובתך. הPSA הנו 3.13 (עברתי לפני שנה ניתוח HOLEP, חצי שנה אחרי הניתוח היה PSA רק 1.2 בחצי שנה שילש עצמו.
        ב MRI האחרון ממצע חשוד כ PIRADS 4 . בתשובת הביופסיה(פיוז’ן MRI) הGLEASON היה 3+3=6 , group grade1
        אשמח אם תוכל להבהיר לי מה המשמעות שהממצע על כליפה חיצונית של הערמונית ולא בפנים.
        סה”כ מתוך 12 החלקים ב 3 נמצא ממצע adenocarcinoma
        אשמח להארותיך המלומדות.
        בתודה ובברכה
        רון

        • יעקב

          שלום

          כאשר מנתחים את הנתונים של גידול ערמונית, דרגת הסיכון לשליחת גרורת בעתיד קשורה למדד גליסון בפתולוגיה
          (סיכון גבוה יותר ככל שגליסון גבוה יותר) ולנרחבות הגידולבבדיקות ההדמיה (למשל הם הוא רק בתוך הערמונית ואז הסיכון נמוך יותר או שמא יצא אל מחוץ לערמונית דרך הקופסית ואז הסיכון גבוה יותר)
          ממליץ להתייעץ עם אונקולוג\ית לגבי מאפייני הגידול
          בהצלחה
          ד”ר דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן, מערך אונקולוגי, מרכז רפואי תל אביב ע”ש סוראסקי

          Daniel Keizman, MD
          Head, Genitourinary Oncology Unit
          Tel-Aviv Sourasky Medical Center

  20. אבי כהן

    שלום
    האם ניתן לצפות במפגש הזום שנערך לאחרונה
    תודה

  21. אלי

    בן 55 שנים.
    אחרי בריכתרפיה (לפני כ- 6 חודשים). מאז יש זיקפה טובה אך בעת האורגזמה יש כאב עז.
    השאלה: האם ניתן לטפל או להקטין את הכאב? האם הכאבים ילכו וירדו בזמן הקרוב?

    בתודה.

    • יעקב

      אלי
      אפשר שעה לפני הסקס לקחת כל כדור לכאב כגון אופטלגין או אקאמול או נורופן –
      מה שהיה לוקח לטיפולי שיניים למשל
      בדרך כלל כאבים חולפים אחרי תקופה של 6-12 חודשים אחרי ברכיטרפיה
      נשלח מד”ר אנה גוחולוב

    • שלמה

      הי אלי
      החלק החשוב ” מאז יש זיקפה טובה”
      בכל השאר איש לא יתחלף איתך
      רק בריאות

  22. גיורא איילנד

    השבוע התקיים מפגש בזום אותה ארגנה העמותה עם מספר רופאים, ושעסקה כמובן בסרטן הערמונית. ברכות לאיצי ולכל מי שמארגן מפגשים אלה, אך בצד התועלת יש במפגשים אלה גם נזק. הנזק נובע מגישתם של אורולוגים “למרוח תשובות”, להשמיט מידע חשוב, דבר שמהווה למעשה שקר (LIE BY OMISSION). המפגש האחרון לא היה שונה בהיבט זה ממפגשים קודמים, ונטייה קבועה כאמור של אורולוגים כך לנהוג. אדגיש שתי דוגמאות מתוך רבות מאד שעלו בשתי ההרצאות
    הראשונות:
    א. המרצה השני ניסה להציג את הדילמה של ניתוח או הקרנות כדילמה סובייקטיבית בו כול אחד יבחר מה מתאים לו. ובכן, ההיבט הסובייקטיבי יכול לבוא
    רק אחרי מיצוי החלק האובייקטיבי, וכפי שטענתי בשידור עצמו ישנו נומוגרם (תוכנה) של בית חולים MSK שעל ידי הקלדה פשוטה של 5 נתונים מקבלים
    שתי תשובות. התשובה החשובה עונה על השאלה הבאה: אם אעשה ניתוח, מה הסיכוי שהסרטן יוסר לחלוטין ולא יחזור במשך 5 שנים לפחות. מוסכם אני
    מניח כי מטרת הניתוח איננה להסיר את הערמונית כי אם להסיר את הסרטן. אם (לדוגמא) הסיכוי לקבל תשובה חיובית לשאלה קריטית זו הוא 90 אחוז אזי יש היגיון מסוים בניתוח. אם לעומת זאת התשובה היא 20 אחוז, זה אומר שמי בוחר ניתוח צריך לדעת כי ב80 אחוז הניתוח ייכשל!!! ובמילא הוא יאלץ לעבור גם הקרנות. זהו
    דבר כה חשוב, ולא יתכן שהרופא בפגישה (כמו כל עמיתיו) מעדיף שלא תדעו זאת.
    ב. הנזקים של ניתוח.
    בכל הצגת הנושא על ידי אורולוגים מושמטות בכוונה חלק מתוצאות של הניתוח. התשובה המלאה לסיכוני ניתוח הם:
    1) ב100 אחוז מהמקרים תוסרנה גם שלפוחיות הזרע. גם אם תהיה פעילות מינית אחר כך היא לא תהיה דומה
    2) ב100 אחוז מהמקרים הפין מתקצר בניתוח. אין גבר בעולם שלא חרד מכך, ולמרות זאת היבט זה לא מוזכר (הוא הוזכר כן
    על ידי הסקסולוג שדיבר אחרי שני האורולוגים)
    3) תהיה פגיעה בלתי הפיכה בעצבי הזקפה. מדובר פשוט על חיתוכם ולכן אין לדבר תקומה. הסיכוי שהדבר יקרה הוא
    .לפחות 70 אחוז.
    4) ב100 אחוז מהמקרים תהיה פגיעה כלשהי בשליטה בשתן. נכון ב85 אחוז מהמקרים הפגיעה תהיה קטנה, וככלל תהיה שליטה
    בשתן אך כן יהיו דליפות בלתי נשלטות בעת שיעול וצחוק, ותופעה זו תחמיר עם השנים.
    5) יש סיכוי לחלות במחלה נוראית שנקראת “פירוני”. הסיכוי נמוך יחסית אך הוא פי 5-8 יותר גבוה למי שעובר ניתוח
    בהשוואה לגברים אחרים שלא עוברים ניתוח.
    6) הניתוח יגרום לכאב כרוני בלתי ניתן לריפוי כתוצאה מפגיעה בעצבים (לא עצבי הזקפה) שנמצאים באזור
    הניתוח.
    7) הניתוח ייכשל- דהיינו הערמונית תוסר אך לא הסרטן. להערכתי מדובר על כ70 אחוז מהניתוחים המבוצעים
    בישראל. זו נתון נוראי, ולא סתם המערכת מסרבת לקיים מעקב אחרי הנושא.

    היו עוד הרבה אי דיוקים, השמטות והטעיות בשתי ההרצאות הראשונות בכנס, אך נסתפק בכך.
    בריאות!
    גיורא

  23. אבי

    שלום,
    עברתי לפני שבוע ויומיים החדרת גרגירי זהב וספייסר לקראת הקרנות. (5).
    לפני כיומיים התחילו לי כאבים באזור שבין פי הטבעת לשק האשכים. האם זה צפוי? יש סיבה לדאגה? טרם קיבלתי תאריכים להקרנות.
    שאלה נוספת- סיימתי לפני כשבועיים וחצי טיפול הורמונלי (זריקה וכדורים ל 28 ימים) כהכנה להקרנות. מתי צפויים תופעות הלואי כמו גלי חום ושינה לא טובה למשל לעבור?
    תודה

    • יעקב

      אבי
      תגובתו של איצי באר שעבר את הליך דומה
      מהנסיון שלי הכאבים הם כתוצאה מההזרקות של הג׳ל וגרגירי הזהב.
      (הקוטר של המחטים גדול יחסית). יתכן גם קצת דימומים.
      יחד עם זאת לוודא שזה עובר (שאין זיהום).
      2. גלי החום ובעיות השינה הם כנראה חלק מהתוצאות של ירידת הטסטוסטרון בעקבות הטיפול ההורמונלי.
      כאן צריך סבלנות. בסוף זה עובר.

    • שלמה

      אבי שלום
      אני עומד לעבור תהליך כזה בעוד שבוע ומאד מודאג .
      האם הורדמת מקומית או כללית , האם כאב בזמן או אחרי הפעולה

      תודה על תשובה

  24. אורי

    בן 72 במעקב פעיל סרטן ערמונית כ 10 שנים.ממצאים אחרונים גילו גליסון 7- 3+4 הגידול בשני הצדדים
    לא פרץ את הקופסית הרופאים אומרים לי להחליט ניתוח או הקרנות
    מה עדיף לגבי אין מחלות רקע. מה עם הקרנות בבלינסון מומלץ?
    psa 6.9

    • יעקב

      הי אורי
      אין לנו כילים לדרג את הביצועים של מחלקות קרינה בבתי חולים שונים
      כל בתי חולים הגדולים מחלקות קרינה אשר יכולות לבצע קרינה בשיטת SBRT לערמונית
      תפגש עם הרופא שיסביר לך על תהליך סימולציה
      (מלבד בליסון באזור המרכז – שיבא, איכילוב , אסות”א ועוד)
      בחירה של טיפול קרינה או ניתוח
      בניתוח אתה אמור לעבור הרדמה כללית ולכן בגילך היתי מתיעץ עם קרדיולוג +רופא משפחה
      יש צורך במנתח מעולה להימנע מתופעות לואי (שמירה על עצבי זיקפה ושליטה על מתן שתן)
      לקרינה תופעות לואי לטווח ארוך (ללא הרדמה)
      מומלץ בגיל מבוגר או בבעיות רפואיות קרדיו-וסקולריות לבצע קרינה
      יש לציין שלאחר ניתוח אפשר לבצע הקרנות למיטת הערמונית במידה וה PSA בעליה
      לרוב המנתחים לא מבצעים ניתוחים לאחר הקרנות

  25. עוזי

    יעקוב שלום
    נמצאתי מתאים לטיפול בשיטה הופקאלית של ההקפאה (קריתראפי)
    האם טיפול כזה עדיף מבחינת תופעות הלוואי על טיפול רדיקלי
    תודה

    • יעקב

      הי עוזי
      אני ממליץ שתעיין במאמר של שמואל ציטרון
      “הטיפול בהקפאה (קריותרפיה)לסרטן ממוקם של הערמונית ” מאז חלה התקדמות בתחום
      ותופעות לואי בגידולים מזערים הוא עם מעט מאד תופעות לואי באמצעות קריו פוקלי

      בניתוח רובוטי יש סכוי בפגיעה בעצבי מין ומתן שתן – תלות באיכות המנתח ומיקום הגידול
      אפשרות בקרינה SBRT היא אפשרות נוספת גם כאן תופעות לואי לאורך זמן
      החלטה צריכה להיות בתלות אופי הגידול -רמת אגרסיביות , מספר גידולים בערמונית ועוד
      תופעות לואי היא חשובה אך הצלחת הפרוצדורה לאורך זמן היא חשובה לא פחות

  26. רותם שמעון

    לידיעת כל מנותחי הסרת הערמונית הסובלים מדליפות שתן:
    עברתי כריתה מלאה של הערמונית, ויחד איתה הוסר גם שריר ההתאפקות להשתנה.
    קיבלתי מפרופ’ יוסיפוביץ מרשם לתרופה אבירטרון (תחליפי: זייטיגה) שעוזרת לי מאד בהפחתה של הדליפות.
    התרופה בסל הבריאות, מקבל אותה חינם בקופ”ח.
    זו תרופה שהייתה מיועדת להרגעה של מטופלי נפש, אבל תופעת הלוואי שלה היא הרפייה של שרירי שלפוחית השתן, וזה מה שמקטין את הדליפות.
    עניין תופעת הלוואי מאד דומה שתרופת הוויאגרה, שהייתה במקור תרופה להורדת לחץ דם ותופעת הלוואי שלה שגורמת לזיקפה הפכה אותה לתרופה לנושא זיקפה.
    מתן התרופה מחייב משם מאורולוג.
    לידיעתכם! שמעון רותם, חולון

    • איצי באר

      שלום שמעון
      אתה מוסר כאן מיידע לא נכון.
      אבירטרון הינו תכשיר הורמונאלי המשמש יחד עם טיפול הורמונלי בזריקות (דקפפתיל, זולדקס וכו’) להורדת רמת הטסטוסטרון בגוף.
      לא משמש להרגעת מטופלי נפש.
      אני לא מכיר את השימוש שלו להפחתת דליפות שתן.
      ראה גם באתר האגודה למלחמה בסרטן:
      https://www.cancer.org.il/template/default.aspx?PageId=8688
      אני מציע לך לבדוק עוד פעם את הטיפול בך וגם מבקש להקפיד למסור כאן מיידע מדויק ואמין.

  27. חיים ניסני

    שלום לכם,
    אני חולה סרטן ערמונית משנת 2005.
    עברתי אז כריתת ערמונית. בניתוח התברר שהגידול התפשט מעבר למעטפת הערמונית.
    במשך הזמן שחלף עברתי שני סבבי הקרנות – הראשון לאגן והשני לבטן התחתונה.
    סמן ה PSA כיום עומד על 2.18
    לאחרונה אובחן אצלי סרטן ערמונית בשלפוחית השתן (בעקבות ביופסיה).
    בנוסף, עקב סיבוך נותחתי לפתיחת הצרה של פתח שלפוחית השתן, ובעקבותיו אבדתי לחלוטין שליטה על מתן שתן.
    אני עובר טיפול הורמונלי בסרטן הערמונית מתחילת דצמבר 2020 (כדורים במשך חודש ואז וזריקה כל 6 חדשים).
    כמו כן אובחנתי לפני כשנה כחולה פרקינסון.
    שאלתי היא
    האם כל האמור לעיל מזכה אותי בנכות של 90% ומעלה?

    בברכה ותודה
    חיים ניסני

    • יעקב

      חיים ניסני
      אתה צריך לפנות אל סניף המוסד לביטוח לאומי במקום מגוריך
      לטופס התביעה יש לצרף מסמכים רפואים של הרופאים המקצועים ורופא משפחה
      עובדת סוציאלית בבית חולים מחזיקה טפסים מתאימים
      ועדה רפואית שכוללת רופא תקבע לך את % נכות
      מגיעות לך הטבות נוספות במידה ותקבל 100% נכות (כגון תג נכה, הנחות מס הכנסה)

  28. עוזי

    ובמידה ואתה לא ממליץ על שיטה פוקאלית
    כי יש אולי חשש שחוץ מהגוש , ישנם אולי תאים נגועים נוספים
    לפי הנתונים שמסרתי , מה עדיף ניתוח או הקרנות בייחס לתופעות לוואי
    ושוב תודה

    • יעקב

      עוזי
      החלטה על אופי הטיפול אינה פשוטה
      לכל אחד מהטיפולים תופעות לואי לעתים שפוגעות באיכות חיים באופן משמעותי
      איכות הניתוח הרובוטי ושמירה על עצבי זיקפה ועצבי שליטה על מתן שתן הם חשובים מאד
      (חשוב לבחור במנתח מנוסה בתחום)
      דיוק קרינה בשיטת SBRT היא שיטה חדשנית אך גם לה תופעות לואי
      יש לציין שאפשר לבצע הקרנות גם אחרי ניתוח אך לא להפך
      אין זה אומר שיש לנו דעה מגובשת בנושא זה
      בדיקת PET-CT PSMA יכולה לתת תשובה לגבי גוש מחוץ לקפסולה

  29. עוזי

    שלום,
    בן 62, בריא , לא לוקח תרופות , אחרי ביופסיה של ערמונית, גליסון 7 (3+4) ., psa 3.9 , גוש 1.8 ס״מ בצד שמאל .באזור פרפירי בגובה הבלוטה האמצעית מצד שמאל , אין פריצה מעבר לקופסא , כול שאר הערמונית נקי
    מעוניין לעבור בשיטה הפוקאלית , האם במידה ונכשל , אפשר לבצע ניתוח של הערמונית , מה לדעתך השיטה הטובה יותר מבין השיטות הפוקאליות
    תודה

    • יעקב

      הי עוזי
      ישנם מספר מאמרים המשווים בין HIFU (אולטראסאונד ממוקד) לבין CRYO (צריבה בקור)
      ממליץ על
      Cryotherapy versus high-intensity focused ultrasound for treating prostate cancer: Oncological and functional results
      כדאי לבדוק אגרסיביות בPOLARIS או אונקוטסט
      ממליץ על שיחה עם מומחה שמבצע את שתי השיטות – פרופ מרגל בליסון
      קימות עוד שיטות נוספות

  30. אודי

    האם מקובל טיפול hifu כאשר מדובר בגידול בשני צידי הערמונית, כשבצד אחד גליסון 4+3 ובשני 3+4 והפיאסאיי כ- 4.77. האורולוג הסביר שניתן לטפל רק בצד החמור יותר ולהותיר את הצד השני למעקב בלבד. בן 59. מה סיכויי החלמה? סיבוכים אפשריים?

    • יעקב

      פרופ’ מםוים מסר ליו”ר העמותה שהוא לא מטפל בטיפול מקומי כאשר הגליסון הוא מעל 7=3+4
      כלומר אם למישהו יש גליסון 7=4+3 הוא לא מציע טיפול מקומי.

  31. רפאל

    שלום וישר כח לכל העוסקים בעזרה.
    אני בן 69. PSA בשלוש שנים אחרונות הוא סביב 4.5
    בתחילת שנת 2020 בצעתי ביופסיה ” עיוורת” 12 דגימות : התקבל גליסון 6
    בצעתי פעמיים MRI בשנתיים אחרונות והסיכום הוא PIRADS – 2
    בצעתי גם בדיקות גנטיות: 4K מראה 21% ואונקוטסט GPS קטן מ 1 % לגרורות ב – 10 שנים.
    בבדיקה גנטית אחרת אין מוטציות של BRCA 1 BRCA 2. אבי נפטר בגיל 90 בשיבה טובה. אימי נפטרה בגיל 78 מסרטן הוושט.
    בצעתי לפני חודש PET CT : לפי הדוח אין סימנים לגרורות אך יש סימנים ל”ממאירות ראשונית”.
    לפני כחודשיים בקרתי אצל אורולוג בדיקה רקטלית: ערמונית נמושה. הסביר על 3 אפשרויות: קכירתה, הקרנות או עקב. ביופסיה חוזרת בעוד שנה והמשך בדיקות PSA

    אשמח לקבל חוות דעת להמשך בדיקה ו/או טיפולים.
    בברכה

    • יעקב

      רפאל
      החלטה על מעקב פעיל תלויה במספר גורמים כאשר הסיכון הוא נמוך
      הקרטריונים שנלקחים בחשבון הם: PSA, גליסון , מספר גלילים מעורבות לינארית ,T1-T2
      ממליץ שתעיין במאמר ” מעקב אקטיבי ודחיית הטיפול בסרטן ערמונית מוגבל”
      של פרופ עופר יוספוביץ נמצא בטאון במה גליון 18
      לגבי החלטה על טיפול היתי בוחן את הצורך עם אורו/.אונקולוג כאשר קרינה וברכיותרפיה הם טיפולים
      עם תופעות לואי והגורם האונקולוגי כדאי שיהיה מעורב
      נשלחה אליך הרצאה מעודכנת באנגלית לגבי אפשרויות טיפוליות

  32. גוני 1

    עברתי טיפול בבריכטרפיה וכן בהקרנות לפני שהתחלתי בטיפול רצתי לשרותים בלילה כל שעה וחצי שעתיים לאחר הטיפולים בהקרנות קיבלתי מהרופא כדור טמוסולין(אומניק) שאני לוקח אותו לפני השינה למרות זאת אני רץ לשרותים כל שעה ולפעמים כל חצי שעה שאלתי איך אפשר לשפר את המצב ופחות לרוץ במשך היום המצב הרבה יותר טוב ואני לא זקוק לתת שתן בתכיפות.

    • יעקב

      גוני
      ניתן להעלות את מינון האומניק ל-2 כדורים.
      ממליץ להימנע משתייה מרובה בשעות הערב,
      להימנע משתיית קפאין ואלכוהול.
      בריאות שלמה,
      תומר
      ד”ר תומר חרס רופא בכיר במערך אונקולוגי רמב”ם

  33. אביגדור כהן

    הי מעוז
    מצטער שלא עניתי קודם
    המייל האישי שלי הוא 0544305544
    אשמח לשוחח ולעזור

  34. נועם

    שלום, לאבא שלי אובחן סרטן הערמונית גליסון 7 . הוא עשה פטסיטי ללא פיזור גרורתי. מה הטיפול המומלץ עבורו? הגידול נוגע בקופסית לא פרץ אותה. הוא גילה בעקבות psa גבוהה . אורולוג מין הסתם ממליץ על הוצאת ערמונית, מה שיכול לגרום לתופעות לוואי להבנתי. ואונקולוג ממליץ על הקרנות. השאלה מה מומלץ עבורו לטיפול הכי טוב? האם טיפול אחר לא הקרנות אלא משהו אחר יכול לעזור ? פחות אגרסיבי ועם תופעות לוואי.

    • יעקב

      נועם
      אופי הטיפול נקבע ממספר פרמטרים
      גיל המטופל , מצב בריאותי ,אגרסיביות הגידול (הניתוח כולל הרדמה לכן חשובה דעתו של רופא משפחה )
      היתי מציע חוות דעת שניה של אונקו/אורולוג נוסף
      לכל טיפול תופעות לואי
      משהו אחר יכול לעזור לאחר דיון מעמיק לגבי אפי הגידול והתפטותו בתוך הערמונית
      (קימת אפשרות צריבה אך יש להועץ במומחים)