הקמנו את הפורום כדי שאנשים יוכלו לשאול שאלות, להחליף דעות ומידע בין אחד לשני,, וכן להיוועץ ברופאים מומחים. (לרשימה לחץ כאן).

השואלים מתבקשים למסור מידע כמותי (במקרה שהתגלה סרטן- גליסון ו-PSA הכרחים), גיל ותאריכים (תאריך האבחון, מועד הניתוח, וכו’) – הדבר יאפשר לקבל תשובות מהירות יותר ומדויקות יותר.

בפורום אתה יכול להציג את הכנוי שלך ללא שם משפחה או שם פרטי,
הדוא”ל שלכם לא יוצג אך ישמר באתר במידה ותרצו התיחסות מיוחדת לענינים מאד אישיים.

התגובות מופיעות בהזזה קטנה בדיוק מתחת לשאלותיכם, כך שניתן יהיה לזהות בקלות את שיוך התגובות לשאלות/תשובות.

אנו משקיעים מאמצים רבים כדי להעביר לשואלים תשובות אמינות ומעודכנות מפי מיטב המומחים, אבל אין אנשי העמותה או מי מטעמם אחראים בצורה כלשהי להשלכות של ההתכתבות כאן ואין היא בשום אופן תחליף להתיעצות עם רופא.

צור נושא חדש

3,116 תגובות
  1. דן

    בן 65, בריא באופן כללי.
    PSA 11, גליסון 9 (4 ו-5) בצד ימין ו7 (3 ו4) בצד שמאל. בפט סיטי עלה חשש להתפשטות לבלוטת הלימפה, אך אין ודאות לגבי זה.
    מתלבט בין ניתוח רובוטי לבין הקרנות.

    אשמח לדעת-
    1. אם אבחר בניתוח, ולאחריו יתברר שנדרש טיפול נוסף בהקרנות עבור הלימפה, האם כמות ועוצמת ההקרנות יירדו לאחר הסרת הערמונית הנגועה (לעומת הקרנות מלכתחילה, במקום ניתוח)?

    2. מהם הסיכויים לפגיעה במערכת המינית ובמערכת השתן בניתוח? (פגיעה ארוכת טווח, לא כזו של כמה שבועות או אפילו חודשים בודדים)

    3. מהם תופעות הלוואי העיקריות בהקרנות? האם הטיפול בהן מבטיח את עצירת והסרת הגידול?

    תודה רבה

    • יעקב

      דן – תשובתו של ד”ר תומר חרס – רופא קרינה בכיר בבית חולים רמב”ם
      1. באשר לטיפול קרינתי לאחר ניתוח – הטיפול במצב שכזה כולל שדות נרחבים יותר, האיזור המוקרן הוא רקמה שנותחה, ואיברים חיוניים כגון כיס השתן והחלחולת מקבלים מנת קרינה בנפח גדול בהרבה בהשוואה לטיפול קרינתי בחולים שלא עברו ניתוח.
      אכן, יש יותר תופעות לוואי בטיפולים אלה (השכיחות של תופעות הלוואי ודרגת החומרה שלהן גבוהות יותר).
      ברוב המקרים, גם משך הטיפולים הוא ארוך יותר (כ-6-8 שבועות).
      2. הסיכוי לפגיעה במערכת המינית הוא גבוה ומציע לברר אצל המנתח מה הם הנתונים אצלו.
      בספרות המקצועית המספרים מדברים על כ-50-70% מהגברים שסובלים מפגיעה מינית בדרגה מסויימת ושלא משתקמת
      (ראה בקישור: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1606221)
      3. תופעות הלוואי בטיפול הקרינתי כוללות החמרה במתן שתן (תכיפות, דחיפות, השתנה לילית, צריבה) ופגיעה במערכת העיכול (שלשולים, לחץ ודמם ביציאה). מטרת הטיפול הקרינתי הוא הכחדה של הגידול ועצירה מלאה של הסרטן,
      אך כמובן שלא ניתן להבטיח זאת ויש לדון עם אונקולוג קרינתי לגבי הסיכויים של טיפול זה.
      בריאות שלמה,
      תומר

  2. יצחק לוי

    רקע:
    בן 67, בריא,תפקוד מלא.
    נובמבר PSA=9.5 19
    דצמבר 19 MRI , גליסון 4+5=9 אונה שמאלית, גליסון 4+4=8 אונה ימנית
    מאי 2020 PET PSMA , שהדגימה גידול דו צדדי בערמונית, ללא מחלה מחוץ לערמונית
    25 מאי 2020,ניתוח כריתת ערמונית,בדיקה פתולוגית הדגימה אדונקצינומה, גליסון 4+5=9, שלב T3B,שוליים שליליים, ללא מעורבות קשריות לימפה.
    טרום ניתוח PSA = 11.5, מאי 2020, לאחר ניתוח נמדד < 0.008 ביוני 2020
    כיום יולי 2020: תפקוד מלא בכל המובנים,למעט דליפת שתן קלה (2-3 פדים ביממה)
    3 אפשריות:
    1.טיפול משלים קרינה הורמונלי לנוכח מעורבות סמינל וזיקלס
    2.מעקב ומתן טיפול סלבג' רק אם תראה התקדמות ביוכימית עוד 3-4 חודשים
    3.בדיקה גנטית של רקמת הגידול כגון דיסייפר להערכה טובה יותר של הדילמה בין שתי האפשריות
    השאלה:
    האם יש למישהו ניסיון עם הבדיקה הזו המתבצעת במעבדה בארה"ב, שעלותה: 18000 ש"ח?

    • יעקב

      יצחק לוי
      מכיר חולים שביצעו אחרי כריתה הקרנות בגליסון 9
      לחלקם היו תופעות לואי לאורך זמן אך ה PSA נשמר נמוך נמשך שנים רבות
      אוכל לקשר אותך עם חולה כזה באם תרצה
      לגבי בדיקות גנטיות כדאי להועץ באונקולוג שלך ובחברת ביטוח פרטית שלך
      באם הבדיקה היקרה מכוסה

      • יצחק לוי

        תודה על המענה.
        אשמח לקבל פרטי חולים שעברו כריתת הערמונית ברמת חומרה ומעורבות שלפוחית הזרע כמו שלי ושעברו טיפול אונקולוגי.
        הטלפון שלי: 052275527

  3. יואל

    אני לפני תחילת טיפולי הקרנות בבלוטת הערמונית, סרטן גליסון 6,
    הרופא האונקולוג רשם לי תרופה DUODART , לדבריו כדי להקטין את נפח הערמונית,
    (כרגע גודלה 73 סמ”ק) לקראת תחילת ההקרנות.
    הבעיה היא שהתרופה הזאת די סירסה אותי, חשק מיני ירד פלאים וגם גרמה לקושי להגיע לאורגזמה, ובקושי יש מעט נוזל זר, אם בכלל.
    שאלתי היא: האם תרופה זו שאני מקבל זה למעשה טיפול הורמונלי?
    האם התופעות יחלפו לאחר הפסקת השימוש בתרופה?
    האם במצבי – הגידול נמצא רק בצד אחד ורק בתוך הבלוטה, ונמצא בביופסיה שבוצעה ב 3 גלילים מתוך 15 שנדגמו, ובאחוזים די קטנים – לא ניתן לוותר על הכדורים הללו?
    האם גודלה הנוכחי של הבלוטה מחייב את הטיפול המקדים הזה?
    תודה

    • יעקב

      יואל
      תשובתו של ד”ר תומר חרס – רדיולוג בכיר בבבית חולים רמב”ם

      יואל שלום רב,
      התרופה אינה מהווה טיפול הורמונלי ואינה משפיעה על ההורמונים בגוף.
      אם זאת, היא יכולה להביא להפחתה בגודל הערמונית, שינויים בנוזל הזרע וגם בחשק המיני.
      לא תמיד יש צורך בתרופה זו טרם הטיפול הקרינתי.
      ממליץ להתייעץ עם האונקולוג הקרינתי המטפל לגבי הצורך בהמשך טיפול זה,
      כמו גם לשקול להחליף לתרופה כגון אומניק/טמסולין.
      בהצלחה,
      תומר

      ________________________________

  4. שלמה

    שלום
    היכן ניתן לבצע בדיקת
    PET PSMA
    רצוי בצפון
    תודה לעונים (וכן ראיתי את המאמר המצורף באתר)

    • יעקב

      שלמה
      PET-CT PSMA
      בדיקת הדמיה זאת אפשר לבצע
      בצפון ברמב”ם ושאר בתי חולים גדולים במחלקות של רפואה גריענית

  5. אלי

    שלום הומלץ לבעלי ביצוע ביופסיה לערמונית איזה גישה יותר טוב טראנסרקטלית או פרינאלית תודה .אבנתי שהבדיקה לא בסל .

    • יעקב

      אלי
      תגובתו של איצי
      בקשר לשאלה של האישה איזה ביופסיה יותר טובה – צריך להבין מה מצבו של האיש.
      PSA, גליסון, גודל הערמונית, עשה או לא עשה MRI וכו’
      ביופסיה טיפשה (אקראית) –
      נעשית באמצעות אולטראסאונד טרנס רקטאלי שמחובר אליו אלמנט ששמתוך הרקטום מסוגל להוציא דגימות מהערמונית.
      זה הסיבה שיש סיכוי גדול יותר לזיהומים בביופסיה טראנס רקטאלית.
      בנוסף בביופסיה טרנס רקטאלית לא ניתן להגיע ולקחת דגימות מחלקה הקדמי של הערמונית.
      ראה תמונה מאתר מיו קליניק
      https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/prostate-biopsy/about/pac-20384734#dialogId13805235

      2. ביופסיה פיוז’ן –
      לוקחים את הדגימות באמצעות מחט ארוכה + מצבט ייעודיים שמכניסים אותם דרך הפרינאום. בדרך הזאת אפשר להגיע לכל חלקי הערמונית ולדגום כל נקודה חשודה.
      חוץ מזה גם הסיכוי לזיהומים יותר קטן (לא עובר דרך הרקטום).
      עושים את כל התהליך הזה בהרדמה.
      ביופסיה פיוז’ן אינה בסל אך בד”כ הקופות מכסות את עלותה (לעיתים נדרש מאבק מסוים מולן).
      כל טוב,
      איצי (יצחק) באר
      יו”ר עמותת “חיים עם סרטן הערמונית”
      050-8228530

      itzyb11@gmail.com

      050-8228530

      מחבר הספר: “בשיטת החתול”
      באנגלית: https://www.amazon.com/dp/B0774Q5T9L
      יוצר התוכנה האינטראקטיבית לשימוש המתמודדים עם בעיות בבלוטת הערמונית:

  6. גל

    זוהה אצל קרוב משפחה סרטן הערמונית. הוא ככל הנראה גדל מאוד ומדד הגליסון שלו הוא 4 ו-5. הומלץ לנו לעבור ניתוח רובוטי להסרת הערמונית.
    מקריאה שלי ראיתי שלעיתים המערכת המינית ומערכת השתן אינן חוזרות לעצמן אחרי ניתוח כזה.
    רציתי לדעת מה הם הסיכויים להסתבכויות ותופעות כאלו (מעבר לתקופת זמן של התאוששות קצרה אחרי הניתוח).
    אם ישנם אחוזים ומספרים ספציפים אשמח לדעת, אם לא גם תשובה אחרת תתקבל.
    האדם הוא אדם בריא באופן כללי ובן כ65.

    • יעקב

      הי גל
      נכון שקימים סכוים להסתבכויות אחרי ניתוח ערמונית ככל שהמנתח יותר מנוסה לרוב סכוי לפחות סבוכים(לא תמיד) –
      קימות מספר בעיות שלא תלויות מנתח כגון שפיכה פנימית , אורך הפין ועוד תשוחחו עם אורולוג בתחום
      אולי קים בספרות המקצועית % הצלחה ניתוחית בגליסון 9 (הגדרה הצלחה שליטה בשתן ותפקוד מיני )
      האם נעשתה בדיקה שהממירות בקופסית בלבד ?
      ממליץ שתפגשו עם אונקולוג מבית חולים אחר לקבלת חוות דעת נוספת
      קימת גם אוםציה של קרינה גם לה תופעות לואי

    • יעקב

      הי גל
      כמובן שקרטריון חשוב להצלחה הוא PSA שיהיה בלתי מדיד או קטן מ0.001

  7. עמוס כהן

    מה הוא PSA נורמאלי לגיל 76?

    • יעקב

      הי עמוס כהן
      על פי טבלאות בגוגל עד 6.5 או עד 5.0 על פי מוצא עד גיל 79
      to 79 0 to 5.0 ng/mL 0 to 6.5 ng/mL
      יעקב

      • עמוס כהן

        תודה רבה,
        שאלה נוספת: מה היא אמינות סריקת MRI כלומר, מהו הסיכוי של טעות בקביעה אם יש או אין סרטן?
        בעיקר כאשר הוא בשלב ראשוני

        • יעקב

          עמוס כהן
          קימים טעויות טכנאים וזהוי רדיולוגים
          לא מכיר %
          ממליץ על עיון בספר שיתן לך יותר אינפורמציה על הטכנולוגיה
          The current status of MRI in prostate cancer
          Australian Family Physician
          Volume 44 Issue 4 (Apr 2015)

  8. רוני

    בוקר טוב,
    לפני 3.5 התגלה סרטן גליסון 6 עקב PSA 4.5. עד היום הייתי במעקב פעיל. עקב PSA 6 עשיתי MRI + ביופסיה פיוז’ן והתוצאות הן גליסון 7.
    ההמלצה היא להפסיק מעקב ולטפל.
    1. האם יש אנשים שמנהלים מעקב פעיל גם עם גליסון 7?
    2. אם נותנים את אותה ביופסיה ל-2 מעבדות שונות האם יכולה להתקבל תוצאת גליסון שונה?
    3. האם יש גליסון שבו ניתן להגיד בוודאות שהגידול לא יוצא מהערמונית?
    4. האם יש גליסון שבו ניתן להגיד בוודאות שהגידול כן יוצא מהערמונית?
    5. האם השיקול הבא נכון ?
    “אני הולך לעשות ניתוח כי אם הניתוח לא יוציא את כל הגידול אז עדיין תהיה לי אופציה לבצע הקרנות בעוד שההיפך זה לא נכון”
    6. האם לאחר ניתוח (חלקי או מלא) אני זכאי לאיזו קיצבת נכות מביטוח לאומי?
    תודה

    • יעקב

      רוני
      האם גליסון הוא 3+4 או 4+3
      1. לא מכיר אנשים במעקב
      2.כן יכולות להתקבל תשובות פתלוגיות שונות – הפתלוג מתבונן בביופסיה במיקרוסקופ ויכול להתרשם באופן שונה
      3. בדיקת MRI היא יכולה לתת את האינפורמציה (או PET CT-PSMA) לגבי שלמות קופסית
      לפני ניתוח או הקרנה ישנם טיפולים פחות אגרסיבים (הקפאה – תלוי במספר מוקדים)
      בדוק את האגרסיביות אצל פולאריס או אונקו טסט התשובה יכולה להשפיע על אופי החלטה –
      כי חשובה לך איכות החיים
      ממליץ שתבדוק את את תופעות הלואי מהטיפול הרדיקלי
      ניתוח צריך להעשות על ידי מנתח מנוסה על מנת לשמור על עצבי זיקפה ושתן
      לאורולוגים קשה לבצע ניתוח באזור שבוצע הקרנה
      גם לקרינה תופעות לואי

      • רוני

        אתה לא מכיר אנשים במעקב בכלל או לא מכיר אנשים במעקב עם גליסון 7?
        הגילסון הוא 3+4. למה זה משנה אם זה 3+4 או 4+3?
        ה MRI אומר שאין יציאה מהקופסית
        האונקוטסט אומר GPS=14%. איך זה אמור להשפיע?
        ניתוח ראדיקלי לא בא בחשבון. כ-60% סיכוי שאני יוצא ממנו ללא תפקוד מיני .
        טיפול פוקאלי אצל פרופ’ מרגל שמוציא רק חלק מהערמונית כן בא בחשבון.
        תודה

        • יעקב

          רוני
          המספר הנמוך שמוזכר ראשון מצביע שרוב הפתלוגיה מצביע על מירב התאים
          לכן 3+4 הוט טוב יותר מלהפך והגידול פחות אגרסיבי
          קימים קריטריונים למעקב לא תמיד זהים בין בתי חולים
          עיין במאמר של פרופ עופר יוספוביץ
          “מעקב אקטיבי ודחיית הטיפול בסרטן ערמונית מוגבל”
          ראה גליון 18 של במה – מדובר על מספר גלילים מעורבים , שנוי PSA ועוד
          מציע שתשוחח עם אונקוטסט על משמעות התוצאה GPS
          החלטתה על טיפול של פרופ מרגל לכן לא ברור לי במה אני יכול לעזור לך

          • רוני

            יעקב,
            אם עליתי על המאמר הנכון אז זה בקצרה מה שכתוב :
            קטגוריית “סיכון נמוך” צריכה לכלול חולים עם רמת PSA נמוכה מ-10 נ”ג/מ”ל, סך גליסון בביופסיה שאינו עולה על 6 (ללא תבנית גליסון 4 או 5) והעדר ממצא חשוד בבדיקה רקטאלית או נוכחות ממצא מינימלי (clinical stage T1c – T2a)
            מבחינת ה-PSA והבדיקה הרקטלית אני עומד בקטגוריה אבל סך הגליסון שלי הוא כבר 7 ולכן כבר לא מומלץ מעקב פעיל. האם הבנתי נכון?
            זה לא מדוייק שהחלטתי כבר. נכון שפרופ מרגל אמר לי שיש 3 אפשרויות טיפוליות (כריתה רדיקלית, הקרנות, טיפול פוקלי שלו) אבל הוא לא הזכיר את אופציית הטיפול היולוגי או ההקפאה למשל ולכן עדיין לא קבעתי תור לניתוח. יש לי התייעצות נוספת אחת לפחות עם ד”ר רוזנבאום (מומחה לאונקולוגיה ערמונית ולא מנתח) בעוד שבועיים.
            האונקוטסט שאני מדבר עליו נערך לפני 3 שנים ולא עכשיו.

        • יעקב

          הי רוני
          אני כתבתי לך בדיוק את שם המאמר ואת שמו של הכותב
          אנא עיין בעמוד 34 ישנה טבלה מפורטת בחוברת במה גליון 18
          המאמר נמצא בבליסון בחדר עיון בכניסה במרכז דוידוף בילינסון
          ד”ר אלי רוזנבאום אחד הרופאים היותר מנוסים בתחום

    • יעקב

      רוני
      ועדה ביטוח לאומי קובע את % נכות על פי התפתחות המחלה
      כולל מחלות אחרות על פי תיק רפואי שלך
      תנסה *6050

  9. Avi

    בוקר טוב.התגלה סרטן ערמונית בגופי עם גרורות ברצוני להגיש טפסים לביטוח לאומי .אלו טפסים עלי להגיש? תודה שבוע טוב בריאות

    • יעקב

      הי אבי
      הרופא האונקולוגי צריך למלא אשור אונקולוגי -מסמך פניה לביטוח לאומי
      שוחח גם עם עובדת סוציאלית על הנושא
      לדעתי שרותי מידע של ביטוח לאומי יתנו לך מקסימום אינפ”
      http://www.bti.gov.il
      *6050
      או 1-222-6050

  10. מרגו

    שלום,
    באיזה בית חולים הכי כדאי לעשות ביאופסיה פיוז׳ן? זה גיי דחוף ויש אפשרות לעשות גם באופן פרטי.
    אשמח להמלצות נוספות בעניין.
    תודה רבה,
    טוב שקיים פורום כזה

    • יעקב

      מרנו
      ביופסיה פיוז’ין לביצוע מהיר להערכתי דרך אורולוג שמתמחה בפרוצדורה כזו
      לאורולוגים בכירים בבתי חולים גדולים פעילות פרטית תצטרך לפנות פרטי ולבדוק את זמני הטור
      היתי מתחיל לפנות למחלקות אורולוגיות ומברר (הם עושים זאת במרכזים רפואים אסותא , אלישע וכו’ )
      ישנם חולים שביצעו פיוזין ואולי נוכל לקשר אותך אתם (לאחר הסכמתם)
      לגבי אתר
      אנחנו עמותה ללא מטרות רווח פועלת כ 12 שנה שמחים לעזור

    • רוני

      פרופסור דוד מרגל מומחה לאורולוגיה אונקולוגית אסותא רמת החייל 037645165

  11. יעקב וולינסקי

    שלום
    יש לי ארמונית מוגדלת עם PSA יותר מ 8. לא אובחן גידול סרטני עד היום. מעוניין בטיפול שיקטין את תופאות הפראות במתן שטן וימנעו את הווצרות הסרטן בעתיד.
    האם יש באפשרות טיפול בשמן קנביס לעזור לי?
    למי צריך לפנות כדי לקבל המלצה לטיפול כזה?
    לכל עזרה ויעוץ אודה
    יעקב וולינסקי

    • יעקב

      יעקב
      1. האם אתה עוקב אחרי שנוי PSA כל שנה (באם הערמונית גדלה ב 25% לשנה גש בדחיפות לאורולוג)
      2.קימות תרופות ותוספי מזן שיכולות לעזור במתן שתן
      3. ממליץ שתבצע הדמיה של דרכי שתן -אולארא/סאונד ועם התוצאות תגיע לאורולוג

      • יעקב

        יעקב
        הכונה היתה : מה מהירות העליה של PSA במשך שנה
        קימים מצבים של PSA קבוע וגבוהה כמו במקרה שלך
        אך כדאי לבדוק עם אנטיביוטיקה האם המצב שלך הוא בתלות דלקת או התפתחות מחלה

  12. נתן

    ביחד עם הזייטיגה אני לורח כדור 5 מג פרדניזון.(תרופה סטרואידית)
    אני סובל גם מגלאוקומה ולדעתו של רופא העניים ,סטרואידים יכולים להשפיע לרעה על הלחץ תת עיני .האם יש תחליף לפרדניזון ?

    • יעקב

      נתן
      קימות תרופות סטרויאודיד אחרות
      לשם כך אתה צריך להועץ עם רופא אונקולוג שלך
      צריך להבין איזה מרכיב הוא אשר יוצר את הבעיה בעינים
      Oral prednisone and dexamethasone are the currently recommended systemic steroids
      השני חזק יותר לאורך יותר זמן

    • יעקב

      נתן
      שלום
      יחד עם התרופה אבירטרון יש ליטול מינון נמוך של סטרואידים , פרדניזון במינון 5 מ”ג ליום
      יש לדון עם האונקולוג\ית המטפל\ת ועם רופא העיניים, לגבי התועלת מול סיכון בטיפול
      ובמידת הצורך בטיפול חלופי
      בהצלחה
      ד”ר דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן, מערך אונקולוגי, מרכז רפואי תל אביב ע”ש סוראסקי

  13. אמיר

    שלום לך. בן 65 בריא ללא מחלאת רקט. לא מעשן. סכרת גבולית. אין מחלות לב. הליכה 5 פעמים בשבוע כשעה כל פעם. לפני 10 שנים בגלל סרטן הערמונית ממוקד פסא לפני הניתוח 5.6 . גליסון 3+4עברתי ניתוח רדיקאלי של הערמונית . לאחר שנה עקב כישלון כימי עברתי 33 הקרנות ושתי זריקות לוקרן. ומאז רמת פסא 0.004 לפני כשנה התוצאה קטן 0.014 פעמים. היתי במעקב אונקולוגי לפני 4 שנים ומאז אני לא במעקב . שאלתי אליך מה לדעתך המקצועית מצבי הישרדות. והאם צריך להיות במעקב אורלוגי או אונקולגי.
    תודה וסוף שבוע נעים.

    • יעקב

      אמיר
      מעקב באמצעות PSA הוא דבר חשוב לפחות פעם בשנה
      חברת POLARIS או אונקו טסט יכולה לבחון את אגרסיביות של הממצאים מהביופסיה שבצעתה בעבר
      ולתת לך תשובה על % וסכויים

    • יעקב

      אמיר
      שלום
      מומלץ המשך מעקב PSA תקופתי סדיר ולפי הצורך (אם יש שינוי PSA, או שינוי בסימפטומים)
      לגשת לאונקולוג\ית ולחזור לפי צורך על בדיקות הדמיה

      בהצלחה

      ד”ר דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן, מערך אונקולוגי, מרכז רפואי תל אביב ע”ש סוראסקי

  14. ונציה אריה

    בבדיקת דם psa3.33 האם תקין?

    • יעקב

      ונציה אריה
      חשוב לדעת מה היה הערך בבדיקה קודמת
      באם מהירות עליה של 25% ומעלה לשנה יש להיפגש עם אורולוג

  15. גורן

    סליחה psa היה 8.5

  16. גורן

    ביצעתי טיפול הורמונלי לחצי שנה וה pas היה 15

  17. גורן

    שלום רב.
    לאחר ביצוע 5 הקרנות sbrt לערמונית לאיזה רמת psa צריך לצפות כעבור כ-3 חודשים?
    תודה

  18. דן

    אחרי סרטן ערמונית ושלפוחית..עושה כימו שטיפות פעם בחודש והכל תקין ..ומושתל ביולוגי של כדוריות בירכוטרפיה. ..והכל תקין .היום עשיתי שתן בערב והיה לי קצת דימום ..אני לא מבין מה קרה בלי הכנה מוקדמת וחושש .אגב …לוקח כדור לעקל על מתן שתן …טומסלין

    • יעקב

      דן
      לנוכח דימום בשתן צריך לפנות לאורולוג להערכה וביצוע ציסטוסקופיה ובדיקת סיטי של דרכי השתן
      במקביל צריך לפנות לרופא משפחה לשלול זיהום בדרכי השתן

      בהצלחה
      ד”ר דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן, מערך אונקולוגי, מרכז רפואי תל אביב ע”ש סוראסקי

  19. יואל

    שלום,
    לאחרונה התגלה אצלי סרטן בערמונית בדרגת גליסון 6, בביופסיה פיוז’ן נלקחו אצלי בסה”כ 15 גלילי דגימה משני צידי הבלוטה,
    3 דגימות מתוכן נמצאו נגועות, שלשתן רק מצד ימין, אחוזי החומר הנגוע מתוך כלל הדגימות 8%, 15%, 25%.
    ה PSA האחרון שנמדד אצלי 8.54.
    בעוד כחודשיים אהיה בין 70, בריא ובכושר טוב.
    ביצעתי גם בדיקת 4k score, נמצא שיש הסתברות של 20% לגליסון 7
    There is a 20% probability that this patient will have Gleason Score ≥ 7 prostate cancer if a biopsy were to be performed.
    ביצעתי גם מיפוי PET PSMA, נמצא כי אין קליטה פתולוגית מלבד בערמונית.
    בהמלצת האורולוג שלי, הגעתי לפגישה עם אונקולוג בבית חולים לקביעת טיפול, הרופא ייעד אותי להקרנות SBRT עם השתלת גרגירי זהב ובשימוש בג’ל להגנה על החלחולת,
    בינתיים התוודעתי לאופציה נוספת של הקרנות – IMRT, וקראתי ששיטה זו מדויקת ויעילה יותר.
    שאלתי היא האם עדיפה לי השיטה שהוצעה לי?
    האם יש בכלל הבדל בין שתי האופציות? מבחינת סיכויי הצלחה, תופעות לוואי וכד’?
    תודה רבה

    \

    • יעקב

      מד”ר תומר חרס – רדיולוג בכיר רמב”ם
      מדובר בשני מונחים מקצועיים הקשורים בטכניקה בה נעשה תכנון הקרינה וכיצד היא ניתנת.

      ניתן לומר שבטכניקת SBRT יש הקפדה יתרה על דיוק והטיפול מכוון בצורה קפדנית רק למטרה (הערמונית במקרה זה) תוך הימנעות מפגיעה מסביב.

      חשוב לציין שמומלץ לבצע זאת רק במרכזים עם ניסיון משמעותי בטיפול בערמונית בכדי להבטיח הצלחה בטיפול.

      בריאות שלמה,
      תומר

      ——– Original message ——–

      שלום,
      לאחרונה התגלה אצלי סרטן בערמונית בדרגת גליסון 6, בביופסיה פיוז’ן נלקחו אצלי בסה”כ 15 גלילי דגימה משני צידי הבלוטה,
      3 דגימות מתוכן נמצאו נגועות, שלשתן רק מצד ימין, אחוזי החומר הנגוע מתוך כלל הדגימות 8%, 15%, 25%.
      ה PSA האחרון שנמדד אצלי 8.54.
      בעוד כחודשיים אהיה בין 70, בריא ובכושר טוב.
      ביצעתי גם בדיקת 4k score, נמצא שיש הסתברות של 20% לגליסון 7
      There is a 20% probability that this patient will have Gleason Score ≥ 7 prostate cancer if a biopsy were to be performed.
      ביצעתי גם מיפוי PET PSMA, נמצא כי אין קליטה פתולוגית מלבד בערמונית.
      בהמלצת האורולוג שלי, הגעתי לפגישה עם אונקולוג בבית חולים לקביעת טיפול, הרופא ייעד אותי להקרנות SBRT עם השתלת גרגירי זהב ובשימוש בג’ל להגנה על החלחולת,
      בינתיים התוודעתי לאופציה נוספת של הקרנות – IMRT, וקראתי ששיטה זו מדויקת ויעילה יותר.
      שאלתי היא האם עדיפה לי השיטה שהוצעה לי?
      האם יש בכלל הבדל בין שתי האופציות? מבחינת סיכויי הצלחה, תופעות לוואי וכד’?
      תודה רבה

      \


      [https://docs.google.com/uc?export=download&id=0BxiuGSZAFftPa0wyT0JKX01zd0U&revid=0BxiuGSZAFftPRjMrdWxaemxsZW5ybXJUL2J4QnNkME5NVlc0PQ]

      Attachments area

  20. ישראל

    שלום
    בן 55 גובה 185 משקל 100
    PSA – יוני 2020 6.3
    בוצע MRI (מכשיר בעוצמהת מגנט 3 טסלה)
    והתוצאות כדלהלן- גודל ערמונית 4.5*3.6*4.1 ונפח מחושב 34 סמ”ק
    מודגמים שינויים היפרפלסטיים ללא ממצא חשוד לקרצינומה.
    אזורים נרחבים בעלי אות נמוך ב T2 בבלוטה פריפרית שמאלית אחורית מדיאלית ולטרלית, בגובה של בסיס, בגובה המידגלנד ואפקס משני הצדדים באספקטים אחוריים מדיאליים ולטרליים.
    האזורים בחלקם בצורת ידת, מדגימים אות מעט נמוך ב T2, מעט גבוה ב DWI ומעט נמוך ב ADC
    הקפסולה שמורה, שלפוחית הזרע שמורים, ללא הגדלה קשריות לימפה באגן.
    לסיכום: אזורים נרחבים בבלוטה פריפרית משני הצדדים, כמפורט, מתאימים ל PI-RADS 3
    אני מאד מודאג ואודה מאד להסבר

    • איצי באר

      שלום ישראל
      לפי מה שאני מבין (ואני לא רופא אלא חולה עם ניסיון):
      עפ”י הכתוב ששלחת – PI-RADS 3 משמעותו חשש בינוני להימצאות רקמה סרטנית בערמונית.
      הממצאים הללו נמצאו בפיזור נרחב בחלק גדול של הערמונית ומשני הצדדים שלה.
      הבשורה הטובה היא שאין פריצה מהערמונית.
      במקרים כאלה נהוג לעשות ביופסיה לערמונית לאבחון סופי של המחלה.
      מאחר ולפי הממצאים הפיזור הוא נרחב אני לא בטוח אם כדאי לך לעשות ביופסיה פיוז’ן (שדורשת הדמיית MRI לערמונית ושעד שמגיעים לביצועה עוברים כמה חודשים) או ביופסיה “עיוורת” ללא צורך בהדמיית MRI.
      על ביופסיה וביופסיה פיוז’ן קרא ב”עץ ההחלטות” בכתובת הבאה:
      https://decision-tree.org.il/?page_id=107
      ציטוט: “משך הזמן, עד לביצוע הביופסיה בפועל, הוא ארוך מאחר ויש להמתין לתור לביצוע MRI ולאחר מכן להמתין לפיענוח הדמיית הMRI ולאחר מכן יש להמתין לביצוע הביופסיה בפועל. תהליך שיכול לקחת כמה חודשים. מסיבה זו במקרים שה PSA גבוה והתגלתה בערמונית רקמה לא הומגנית/גושים, וברור שהסרטן מפושט בערמונית. במקרה כזה יש דחיפות לאבחון מהיר ולהתחלת הטיפול כדאי לבצע ביופסיה עיוורת הן כדי לחסוך זמן והן משום שסיכויי האבחון מאד גבוהים במצב הזה בביצוע ביופסיה עיוורת.”
      אתה יכול גם להתקשר אלי 050-8228530, איצי
      אני מציע שלקבלת החלטה סופית תתייעץ עם אורולוג טוב בהקדם.

    • ישראל

      נשלחתי לביופסיה פיוזין, האם יש מקום מומלץ, אני מבין שזה בהרדמה מלאה
      אודה להתייחסות לגבי ההודאה הקודמת

  21. דוד

    נושא: כאבי שרירים (קשים) לאחר אכילת כדורי XTANDI
    הנני סובל אובחן סרטן הערמונית (לא ניתן לסירוס, עם גרורות בשלד).
    סכרת סוג 2 (לא קשה במיוחד)
    הטיפול שניתן לי עתה (היו כבר טיפולים של כריתת ערמונית,הקרנות לאגן,טיפול הורמונלי ועוד) הוא שימוש בתרופות:
    1.XGEVA (זריקה חודשית)
    2. 4 כדורים יומיים של XTANDI.
    3. המשך טיפול בתרופה ההורמונלית שטופלתי בה קודם (דיקפפתיל – זריקה כל חצי שנה)
    לאחר שבוע של לקיחת 2 כדורים יומיים ומספר ימים של לקיחת 3 כדורים יומיים, התפתחו לי כאבי-שרירים חזקים, בעיקר זרועות,שוקיים וצוואר.
    3. לקיחת משככי-כאבים סטנדרטיים כמעט ולא מועילה.
    הצעות?

    • יעקב

      דוד
      1.נשלח לחוות דעת של אורו.אונקולוג בכיר
      2.תציג את רשימת של כל התרופות שאתה לוקח לרופאת משפחה – יש לה מאגר נתונים שבו אפשר לבדוק התנגשויות בין התרופות
      אולי נוצרות תופעות לואי שכדאי שתדע עליהם .
      3.בקש התיעצות עם נורולוג (אפשר לבצע בדיקות נירולוגיות במידה הכאבים עצבים או גרורתים)
      4. בקש פגישה עם רופא העוסק בכאב – (לרוב בבתי חולים גדולים קימת מחלקה לנושא זה ) קנאביס רפואי הוא אחד האופציות

    • יעקב

      שלום,
      טיפולים נוגדי טסטוסטרון כגון XTANDI, יכולים לגרום לתסמינים בשרירים ומפרקים
      מומלץ להבדק על ידי הרופא\ה המטפל\ת ואם צריך ראומטולוג\ית

      יום טוב

      ד”ר דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן, מערך אונקולוגי, מרכז רפואי תל אביב ע”ש סוראסקי

    • איצי באר

      שלום דוד
      בנוסף לאמור לעיל ממליץ לך להיות פעיל גופנית, ללכת, לעשות ספורט…. וכו’ הכל לפי יכולותיך.
      בד”כ זה מאד עוזר.
      בהצלחה

  22. ענת

    שלום רב
    עוזרת במידע לבן משפחה.
    אשמח לדעת מי הרופאים המומלצים ביותר / אמינים ללווי בתהליך.
    תודה מראש
    ענת

    • יעקב

      ענת
      אין לנו כילים לדרג רופאים בארץ – רוב הגדול של אור.ואונקולוגים הם רופאים ברמה גבהה ביחוד בבתי חולים גדולים
      לא ברור מצבו של החולה האם הוא החולה חדש גרורתי או לא ?
      קימות עשרות החלטות שיכולות להשפיע על אופי הטיפול בהתאם לתוצאות בדיקות ראשוניות
      אתה יכול להתקשר למנהל העמותה או מנהלי קבוצות תמיכה

  23. יואב יצחק

    לאחר בדיקת mri התוצאה pirads 5 הופנתי לביופסית פיוז’ן כרגע התור הקרוב הוא בספטמבר הציבורי האם אפשר לחכות או לבצע באופן פרטי

    • יעקב

      יואב יצחק
      התוצאה של MRI של PIRADS 5 צריכה להדאיג -היתי עושה כל מאמץ להקדים את הביופסיה
      בדוק בכל בתי חולים הגדולים או פרטים

  24. משה

    אחרי כמה זריקות צפויים לראות את השפעת זריקות הרדיום – XFOPIGOׂ וירידת PSA

    • יעקב

      הי משה
      בספרות מקצועית מצוין ש-27% מהחולים מראים ירידה של הPSA בשבוע ה12 (ז”א אחרי 3 חודשים)

      כדאי לעקוב אחרי ALP והמוגלבין

    • יעקב

      שלום
      ברוב המטופלים ברדיום 223 נצפית עליית PSA ולא ירידה
      ואין הדבר אומר שהטיפול לא עובד. להפך
      הטיפול ברדיום 223 אינו עובד במנגנון שקשור ל- PSA
      לכן ניטור הטיפול הוא על ידי המצב הקליני ובדיקות ההדמיה

      בהצלחה

      ד”ר דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן, מערך אונקולוגי, מרכז רפואי תל אביב ע”ש סוראסקי

  25. גורן

    שלום רב
    לאחר ביצוע 5 הקרנות sbrt לערמונית, נידרשת כעבור כ-3 חודשים בדיקת רופא
    שכולל בדיקות psa, טוסטסטרון וכ”ו. שאלתי היא מתי לבצע את הבדיקות.
    שבוע, שבועיים, שלושה לפני הביקור?
    תודה

    • יעקב

      גורן
      להערכתי כמה שיותר קרוב לתאריך הביקור
      שבוע קודם הוא טווח זמן ארוך מספיק לקבל את תוצאות הPSA
      בהצלחה
      יעקב

  26. ששי

    בבדיקת פיוז’ן בבילינסון בינואר 2018 נתגלה נגע באונה הימנית, גליסון 6 (3+3). הוצע לי טיפול בהקפאה אך החלטתי לעקוב. בפברואר 19 עברתי mri ולפיו נשאר מדד גליסון 6. Psa אחרונים 5.75, 5.45 ולאחרונה 5.41.
    יש כאבים בעצמות אם כי במיפוי עצמות לפני שנה וחצי לא התגלה דבר מלבד פריצות דיסקים. האם כדאי לעבור ניתוח ואם כן איזה? תודה.

    • יעקב

      ששי
      קימים קריטריונים על החלטה של מעקב אחרי המחלה
      אתה יכול לבדוק באם האם הגידול אגרסיבי באמצעות חברת פולריס או אונקו טסט
      אינפ’ זאת תוכל לבסס את החלטה שלך על מעקב או טיפול
      קיים גם ממאמר מענין על מעקב פעיל פרופ עופר יוספוביץ’ בביטאון במה גליון 18
      שם המאמר “מעקב אקטיבי ודחיית הטיפול בסרטן ערמונית מוגבל” (נמצא בבליסון בספרית מידע)
      לכל החלטה טיפולית היא בעלת משמעות מבחינת איכות חיים

    • יעקב

      ששי
      הדמיה היותר איכותית וספציפית לערמונית היא PET/CT/PSMA
      הדמיה זו תוכל לתת לך תשובה לגבי כאבי עצמות

  27. אילן

    יש ערמונית מוגדלת עם אסימטריה שחוסמת חלק ממעבר דרכי השתן. האורולוג ממליץ על ניתוח HOLEP.
    האם יש למישהו ניסיון שהוא יכול לשתף לגבי ההשלכות לאורך זמן?

    • יעקב

      אילן
      אנא שוחח עם סני כספי אשר ביצע הליך (חבר עמותה )
      לא ויתרתי והמשכתי לבדוק ולחקור מה עוד ניתן לעשות עד שגיליתי שטכניקת PAE ((Prostatic Artery Embolisation יכולה להתאים לי בעיקר כשהבנתי שאין לי מה להפסיד, ניתוח תמיד אפשר לעשות.
      על פי דווח שלו הוא ביצע את ההליך בחו”ל (רומנהי) בהצלחה רבה

  28. שי

    שלום לחברים
    ביום 13.4.2020 עברתי ניתוח לכריתת הערמונית. לאחר מכן ה PSA ירד ל 0.04. הבדיקה הפתולוגית שערכתי מצאה כי יש פריצה:
    extraprostatic extension:present,focal
    seminal vesicle invasion :not identified
    perineural invasin:present
    margins involved by carcinoma limited (less then 3 mm)
    focality:unifocal
    location of positive margins:left postero-lateralbundle)
    מה השלב הבא ?

  29. בריאן ברמן

    שלום לכולם
    אברתי פרוסטטקטומי רדיקלי לפני 20 חדשים. בגלל עליה ב PSA – 0 0.14- 0.28 ב4 חדשים האחרונים בוצע Pet PSMA
    Gleason 8
    התוצאות של הPET PSMA לא היו חד משמיות
    אין קליטה פתלוגית במיטת הערמונית
    נרמזת קליטה מוגברת בקשר זאיר בשרשרת אליאקלית משותפת משמאל ממצא שהוא לא מובהק ואין ביטחון שמדובר בקשר שאתי
    האים טיפול מיידי ב קרינות דרוש?
    אם כן האים טיפול הורמונלי דרוש ביחד עם הקרינות-
    בן 72 – בריא

    • יעקב

      בריאן בר
      בריאן שלום,
      ההחלטה על טיפול קרינתי תלוי במספר גורמים כולל תוצאות הניתוח, ממצאי ההדמיה, ערכי PSA ובריאותך הכללית.
      ערך של PSA 0.24 כפי שציינת בהחלט מצריך התייעצות אצל רופא קרינה וייתכן שיומלץ טיפול משולב הורמונלי וקרינתי.
      בהצלחה,
      תומר
      ד”ר תומר חרס רדיולוג בכיר ברמב”ם

  30. שלמה

    שאלה למנוסים שעברו ביופסיה.
    אני מבקש את עזרתכם בהפגת חששות לפני הבדיקה. אני עומד לעבור ביופסיה מוכוונת (פיוז’ן).
    בגלל בעיות לב ככל הנראה זה יהיה רק בהרדמה מקומית -אסור לי מלאה.
    אני מבקש ממי שעבר תהליך זה בהרדמה מקומית לספר קצת על ההרגשה \ כאבים \ התאוששות וכל מידע שיכול להרגיע קצת

    תודה

    • יעקב

      שלמה
      אני ממליץ שתשוחח עם קרדיולוג ותתן לו אינפורמציה על רמת החומר וסוגו שהמרדים משתמש (האורולוג לבטח ידע)
      השאלה פה היא לא איך הרגישו האנשים
      אלא לבדוק באם אתה לא מסכן את עצמך במינון המקובל ואולי יוקטן המינון ?
      אני יכול לקשר אותך טלפונית עם אנשים שעשו פיוז’ין לאחרונה
      שלח לי את ו טלפון שלך בפרטי נראה לי שכך תקבל תשובה מהר יותר

      • שלמה

        יעקב
        זה לא מה ששאלתי
        אין לי צורך בהמלצת הקרדיולוג – אני אעבור את זה בהרדמה מקומית , וכן אני פונה לאלו שעברו תהליך זה בהרדמה מקומית
        לא ברור לי , ועם כל הכבוד להשקעה שלך בתשובות למה חברים אחרים לא משתתפים בתשובות בפורום.
        תודה

        • יעקב

          שלמה
          אני אדאג שתקבל תשובה מחולה שביצע פיוז’ין
          אנשים יותר בלחץ משבעבר במיוחד בתקופת קורונה

          • יוסי

            מה לגבי האופציה של הרדמה אזורית אפידורלית/ספינלית או חסימה עצבית של העצב הפודנדלי? כדאי לבדוק את זה עם המרדים.

          • שלמה

            יעקב תודה
            אצור עמך קשר בפרטי

  31. נתן

    מנהלי האתר
    אתם עושים עבודה נפלאה בתמיכה בחולים.בזמןן האחרון התחילו כל מיני התכתבויות פילוסופיות שלא קשורות ולא תורמות .

  32. אורי

    למחקר בבריאות הציבור מטעם המכללה האקדמאית אשקלון בשיתוף עם בית החולים ברזילי שעוסק בשיקולי עלות תועלת בבחירת טיפול רפואי לסרטן דרושים\ות מתמודדים\ות עם מחלת הסרטן או בני משפחותיהם. המחקר מתמקד במטופלים\ות ללא ביטוח רפואי פרטי שלקחו חלק בטיפול ניסיוני או שנאלצו לשלם מכיסם בעבור טיפול שאינו כלול בסל. השתתפות במחקר כוללת שאלון קצר של פרטים אישיים וראיון טלפוני של 30 דקות בערך. משתתפים\ות יקבלו 100 שקלים בעבור ההשתתפות. נשארו רק עוד שישה מקומות במחקר.
    לפרטים נוספים ניתן לפנות אליי
    אורי גולדברג
    urigoldberg662@gmail.com
    טל’: 0509010174

  33. יוסף

    לפני כחודשיים וחצי עברתי 5 טיפולי הקרנה שעברו כשורה, נקבעה פגישת ביקורת לאחר שלושה חודשים,
    התבקשתי לערוך בדיקת PSA לפני הפגישה, ברצוני לדעת מה עושים בפגישת הביקורת ?

  34. יעקב

    יעקב אברהם
    המטרות של העמותה אינה כוללת את” מכלול מצוקות ” שהם ענינך אנחנו ספציפים מתיחסים למידע .
    אנחנו עוסקים במידע בנושא סרטן ערמונית עבור הפונים אלינו ולא ב”אנושות” אתה פונה הרבה יותר גבהה ממטרות שלנו.

    אתה לא מציין נושאים ספציפים אלא מדבר על זכויות שצריכות להיות מוכרות – תציין ספציפי מה אתה דורש ממערכת בריאות
    ממליץ שתפנה אליהם אנחנו לא הכתובת .
    לא ברור הטענות שלך לגבי שיטה קימת – מציע שתארגן מסמך משכנע ומסביר את הטענות שלך
    לגבי זכויות שנפגעות,עם כל אלה אנא אל תפנה אלינו.

  35. נתן פרחי

    שלום רב
    התחלתי לקחת זייטיגה החל מחודש 9-2019
    מתקופה זו החלה ירידה הדרגתית ברמת ה המוגלובין HB,מ 14 עד 11.9 היום
    האם יש קשר בין השמוש בזייטיגה לירידה זו .
    בצעתי מס בדיקות דם ללא התייחסות האונקולוג למדד זה .

    • יעקב

      נתן פרחי
      התרופה יכולה לגרום לאנמיה
      נראה שיש קשר בין השמוש בתרופה זו וירידת רמת כדורים אדומים