הקמנו את הפורום כדי שאנשים יוכלו לשאול שאלות, להחליף דעות ומיידע, וכן להיוועץ ברופאים מומחים. (לרשימה לחץ כאן).

השואלים מתבקשים למסור מידע כמותי (במקרה שהתגלה סרטן- גליסון ו-PSA הכרחים), גיל ותאריכים (תאריך האבחון, מועד הניתוח, וכו’) – הדבר יאפשר לקבל תשובות מהירות יותר ומדויקות יותר.

בפורום אתה יכול להציג את הכנוי שלך ללא שם משפחה או שם פרטי,
הדוא”ל שלכם לא יוצג אך ישמר באתר במידה ותרצו התיחסות מיוחדת לענינים מאד אישיים.

התגובות מופיעות בהזזה קטנה בדיוק מתחת לשאלותיכם, כך שניתן יהיה לזהות בקלות את שיוך התגובות לשאלות/תשובות.

~    ~    ~    ~    ~    ~    ~

לידיעה:  כל פעילויות העמותה נעשות על ידי מתנדבים ובמימון תרומות כספיות שמתקבלות.

תרומות יתקבלו בתודה ובברכה

פרטי בנק להעברת תרומות: 

שם החשבון: “חיים עם סרטן הערמונית”, בנק הפועלים 12, סניף 746, חשבון 368623

אנו משקיעים מאמצים רבים כדי להעביר לשואלים תשובות אמינות ומעודכנות מפי מיטב המומחים, אבל אין אנשי העמותה או מי מטעמם אחראים בצורה כלשהי להשלכות של ההתכתבות כאן ואין היא בשום אופן תחליף להתייעצות עם רופא.

צור נושא חדש

3,309 תגובות
  1. hazan

    שלום רב,
    בן 63 , גילסון 7 (4+3) , PETPSMA – שלילי לפיזור . צד שמאל אזור APEX.
    נאמר לי שמבחינת תוחלת חיים אין יתרון לניתוח רדיקאלי על רדיוטרפיה+ טיפול הורמנלי (חצי שנה).
    ממה שהבנתי עד כה, אני מתרשם שמבחינה סטטיסטית תופעות הלואי – מין, ושליטה על סוגרים נמוכה יותר בטיפול בהקרנות מאשר בניתוח. האם זה נכון ?
    שאלה 1 : האם על סמך ניסיונכם תוחלת החיים לאחר טיפול רדיקאלי ( ניתוח או הקרנות) באמת דומה? ומה הסיכוי בכל אחת מהשיטות לחזרת הסרטו? ובתוך כמה זמן?
    שאלה 2: האם יש מונוגרמות כמו של mskcc ,Pre-Radical Prostatectomy עבור ניתוח רדיקאלי, גם עבור טיפול בהקרנות?
    שאלה 3: במידה והסרטן חוזר לאחר טיפול בהקרנות , מה השלב הבא של ההתמודדות ? (הבנתי שלא ניתן לבצע ניתוח לאחר הקרנות)
    שאלה 4 : מה הן תופעות הלוואי הנוספות היחודיות לטיפול בקרינה+ טיפול הורמונאלי.
    אשמח לשמוע חוות דעתכם בנושאים אלו
    תודה

    • יעקב

      הי Hazan
      האם עינתה בעץ החלטות ובו הסבר מפורט על שימוש במנגרמות ?
      ריקמה שהוקרנה היא בעיתית לביצוע ניתוח
      אחרי ניתוח ואחרי הקרנות קיים מגוון של טיפולים הורמונלים (אחרי ניתוח אפשר לבצע הקרנות)
      במידה והגרורות בעצמות רדיום 223
      טיפול כימותרפי
      ליטיציום 177
      תקוני DNA
      טיפולים אימונותרפים
      נתן לבחון נסויים קלינים שיתיאמו למצבך
      נתן לבצע בדיקות גנטיות- בדיקה גנומית בזהוי והתאמת טיפול באופן אישי
      בקשתי אינפורמציה נוספת עבורך מרופא מומחה

    • יעקב

      hazan
      מאמרים הבאים נשלחו עבורך מד”ר תומר חרס- רופא בכיר במערך אונקולוגי רמב”ם (מומחה קרינה)
      מאמר השוואתי בין מעקב/ניתוח/קרינה
      https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa1606220
      מאמר השוואתי בין תופעות הלוואי של טיפולים אלה
      https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1606221
      כפי שתראה – התוצאות מראות שהתוצאות האונקולוגיות זהות, אולם פרופיל תופעות הלוואי של הקרינה טוב יותר, דבר שמוביל לירידה כלל עולמית בניתוחים ושימוש גובר בטיפולי קרינה.

  2. יעקב

    הי שי
    אני שמעתי בזמנו את הרצאתו של פרופ גיל רביב משיבא בנושא מיניות
    נירו/אורולוגים הם רופאים עם ידע טוב בתחום עצבי הזקפה – תנסה בבתי חולים הגדולים

  3. שי

    חברים. האם יש המלצות לרופא לעניין שיקום מיני לאחר כריתת ערמונית רדיקלית?

    • יעקב

      הי שי
      אני שמעתי בזמנו את הרצאתו של פרופ גיל רביב משיבא בנושא מיניות
      נירו/אורולוגים הם רופאים עם ידע טוב בתחום עצבי הזקפה – תנסה בבתי חולים הגדולים

  4. טאגארט

    יעקב,
    תודה על המענה,
    היכן אני מוצא את המאמר של פרופ’ עופר יוסיפוביץ?
    טאגארט

    • יעקב

      טאנארט
      בחוברת במה גליון מס’18
      כל החוברת עוסקת בסרטן ערמונית
      חוברת נמצאת בחדר מידע עבור חולי סרטן בבית חולים בבליסון
      אנא שח לי בדוא”ל את הדוא”ל שלך

  5. שיו

    אחרי בדיקת PSA בשנת 2011 עם תוצאה 4.4 נשלחתי לביצוע ביופסיה בערמונית.
    בביופסיה נתגלה אצלי סרטן ברמה של גליסון 6 (3+3) . GRADE GROUP 1.
    לאחר התיעצות החלטתי לקבל את ההמלצה של מעקב פעיל.
    מאז ועד היום רמת ה- PSA שלי היא 2.5-3.5.
    כמו כן עברתי מאז עוד 4 ביפסיות עם תוצאות דומות.
    אני סובל מאוד מכאבים בתהליך הביופסיה וגם לאחר מכן.
    אחרי הביופסיה השלישית והרביעית התעלפתי.
    את הביופסיה האחרונה (בדצמבר 2019) ביצעתי בהרדמה מלאה באשפוז יום וגם אז היה צורך לאשפז אותי יום נוסף מאחר והרגשתי עדיין סחרחורות.
    שלושת הביפסיות האחרונות בוצעו בהתאם לבדיקות MRI שבוצעו לפני הביופסיה.
    עקב בעיות לוגיסטיות נאלצתי לשנות את האורולוג המטפל.
    בביקור שלי אצל האורולוג החדש הוא המליץ לי לבצע טיפל של 5 הקרנות לערמונית לפי ממצאי בדיקת MRI שאעשה.
    טיפול זה לא הןצע לי בעבר.
    לפי מה שהבנתי הקרנות אלו ימנעו בעתיד אופציה של ניתוח להסרת הערמונית.
    אבקש לשמוע חוות דעת נוספות.

  6. טאגארט

    רציתי לחלוק ניסיון יחודי שלי עם פורום חשוב זה, מקווה שמישהו יוכל להפיק תועלת מניסיוני.
    אני בן 65 בריא בדר”כ, בשנים האחרונות אני עד לעלייה מתמדת ברמת ה- PSA מרמה של 3.0 בשנת 2017 לרמה של 5.9 ביוני השנה. באפריל האחרון בצעתי MRI ערמונית שהדגים מוקד חשוד 5 מ”מ במרכז הערמונית מימין ללא עדות לפריצה, מתאים ל- RADS4. לאור תוצאה זו הוחלט על ביצוע ביופסיה בשיטה FUSION. תוצאות הבדיקה הפתולוגית: גליסון 6 מנגע פריפרלי אפקס ימין בלבד. האורולוג התלבט האם ללכת לטיפול מקומי HIFU או ללכת ל”מעקב פעיל”., והאורולוג המליץ על בדיקה גנומית במעבדת DECHIPHER שתיתן תמונה מדויקת יותר של פרופיל הסרטן. התוצאה שחזרה הייתה קשה מאוד: 52.1% למחלה קשה, 42.2% לגרורות בתוך 5 שנים 21.5% תמותה מסרטן בתוך 10 שנים. המלצת האורולוג הייתה ללכת לטיפול HIPU.
    החלטתי להתייעץ עם 2 אורולוגים בכירים, אורולוג בכיר בארץ ואורולוג בכיר בבלגיה. 2 האורולוגים הטילו ספק רב בממצאי הבדיקה הגנומית של DECHIPHER בעיקר לאור התמונה הקלינית והמליצו על בדיקה גנומית נוספת במעבדה אחרת, ONCOTYPE, תוצאות בדיקה זו הסתכמו במילים VERY LOW RISK. המלצה נוכחית של האורולוג הבכיר בארץ “מעקב פעיל”.
    לכל אחד ואחד יש את סיפור המחלה הייחודי שלו, לפיכך, אינני יודע מה אפשר להסיק והמקרה הפרטי שלי, רק ימים יגידו האם תוואי הטיפול בו בחרתי הינו נכון או לא.
    דבר אחד ברור, והוא עובר כחוט השני בספרו המצויין של גיורא איילנד, ללכת לחוות דעת נוספות להתייעץ עם כמה שיותר דסציפלינות רפואיות ולקרוא כמה שיותר חומר באינטרנט על המחלה, הטיפולים וחוות הדעת של ה- FDA על כל טיפול ובדיקה.

    • יעקב

      טאגראט
      בגדול מסכים שיש לקבל דעה שניה לפני החלטה על טיפול משמעותי
      ממליץ שתקרא את המאמר של פרופ עופר יוספוביץ’
      “מעקב אקטיבי ודחיית הטיפול בסרטן ערמונית מוגבל ”
      אשר מתיחס לקריטריונים להכללה ושיטות מעקב

  7. שביט

    שלום רב
    לאחר סיום טיפול בדקפפטיל לחצי שנה,האם הטסטוסטרון צריך לעלות חזרה
    או שממשיך להיות נמוך? או שדרוש טיפול מסויים.
    תודה

    • יעקב

      שביט
      לעתים לטיפול הורמונלי יש זנב מעבר הרשום בהנחיות
      התאוששות תלויה גם בגיל המטופל
      ישנם מקרים מסוימים שאפשר לשקול לאושש טסטסטרון אך בהתיעצות קרובה עם האונקולוג

  8. אלי

    לפני כשלושה חודשים עברתי הקרנות בריכתרפייה בתל השומר אצל פרופ’ סיימון וד”ר לווין.
    מבקש לדעת אחרי איזה פרק זמן ניתן לקיים יחסים וכמה זמן לוקח לגוף לשוב למצבו הקודם ולתפקוד רגיל. הן בקיום יחסי המין, והן במצב בדיקת ה psa?
    האם זה נורמלי שאינני חש את תחושת אבר המין כמו קודם? לפי דברי הרופא “הוקרן לי חומר בכמות גדולה”. כמה זמן אני צריך להיות סבלני כדי לראות תוצאות?

    • יעקב

      אלי שלום רב,
      אין מניעה לחזור ולקיים יחסי מין לאחר הפעולה, יש לוודא עם הצוות המטפל האם ישנן הגבלות כלשהן מבחינת חשיפה לקרינה של בת הזוג (תלוי בסוג החומר הרדיואקטיבי).

      לרוב לא צפויה פגיעה בתחושה לאחר הפעולה, אם כי במצבים חריגים יכולה להיות ירידה זמנית בתחושה עקב דימום/נפיחות מקומית.
      בריאות שלמה,
      תומר
      רופא בכיר במכון אונקולוגי של רמב”ם

  9. שלמה

    שלום לכולם
    הומלץ לי על טיפול פוקאלי – קריו
    האם יש מישהו שעבר טיפול כזה או פוקאלי אחר
    אשמח לקבל פרטי קשר איתו
    תודה
    שלמה

    • יעקב

      הי שלמה
      תנסה לבדוק אצל המזכירה של פרופ ‘ מרגל
      בדוק את התכתבויות שהיו כאן בפורום – נוכל למצוא עבורך את הדוא”ל של הפונים

  10. יוסי

    שלום, יש לי בדיקת mri לערמונית חוזרת אשמח לדעת מה ההבדל בין בדיקה עם סליל(שעשו לי בעבר) לבלי סליל (ללא הכסת סליל אנדוקרני) שיעשו לי עכשיו, תודה מראש, יוסי.

    • יעקב

      יוסי
      ראה את המאמר הבא בגוגל :
      Head-to-head comparison of prostate MRI using an endorectal coil versus a non-endorectal coil: meta-analysis of diagnostic performance in staging T3 prostate cancer
      כאן היא התיחסות ספציפית ל T3
      מנסה לקבל תשובה מרופא ואעדכן אותך

    • יעקב

      יוסי שלום רב,
      בדיקת MRI לערמונית ניתנת לביצוע עם או בלי סליל אנדורקטלי (צילינדר המוכנס לחלחולת בזמן הבדיקה). הסליל עצמו מסייע בשיפור התמונה במידה ובמכשיר יש מגנט “חלש” של 1.5 טסלה.

      במצבים בהם רוצים להימנע מסליל אנדורקטלי (עקב דימום או בעיה ברקמה) מומלץ לבצע במכשיר 3 טסלה ולהימנע מהסליל.
      כמו כן, אונקולוג קרינה לעיתים ימליץ על ביצוע הבדיקה ללא סליל אנדורקטלי בכדי להימנע מעיוות הצורה של הערמונית ובכך לשפר את דיוק התוכנית הטיפול הקרינתי.
      בהצלחה,
      תומר
      ד”ר תומר חרס רופא בכיר במערך האונקולוגי של רמב”ם

  11. כץ מונל

    בן63
    גליקסון 4+4
    Psa5.17
    יתחלתתי לטיפול הורמונלי ואקרנות28במיספר
    מה זכויות מול חב הביתוח
    בשלב זה לא מכירים בזה למרות שיש לי ב מחלות קשות ??phenix
    תודה

    • יעקב

      כץ מונל
      אתה צריך לקרוא את החוזה שלך מול חברת ביטוח שלך
      אתה יכול לפנות לביטוח לאומי עם מכתב – טופס מיוחד מרופא האונקולוגי המטפל שלך
      ורופא משפחה שיכלולל את כל המחלות
      שלך ולבקש % נכות
      6050* או 1-222-6050
      http://www.btl.gov.il
      אתה יכול להוריד את הטפסים ב http://www.cancer.org.il

  12. כץ מונל

    בן 62
    גליסון8
    Psa5.17

  13. ענבר

    שלום,
    אבי בן 75, לאחר ביצוע בדיקת דם, רמת ה- PSA הינה 7.5 (לפני שנה וחצי היתה 6), בנוסף באורולוג מעיד על נוקשות בצד אחד.
    אנחנו מנסים להבין את האפשרויות שיעמדו בפניו מראש.
    במידה וברצונו לא להגיע לביופסיה בכלל (לא “עיוורת” ולא פיוג’ן), האם יש אפשרות להתחיל טיפול כלשהו ע”ס pet-psma בלבד?
    תודה רבה,

    • יעקב

      הי ענבר
      בדיקה במיוחד PET/CT -PSMA היא בדיקה הדמיה ספציפית לערמוית ולא טיפול
      באם אתה יכול להשיג את הבדיקה בזמן סביר היתי מבצע אותה !
      היא יכולה לתת אינפורמציה חיונית לגבי אופי הטיפול באם בכלל

      • ענבר

        תודה על התשובה.
        כלומר, הרופא יכול להציע דרכי טיפול גם אם לא מתבצעת אף ביופסיה?

        • יעקב

          ענבר
          מטרת ביופסיה היא דגימת ריקמה ולבצע פתלוגיה
          פתלוגיה תצביע על אגרסיביות
          בדיקת הדמיה יכולה להצביע על קיום או חוסר קיום ממירות
          במידה ולא ימצא ב PET PSMA גרורה אז אין צורך בביופסיה
          אך במידה ויהיה ממצא יש צורך לבצע ביופסיה על מנת להבין את אופי הממירות

  14. hazan

    שלום רב,
    גיל 63 , PSA 5.
    לאחר ביצוע ביופסית פיוזן , ו PETPSMA קיבלתי המימצאים הבאים :
    פתלוגיה שבוצעה ע”י צוות 1 – (GILSON 7 (3+4 , צוות מספר 2 בחן את אותם סליידים ואמר GILSON 8.
    PETPSMA- הכל בתוך הקופסית , כלומר אין זליגה החוצה.
    האופציות שהבנתי שקימות הן:
    1. ניתוח רדיקאלי וכנראה ללא הקרנות משלימות , ללא טיפול הורמונאלי.
    2. הקרנות + טיפול הורמונאלי.
    שאלה:
    מה עדיף על פי הניסיון שלכם ,מהבחינות הבאות :
    1- ” פתרון” לבעיה האונקולוגית ( תוחלת החיים) ?
    2. – תופעות לוואי ( איכות החיים) ?
    תודה

    • איצי באר

      שלום hazan
      להבנתי אין תשובה חד משמעית לשאלתך.
      שתי האפשרויות אכן רלוונטיות אם כי נהוג לחשוב שעם גליסון 8, לאחר ניתוח רדיקלי, יש סיכוי רב שתצטרך להקרנות משלימות ואולי גם יהיו לך תופעות לוואי יותר משמעותיות.
      לצורך הערכה וניבוי של הצלחת הניתוח להסרת הערמונית אני ממליץ לעשות שימוש בנומוגרמות של המרכז הרפואי האמריקאי סלואון קייטרינג אשר מעריכות את הסיכוי לאי- חזרת המחלה תוך 5 ו- 10 שנים ומעריכות את סיכוייך לחיות במהלך 10 ו- 15 השנים הבאות.
      להנחיות לשימוש בנומוגרמות, היכנס ל”עץ החלטות” בכתובת
      https://decision-tree.org.il/?page_id=128 (הכנס בכפתור “מידע נוסף” בניתוח להסרת הערמונית”).
      במידה ואתה מתקשה במילוי הפרטים, צור איתי קשר ואעזור לך.
      יחד עם זאת יש לדעת כי אין נומוגרמה מקבילה לניבוי הצלחת הקרינה.

      לעומת זאת בהקרנות לערמונית, כטיפול ראשון, מגיעים כיום, בעזרת הטכנולוגיה המתקדמת, לדיוק רב (משתילים 3 גרגרי זהב בערמונית לצורך מעקב אחר המיקום המדויק של הערמונית) וכן ניתן להגן על החלחולת מפגיעת הקרינה עם השתלת ג’ל יעודי. כל זה לא ניתן לעשות בהקרנות משלימות (כי הערמונית כבר איננה).

      ציטוט ממאמר של פרופ’ רענן ברגר:
      “מתי מנתחים?
      ניתוח כריתת הערמונית הינו עדיין צורת הטיפול השכיחה ביותר לריפוי המחלה. רוב האורולוגים נוטים להמליץ על ניתוח ברגע שמאובחנת המחלה בכל חולה מתחת לגיל 70. יחד עם זאת, חשוב להדגיש שישנם חולים רבים שיוכלו להרוויח מצורות טיפול אחרות לא פחות מאשר ניתוח. חשוב מאוד להכיר את האופציות שהוזכרו לעיל ואת היתרונות והחסרונות בכל שיטת טיפול.
      החולה הקלאסי שיכול להרוויח מניתוח הינו חולה מתחת לגיל 70, עם דרגת סיכון נמוכה או בינונית להתפשטות המחלה.
      ישנם אורולוגים הדוגלים בניתוח חולים בסיכון גבוה להתפשטות מחלה. גישה זו הינה לגיטימית אך חשוב להדגיש שהסיכון להישנות מחלה או לקיום שארית מחלה לאחר הניתוח הוא גבוה, מה שיחייב טיפול הצלה בהקרנות למיטת הערמונית עם כל תופעות הלוואי הנלוות. לדעתי, וזו דעתי האישית, חולים בסיכון גבוה ירוויחו יותר מטיפול משולב של הקרנות וטיפול הורמונלי (מדכא טסטוסטרון) לשנתיים.
      עוד חשוב להדגיש שאין הוכחות בספרות המקצועית שניתוח עדיף על הקרנות בכל קבוצת חולים שהיא. יחד עם זאת, היתרון בביצוע ניתוח כטיפול ראשון בחולים עם סרטן הערמונית מקומי, נעוץ בכך שתמיד ניתן להוסיף קרינה, במקרה שהמחלה מראה סימני חזרה. לעומת זאת, מתן קרינה קודם לא מאפשר, במקרה של הישנות מחלה, ביצוע ניתוח בשדה הקרינה.
      בסופו של דבר, ההחלטה על ניתוח הינה מותאמת לכל חולה באופן אישי ומתחשבת בנתוני המחלה ובנתוני החולה.”
      המאמר המלא בכתובת:
      http://www.cancerclinic.co.il/%D7%A0%D7%99%D7%AA%D7%95%D7%97-%D7%A8%D7%93%D7%99%D7%A7%D7%9C%D7%99-%D7%9C%D7%9B%D7%A8%D7%99%D7%AA%D7%AA-%D7%94%D7%A2%D7%A8%D7%9E%D7%95%D7%A0%D7%99%D7%AA

      בהצלחה
      איצי באר

  15. סאלם

    אני מתחיל טיפול הורמונלי בתרופת דיקפפטיל 22.5 מ”ג זריקה כל חצי שנה , אני מבין שחלק מתפעות הלוואי זה עייפות , חולשה , בחילות , גלי חום וכו … לכמה זמן נמשכות תופעות הלוואי ? האם במשך 6 חודשים ארגיש אותם ? והאם תופעות הלוואי בימים /שבועות הראשונים יהיו יותר חזקים או שאין קשר ?
    תודה

    • דן

      שלום סאלם
      סיימתי זה עתה טיפול בן שנתיים בדקפפטיל
      חוץ מקצת גלי חום – לא רציניים – וקצת עלייה בלחץ דם ( מסתדר חצי שנה אחר הטיפול) אין תופעות לוואי
      ממליץ לעשות פעילות ספורטיבית לפחות 4 פעמים בשבוע כמו כן כדאי להקפיד על תזונה נכונה כדי לא לעלות במשקל
      אל תדאג יותר מידי מתופעות לוואי – הן די נדירות
      הרבה בריאות
      דן

    • יעקב

      סאלם
      נשלח לרופא מומחה

    • יעקב

      שלום

      תופעות הלוואי הן משנית לירידת רמת הטסטוסטרון

      ונמשכות כל עוד הטסטוסטרון נמוך

      בהצלחה

      ד”ר דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן,

      מערך אונקולוגי, מרכז רפואי תל אביב ע”ש סוראסקי

  16. ניצן

    היי,

    רציתי לדעת האם הנתון של 2.6 בבדיקת הדם ( psa).
    צריכה להלחיץ ?

    • יעקב

      הי ניצן
      צריך להבין את המגמה – מהירות שנוי הערך
      מה היה הערך הקודם ומתי נבדק ה PSA או לבצע בדיקה נוספת
      הערך באופן אבסולוטי הוא לא מדאיג הוא תלוי גם בגיל הנבדק

  17. יוסי

    שאלה בנושא החלטות של ועדה רפואית ביטוח לאומי
    עברתי כריתה רדיקלית של הערמונית ,אחרי הניתוח היו תופאות לוואי מוכרות של דליפת שתן ואין אונות שקיימים עד היום (13 חודשים אחרי הניתוח) ,למעט תופעות הלוואי מצבי הרפואי טוב ללא צורך בהמשך טיפול מאחר וה PSA אפסי.
    בוועדה הרפואית של ביטוח לאומי נקבעו לי 100% נכות למשך 360 ימים (שנה חסר 5 ימים) תחילת הזכאות לנכות נקבע בטעות לתאריך לא רלוונתי למקרה שלי.
    הגשתי עירעור לגבי מועד תחילת הזכאות ,העירעור התקבל אבל הורידו לי את הזכאות ל 100% לשלושה חודשים ו50% לארבעה חודשים ובהמשך 20% לצמיתות.
    ההורדה לא מזכה אותי כלל בנושא פטור ממס הכנסה ולמעשה זאת הרעה.
    מנסיונם של החברים במקרה רפואי דומה מה הייתה החלטת הוועדה הרפואית ? האם יש תובנות ?
    תודה יוסי

    • יעקב

      הי יוסי
      בצע קישור להרצאתו של עו”ד ליאור טומשין בנושא “זכויות חולים בביטוח לאומי ומס הכנסה”.
      להבהרה: העמותה אינה צד לנושא ההתקשרות או אי ההתקשרות עם משרדו של עו”ד טומשין.
      הסרטון מוצג באתר העמותה כמידע למעוניינים.
      להלן הקישור:
      https://youtu.be/CAq9P0Z7HNM
      תציג את הנושא וודא שיעוץ ראשוני חינם
      ==============

  18. חנוך

    שלום
    למה מיועד פירמגון
    תודה

  19. דב

    שלום,
    לאחר מעקב של כמה שנים אחר רמות PSA שהלך ועלה, ביופסיה “עיוורת”, ביופסיות פיוז’ן (האחרונה מלפני כחודש מראה על גידול סרטני בחצי אחד של הערמונית: 3 דגימות מתוך 6 ברמת גליסון 7 (3+4), ועוד שתי דגימות מתוך 5 בחצי האחר ברמת גליסון 7 (3+4), בדיקות PET PSMA (ללא גרורות). PSA עדכני 14.5.
    הוצעו לי שתי חלוםות טיפול: כריתה רדיקלית או הקרנה בליווי טיפול הורמונלי.
    נטייתי להעדיף את ההקרנה (5-7 הקרנות).
    שאלתי:
    1. האם הטיפול ההורמונלי הנלווה לקרינה הינו חיוני?
    2. במידה ולא יבוצע, מה ההשפעה על סיכויי ההצלחה של ההקרנה?
    3. האם קיימים מחקרים עדכניים המוכיחים את תועלתו של הטיפול ההורמונלי הנלווה להקרנה?
    תודה רבה.

    • יעקב

      דב שלום וברכה,
      השילוב של טיפול הורמונלי וקרינתי הוכח במספר מחקרים כמביא תוצאות טובות יותר, בעיקר בגידולים אגרסיביים יותר (דרגת סיכון גבוהה).
      עפ”י המדדים שרשומים, ומבלי להיכנס לשיקולים נוספים בהחלטה, אציין שהתוספת של הטיפול ההורמונלי היא נמדדת בשיפור ההישרדות של כ-5%, מספר שאינו זניח. אם זאת, אין בכך המלצה לטיפול ויש לשקול לעומק כל מקרה לגופו.
      קריאה נוספת בנושא מעניין זה – סקירה עדכנית של הקבוצה הגרמנית בקישור הבא:

      https://link.springer.com/article/10.1007/s00066-019-01553-3

      בריאות שלמה,
      תומר
      ד”ר תומר חרס- רופא בכיר במערך אונקולוגי של רמב:ם
      _
      ‏‏

  20. שביט

    שלום רב
    לאחר קבלת זריקה וסיום 5 הקרנות sbrt כעבור 3 חודשים
    ה-psa 0.02. טסטוסטרון 0.34.
    אני שואל אם הטסטוסטרון אמור לעלות או להתייצב חזרה אם בכלל
    תודה רב

    • יעקב

      שביט
      תשובתו של ד”ר תומר חרס רופא בכיר בתחום הקרינה – מערך אונקולוגי רמב”ם
      ברוב המקרים הטסטוסטרון חוזר לרמות הנורמה כ-6-12 חודשים לאחר סיום ההשפעה של הזריקה,
      אך דבר זה הוא אינדיבידואלי ומשתנה מאוד – הוא תלוי מאוד בגיל, מחלות הרקע,
      המצב הבריאותי הכללי ורמת הפעילות הגופנית המבוצעת.
      בריאות שלמה,
      תומר

  21. אליעזר

    במעקב בגלל PSA מעט גבוה.
    בשמונה חודשים האחרונים PSA יציב 4.5 (4 בדיקות שונות, אחד כל חודשיים, בקופת החולים).
    במהלך תקופה זאת עשיתי 4KSCORE, ושם ערך ה- PSA היה 7. חזרו על הבדיקה לאחר חודש יצאה 7.7.
    איך יתכן כזה פער בין ערכי ה-PSA ומגמת השינוי, בין הבדיקה בארה”ב, לבדיקה כאן בקופת חולים? למי לאמין? איך להמשיך את המעקב (שחייב להמשך בבדיקות בקופת החולים בגלל עליות הגדולות של הבדיקה בחו”ל)?
    תודה

    • יעקב

      הי אליעזר
      היתי מנסה לבצע בדיקת PSA כאן בקופ”ח במרווח זמן קצר ביותר מזאת שבצעתה בארה”ב
      במידה כיום העליה היא אמיתית היתי נפגש עם אורו./אונקולוג
      השנוי בין שנה לשנה לא צריך להיות גדול יותר מ 25%
      מבחינה אבסולוטית קימות טבלאות המצביעות על טווח הPSA וגיל אך הקפיצה שאתה מתאר
      היא חריגה ודורשת ברור

      • אליעזר

        ההפרש זמן בין כל אחד מ- 2 הבדיקות 4KSCORE לבדיקות PSA בארץ הם של שבוע, והפער ביניהם עצום.
        אני במעקב ובדרך לביופסיה.
        השאלה היא מה מקור הפער הזה, והאם אפשר לסמוך על PSA של קופת חולים. או שבדיקות 4K הם לא אמינות?
        שוב, בדיקה בהפרש של שבוע, בארץ 4.5 בארה”ב 7 (במסגרת ה4K). פעם נוספת אחרי חודש, בארץ 4.5, בארה”ב אחרי שבוע 7.7.

  22. יעל

    שלום, בדיקת pet ואופציה למיתוח באופן פרטי. איפה מומלץ. האם.אסותא עושים זאת? כמה צריך.לעלות ניתוח לאיש מבוגר ללא ביטוח. באופן פרטי לגמרי.

    • יעקב

      הי יעל
      נתוחים פרטים מבוצעים בבתי חולים פרטים ומרכזים רפואים פרטים
      אנחנו לא ממליצים על רופאים
      עלויות תויות במנתח

    • יעקב

      יעל
      אפשר לקשר אותך עם חולים שעברו ניתוחים ויהיו מוכנים להתחלק אתך בנסיונם

  23. אביש

    אני בן 74.5
    לפני 4 שנים גילו אצלי סרטן הערמונית.
    הייתי במעקב.
    לפני כשנתיים כשה-PSA הגיע ל-8 בוצעה גם ביופסיה בהנחית MRI בהרדמה כללית ונמצא גליקסון 3+4 ואין פריצה מהקופסית.
    בתחילת 2020 ה-PSA עלה ל-14.8 והוחלט לבצע PET-CT +MRI. התוצאה הייתה שאין גרורות והוחלט לבצע שוב ביופסיה בהנחית MRI בהרדמה כללית כדי להחליט על סוג טיפול.
    בגלל הקורונה רק עכשיו באוגוסט (מעל חצי שנה)קיבלתי זימון לבדיקה לביצוע החודש.
    עבור הבדיקה הייתי צריך להביא תוצאת PSA עדכנית ונמצא כבר קפיצה ל- PSA 19.3.
    חשובה לי דעתכם על המשך טיפול.

    • יעקב

      אבי
      תוצאות בדיקה הקרובה חשובות
      לדעתי העליה של PSA מדאיגה במספר כזה לא מבצעים מעקב
      היתי נפגש עם אורו/אונקולוג על מנת להחליט על טיפול

  24. שי רחמים

    תודה יעקב על התשובה
    מתי כדאי לפנות לנוירואורולוג עכשיו אולי להמתין מעט זמן.
    האם לרוב כרוטי הערמונית יש סמנים כמו שתיארתי?
    ובסוף זה משתפר?
    תוכל להמליץ לי על רופא נוירואורולוג מומחה טוב?

    • יעקב

      הי שי רחמים
      לא צינתה מתי בוצעה הניתוח לכן אני לא יודע עם להמתין עם הפניה לנירו אורולוג
      אך לרוב אני שומע מחולים שקיים שיקום עצבי אצל חולים לפעמים חודשים ארוכים
      נירו./ אורולוגים נמצאים בכל בית חולים גדול אני לא יכול להמליץ על רופאים
      כדאי שלא תשתה משקאות המכילים קופאין לקראת הלילה אך מים זה בסדר.
      אל תעשה קימות מידיות תתישב ואם אתה עושה מעבר לעמידה ספור עד 30 למנוע תופעות אחרות
      לא רצויות .
      האם אתה לוקח תרופות נוספות ?

  25. שי רחמים

    בשבוע שעבר עברתי כריתה רדיקלית של הערמונית עקב גיליסון 7 בשתי האונות.
    לאחר הוצאת הקטטר התחילו בעיות של אי שליטה במתן השתן כלומר שאם אני קם מהכיסא או קם מהמיטה ומנסה להגיע לשירותים אזי ההשתנה כבר מתחילה ואני לא מספיק להטיל את כל השתן באסלה.
    בנוסף לכך בלילה אני שם כמובן פד ספיגה
    ואני מתעורר לאחר כמה שעות שינה כולי רטוב וכמובן הפד ספוג בשתן ללא “התראה” מהשלפוחית שהיא מלאה וצריך ללכת לשרותים ,ובמקום זה כל השתן יוצא לספוג.
    התחלתי עם תרגילים לחיזוק שרירי האגן.
    שאלתי היא כמה זמן מצב זה ימשיך?
    האם אגיע למצב ” שאקבל התראה” מהשלפוחית בלילה שהיא מלאה וצריך ללכת או לרוץ לשרותים כדי להיתרוקן גם אם לא אספיק להטיל את כל השתן בהאסלה. אבקש מאד את עזרתכם והערותכם.
    תודה

    שאלתי היא האם בל

    • יעקב

      שי רחמים
      אתחיל מהסוף
      אתה יכול לשים בקבוק מתאים ליד המיטה (כך בקבוק מים גדול וחתוך אותו באזור הקדמי)
      ישנם מרפאות אורולוגיות יעודיות אשר מתדרכות אנשים אחרי ניתוח לגבי שליטה בשתן
      לרוב בבתי חולים הגדולים .
      ישנם תרגילים יעודים שאפשר לבצע בבית במשך היום
      הפגיעה העצבית היא לרוב משתפרת עם הזמן לרוב 6 חודשים +
      באם אתה מרגיש שאיכות חיים שלך נפגעת קשה כדאי שתפגה לרופא נירו./אורולוג
      (רופא אורולוג המתמחה בתחום העצבי)

  26. עליזה

    שאלה היתה אם חימום של מקום עצם הזנב יכול להשפיע על תוצאות spa, זה קורה שנים רבות שעצם הזנב נתפס ויש כאב, אם שמים כרית חמה כאב עובר, יום לפני בדיקת spa היה כאב ושם כרית חימום, האם זה יכול להשפיע על תוצאת בדיקה , כמו שאתם כותבים שאסור לרכב על אופניים שיכול לעלות spa, תודה

    • יעקב

      עליזה
      האם בעלך חולה סרטן ערמונית?
      כאשר רוצים לקבל תוצאות מדויקות לא רק נמנעים מרכיבה על אופנים וקיום יחסי מין
      לעתים מומלץ שמוש באנטיביוטיקה לפני הבדיקה כי זהום עלול לעלות את הקריאה.של PSA
      האם לא כדאי להמנע מטיפולים לא ברורים 24 שעות לפני הבדיקה ?

  27. יואל

    שאלת תם, ברשותכם,
    מדוע לא ניתן לפתור את בעיית הקושי בזרימת השתן ע”י החדרת סטנט דרך צינור השתן עד לאזור הלחוץ ולהרחיב מעט, על מנת לשחרר את זרימת השתן.
    מדוע מה שעובד היטב בעורקי הלב ומציל חיים, לא מתבצע כאן?

    • יעקב

      יואל
      אלה עורקים שונים וכנראה החדרת סטנטים בצינור שתן הם לא כלכלים או סיבות אחרות
      בכל אופן הפניתי את שאלתך לאורולוגים בינתים ללא תגובה
      תשוחח עם מנתח בתחום

    • Ronny Lazar

      תשובתו של ד”ר מיקי כהן :

      מכניסים,
      תלוי לאיפה ולאיזה אינדיקציה, ( מאוד ספציפית)

      ניתן למצוא מידע באינטרנט.

  28. עליזה

    שלום, האם psa יכול לעלות עקב כאבי עצם הזנב וחימום מקום עצם הזנב ערב בדיקת psa, תודה

    • יעקב

      עליזה
      יש צורך בהדמיה על מנת להבין מה סיבת הכאב
      האם הכאבים קשורים לגרורות שעברו לעצמות
      או כאבים גרמים (כאבי שלד)

  29. מרגו

    שלום,
    כמה שאלות
    1. האם אפשר לקבל חוות דעת על יעילות של טיפולים פוקליים
    2. איפה בארץ מטפלים בשיטת tookkad? אשמח לקבל חוות דעת על השיטה
    3. כשמדובר בשיטות רדיקליות (בעיקר טיפול בקרינה וברכיאותרפיה) ובין תופעות הלוואי מזכירים “בעיות מין” הכוונה רק לקושי בזיקפה או גם בקושי להגיע לאורגזמה? ואם לשים אורגזמה בראש סדר עדיפויות, איזה שיטה רדיקלית הכי פחות מזיקה?
    תודה

    • יעקב

      מנרו
      יעילות טיפול פוקלי אני מניח שהכוונה היא ל HIFU או CRYO
      ׁׁ(אולטראסאונד ממוקד ואבלציה באמצעות הקפאת התאים הסרטנים)
      הצלחה תלויה במצב החולה (גליסון- רמת אגרסיביות)
      לדוגמא:
      Results: HIFU overall success rate was 84% (biochemical relapses in only 4 patients out of 25). Success rate was represented as follows: 94.2% in the low risk group, 83.4% in the intermediate risk group and 0% in the high risk group.  
      2.תפנה למכון ויצמן או חברת
      — Yeda Research and Development Company  
      3. כאשר אין ידע על הביופסיה גליסון והתפשטות הממירות מכאן יגזר הטיפול
      המיניות כמובן היא במקום שני לאחר החלטה רפואית המתאימה ביותר לטיפול
      השקול הוא מה הוא הטיפול האופטימלי שיוביל אותך להסרת הגידול באופן רדיקלי שיוביל
      להחלמה או זמן החזרה ארוך.
      המיניות היא לא בראש החלטות אלא הטיפול המתאים בדיקת אגסיביות וכו’

  30. אריה

    שבת שלום !
    האם טיפול הורמונלי והקרנות על הערמונית משפיעות על המערכת החיסונית ?

    • יעקב

      אריה
      ככלל, הטיפול ההורמונלי לא צפוי לגרום לפגיעה בתפקוד מערכת החיסון, ואין צורך בבידוד מיוחד או התייחסות חריגה לגברים שמקבלים טיפול זה.
      במחקרים פרטניים שבדקו טיפולים הורמונליים, נצפה שינוי בתפקוד ומבנה מע’ החיסון
      (קריאה נוספת, אם כי מדעית בנושא ניתן למצוא כאן: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2856724/)

      [https://www.ncbi.nlm.nih.gov/corehtml/pmc/pmcgifs/pmc-logo-share.png]

      Prostate Cancer Patients Treated with Androgen Deprivation Therapy Develop Persistent Changes in Adaptive Immune Responses
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov
      Prostate cancer is a significant cause of morbidity and mortality among men worldwide. The cornerstone treatment for metastatic prostate cancer is androgen deprivation, which has known effects on prostate tissue apoptosis and thymic regrowth. These findings, …
      אם זאת, חשוב לציין שבמקרים בהם יש מחלה קיימת של מע’ הדם או החיסון
      (כגון לויקמיה, לימפומה או סינדרום המטולוגי), הטיפול עלול לגרום לפגיעה במע’ החיסונית, והניסיון מראה שלגברים עם מחלות רקע המטולוגיות שמקבלים טיפול הורמונלי יש ירידה מסויימת בספירות הדם וייתכן גם סיכון מוגבר לפתח זיהום.
      בריאות שלמה,
      תומר

      _

  31. אריה

    שבת שלום
    האם טיפול הורמונלי והקרנות על הערמונית פוגעים במערכת החיסונית ?

  32. יואל

    מדוע לא מכניסים סטנט בצינור השתן כפי שעושים בעורקים הכליליים בלב, כדי להקל על הלחץ?

  33. דני

    אני בן 61 תורשה במשפחה ה psa עלה ל 3.6 עשיתי mri והרופא שלח אותי לעשות ביובסיה. באיזור הקפי משמאל ב mid glands איזור 1 ס מ חשוד ל 3 potassium ל fusion box of pro star מה זה אומר

    • יעקב

      הי דני
      האם התשובה לפני הביופסיה ?
      האם תוכל לשלוח את האבחנה באופן מפורט
      האם מוזכרת מילה בשם PIRADS אשר מגדירה באופן יותר מדויק את מצבך

  34. עמוס כהן

    האם ביופסיה “חכמה” FUSION BIOPSY כלולה בסל הבריאות? אני מבוטח במכבי מגן זהב?
    מה היא המשמעות של ציון 4 Pirad בבדיקת MRI
    האורולוג שלי הפנה אותי לביצוע ביופסיה והוא טוען שבדיקת 4K מיותרת כי תוצאותיה לא עוזרות לקבל החלטה על הטיפול, אשמח לשמוע את דעתכם

    • יעקב

      עמוס כהן
      להערכתי רק ביטוח פרטי מכסה את הפרוצדורה
      PIRADS מדורג מ 1 עד 5 הציון שלך 4 המצביע על סכוי גבהה למציאת ממירות
      מצטרף לדעתו של אורולוג שלך

  35. עליזה

    במהלך 3 שבועות לא קיימנו יחסים ,שאלה מדוע קפיצה מ 0.02 ל 0.04 תוך 3שבועות , האם זה מקום לדאגה ?

    תודה יעקב

    • יעקב

      עליזה
      לעתים זיהם עלול לגרום לעליה ב PSA
      תתיעצו עם רופא משפחה או אורולוג לגבי אנטיביוטיקה ולאחר מכן תבצעו בדיקת PSA