הקמנו את הפורום כדי שאנשים יוכלו לשאול שאלות, להחליף דעות ומידע בין אחד לשני,, וכן להיוועץ ברופאים מומחים. (לרשימה לחץ כאן).

השואלים מתבקשים למסור מידע כמותי (במקרה שהתגלה סרטן- גליסון ו-PSA הכרחים), גיל ותאריכים (תאריך האבחון, מועד הניתוח, וכו’) – הדבר יאפשר לקבל תשובות מהירות יותר ומדויקות יותר.

בפורום אתה יכול להציג את הכנוי שלך ללא שם משפחה או שם פרטי,
הדוא”ל שלכם לא יוצג אך ישמר באתר במידה ותרצו התיחסות מיוחדת לענינים מאד אישיים.

התגובות מופיעות בהזזה קטנה בדיוק מתחת לשאלותיכם, כך שניתן יהיה לזהות בקלות את שיוך התגובות לשאלות/תשובות.

~    ~    ~    ~    ~    ~    ~

כל פעילויות העמותה נעשות על ידי מתנדבים ובמימון תרומות כספיות שמתקבלות.

נעריך קבלת תרומה ממי שנעזרים בנו.

ניתן לפנות לאיצי באר, יו”ר העמותה , itzyb11@gmail.com    050-822-8530

תודה

אנו משקיעים מאמצים רבים כדי להעביר לשואלים תשובות אמינות ומעודכנות מפי מיטב המומחים, אבל אין אנשי העמותה או מי מטעמם אחראים בצורה כלשהי להשלכות של ההתכתבות כאן ואין היא בשום אופן תחליף להתיעצות עם רופא.

צור נושא חדש

3,220 תגובות
  1. דוד

    היי,
    תוצאות בדיקת pet ct לאחר כריתת ערמונית רדיקלית.
    לאחר כריתת הערמונית ללא עדות לקליטת יתר במיטת הערמונית.
    קליטת יתר בקשר לימפה זעיר בשרשרת אליאקלית הפנימית מימין נרמז גם בבדיקה הקודמת , גדול יותר הפעם חשוד ביותר לקשר שאתי והסיבה לסמן.
    שלושה מוקדי קליטה פתולוגיים בטחול נצפים הפעם ברור יותר מאשר בבדיקה הקודמת _חומר אחר) אך היו גם אז. אינם קשורים בהכרח למחלה גידולית של הערמונית. אבחנה מבדלת אפשרית של תהליך דלקתי כולל סרקואידוזיס להמשך בירור.

    מה אומרות התוצאות ומה דרכי הטיפול?
    psa חודש אחרי הניתוח 0.06 ולאחר שלושה חודשים 0.12.

    • יעקב

      יעקב שלום,
      על המטופל לפנות לאונקולוג לצורך המשך בירור והחלטה על טיפול.
      בברכה,

      קורין מוריס דרור – רופא בכירה אורו./אונקולוגית ברמב”ם

      אישית חושב שהכפלה של PSA תוך 3 חודשים מצריכה התיעצויות עם אונקולוגים./אורולוגים – יעקב

  2. אמיר

    בן 64 בריא בדרך כלל ללא סכרת או מחלות לב או יצתר לחץ דם.לא מעשן. כולסטרול כללי בסביבות 230 מ”ג. הטוב 52 .עושה הליכה 5 פעמים בשבוע כ50 דקות כל פעם. לפני 9 שנים אובחנתי עם סרטן הערמונית ממוקד גליקסון 3+4.פסא לפני הניתוח 5.6.עברתי כריתה רדיקאלית של הערמונית כולל קשרי לימפה . פסא לאחר הניתוח 0.04. ולאחר כשנה עקב כישלון ביוכימי על הפסא 0.19. עברתי 33 הקרנות עם שתי זריקות לוקרין. מאז פסא 0.01.לא נוטל תרופות.
    שאלתי לפורום המכובד.
    איך מעריכים את מצבי מבחינה הירדות.
    קראתי הרבה על תוסף ליקופן 15 מ”ג האם מבחינה מחקרית יכול למנוע הישנות המחלה. או אם יש לכם המלצה על משהו אחר.
    תודה ושבוע טוב.

    • יעקב

      אמיר
      באם ה PSA שלך 0.01 לאורך זמן אז מצבך טוב
      אך ממליץ שתבצע מעקב לאחר המדד
      יש הרבה מחקרים לגבי ליקופן (תוצר של עגבניות)
      לרוב עוסקים בזה רופאים אלטרנטיבים ורפואה משלימה בבתי חולים קימים רופאים ויועצי תזונה
      תבדוק אתם באם יש להם אינפורמציה כתובה על נסוי קליני לגבי אנשים אחרי טיפולים כמו שלך עם ליקופן .

  3. יוסי קליק

    כנראה לאחר מחקר מעמיק, למצבים קלים עד בינוני קל של המחלה גליסון 7 3+4 או עד גליסון 7 4+3 ההקרנות הם הבטוחות יותר עם הצלחות כמעט זהות, עם הרבה פחות סיכונים לתופעות לוואי.
    ההקרנות האיכותיות הן באסותא אצל דר רפאל פפר. היות והמכשור דור 3 ממוקם שם רק חצי שנה והטיפול עדיין מחוץ לסל, נדרשים ועדות חריגים בחלק מקופות החולים, מכבי כנראה נותנת ללא חריגים, המכון הרדיולוגי של אסותא הוא מעין ציבורי עובד רק עם ט 17 מקופות החולים. הוא לא עובד עם אף אחת מחברות הביטוח..
    יוסי קליק

    שאלה שלי: הערמונית בנוסף לסרטן, בדרך כלל היא מוגדלת. זו מחלה נפרדת אבל כמובן שפירה ובעלת טיפול תרופתי ואחר.
    חלק מן התרופות רק מסייעות להשתנה ,ה אם חלק מן התרופות גם מקטינות את הבלוטה? אילו תרופות וכמה זמן זה לוקח?
    אני שואל כי אני לפני הקרנה וואחרי שהבלוטה נהרסת היא לא קטנה יותר. וההקרנה כנראה מקטינה אותה רק באחזוים בודדים , ז א שנשארים עם בעיית תכיפות שתן,, לכל החיים אחרי ההקרנה, ..
    זה חיוני עבורי לדעת בימים הקרובים,
    יוסי קליק תודה

    • יעקב

      יוסי
      לגבי תרופות השונות כדאי שתשוחח עם אורולוג כי יש לא מעט גם אלטרנטיביות
      לגבי הקרנות מכיר אנשים שחוזרים לתפקד רגיל.

    • יעקב

      וסי שלום

      הגדלה שפירה של הערמונית היא בעיקרה בעיה אורולוגית וצריך להתייעץ עם אורולוג\ית

      אכן חלק מהתרופות להגדלה שפירה מקטינות את נפח הערמונית בנוסף לשיפור הסימפטומיo

      בכל מקרה לעיתים קרובות האורולוג\ית מעורב\ת בטיפול גם במקביל לקרינה
      בהצלחה

      ד”ר דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן, מערך אונקולוגי, מרכז רפואי תל אביב ע”ש סוראסקי

  4. רמי

    שלום אני בן 54 ולפני כשנתיים התחלתי בהתמודדות עם סרטן הערמונית. בתקופה זו הייתי במעקב פעיל (גליסון 6 psa 4.3 קופסית שמורה,PIRADS 4 נגע בגודל 8 ממ’).בעקבות בדיקת MRI שהראתה הגדלה של הגידול ל 15 ממ’ PIRADS 5 קופסית שמורה וללא לימפדינופתיה אגנית וכן עליה הדרגתית ב PSA ל 6.25. עומדות בפני שתי אופציות, כריתה רדיקלית או הקרנות. אשמח לדעת מה אחוזי ההצלחה בהקרנות לעומת כריתה וכן יתרונות/חסרונות. תודה

    • יעקב

      רמי
      אתה צריך לבדוק גם אגרסיביות ממליץ עם חברת POLARIS
      ה PIRADS 5 הוא לא סימן טוב
      החלטה על טיפול ותופעות לואי יכולים להשפיע לא רק הצלחת טיפול אלא גם על איכות חיים
      האורואונקולוגים הם רופאים יועצים טובים (הם לא מנתחים ולא מקרינים) משוחח אתם .
      הניתוח הרובוטי – עלולות להוצר בעיות בשליטה בשתן, בעיה בעם יפגעו עצבי זיקפה, (התקצרות פין לאור הוצאת ערמונית )
      כדאי לבדוק עם אורולוג לגבי נסיון שלו בביצוע ניתוחים (תקבע פגישה)
      מצבך הרפואי הכללי כגון בעיות לב ובעיות אחרות צריכות לבוא בחשבון (אתה מורדם)
      קרינה : בקרינה חשוב מאד הדיוק כך שאיברים אחרים לא יפגעו בעת ביצוע קרינה (אין פתלוגיה מורחבת כי ערמונית לא הוצא )
      האורולוגים לא ירצו לבצע ניתוח אחרי קרינה הפוך אפשרי
      ממליץ שתכנס לאתר שלנו ולאתר שלMSKCC בית חולים אמריקאי ויש שם לא מעט הסברים על הטיפולים השונים

  5. טל

    הי, אני בן 58, חולה סרטן ערמונית גרורתי עם גליקסון גבוה מזה כשנתיים.

    למרות תוחלת החיים הלא מעודדת, אני מצליח לחיות חיים מאושרים ומלאים. קם כל בוקר עם חיוך והולך לישון עם חיוך.

    עשיתי עבודה עם עצמי להכיר במציאות, להתרומם ולצעוד הלאה. אני לא מבזבז אנרגיה בהכחשה וציפייה לנס. מצד שני אני גם לא שוקע, לא במאבק ולא ברחמים. מכבד כל גישה להתמודדות אבל אצלי לא מגיע מאמונה דתית ולא מעבודה רוחנית.
    יש לי הרבה תובנות על ההתמודדות עם הסיטואציה, שאולי מעט שונות ממה ששומע בקבוצות תמיכה ואצל הפסיכולוגים שאת כולם מכבד.

    אשמח לדבר, לעודד ולהתעודד עם כל מי שמעוניין 0547616493

    • איצי באר

      שלום טל,
      כל אחד מאיתנו מוצא את הדרך המתאימה לו להתמודד עם מצב משברי כמו סרטן הערמונית.
      אתה מנהל את חייך ואת המאבק שלך ואתה אחראי על התוצאות לטוב ולרע. אין מישהו חוץ ממך שיכול להגיד לך שדרכך לא נכונה או לשגויה.
      אם אתה שלם עם דרכך וקם בבוקר והולך לישון עם חיוך כדבריך, זה מעולה.
      אתה מוזמן להתקשר איתי, אשמח לדבר איתך
      איצי 050-8228530

    • יעקב

      הי טל
      אני חושב שכדאי לשמוע גם את דעתם של רופאים אורו./אונקולוגים אולי יתנו לך טיפים מועילים לגבי טיפולים
      שלא ימחקו את הגישה החיכנית שלך

    • טל

      הרבה תודה לכם על התגובות.
      אני אכן עושה ועשיתי טיפולים מעל ומעבר, מעורב מאד בצד הרפואי, מנסה להילחם רפואית ככל יכולתי ומתייעץ עם מיטב האונקולוגים.

      ועדיין כתבתי למעלה מתוך רצון לעזור ולעודד אחרים!
      פוגש לא מעט בחולים שבמצב רוח ירוד עקב המחלה. בחוסר אונים משתק, מרגישים שהחיים נעצרו להם עד שהם יחלימו, עסוקים בשאלה למה דווקא אני? האם ומתי יחזור? ועוד.
      רוצה להגיד שאפשר גם אחרת. מאד אשמח לנסות ולעודד.
      תודה. טל

  6. יואב

    שלום,
    אני מתוכנן להתחיל הקרנות בתה”ש וכחלק מהתהליך עובר השתלת גרגרי זהב וספייסר לדיוק ולמניעת פגיעה באברים סמוכים. בית החולים מחייב ב-6000 שח מאחר והתהליך אינו בסל הבריאות. אני מבוטח מכבי שלי ושם לא מוכנים לכסות. האם למישהו מידע כיצד ניתן לקבל לפחות החזר חלקי מאחר ואני מניח שהתהליך מחליף חלק מהתהליך שכן בסל.
    אודה על תגובתכם.

    • יעקב

      הי יואב
      תנסה עם פניות הציבור במשרד הבריאות
      ואז אולי תפנה לקופה שלך
      יעקב

    • איצי באר

      שלום יואב
      למיטב ידיעתי, רק הספייסר אינו במימון קופות החולים (סל הבריאות). השתלת גרגירי הזהב הינה במימון סל הבריאות.
      במקום הספייסר, ישנה אפשרות להכניס בלון שעושה בעצם את אותה הגנה מפגיעת הקרינה בחלחולת.
      הבלון הינו במימון קופות החולים (בסל הבריאות).

      • רועי

        אצי שלום,
        הבלון נכנס לתוך הרקטום (חלחולת) ולא בין הרקטום לערמונית (כמו הספייסר) כך שחלק מרקטום (חלחולת) מתקרב לערמונית וחלק מתרחק.
        התוצאה אינה דומה כלל לשימוש בספייסר שמרחיק באופן מלא את הרקטום מהערמונית.
        בנוסף, שימוש בספייסר הראה, מחקרית, ירידה משמעותית ברעילות לרקטום, שיפור בחיי המין ומתן שתן.
        תודה
        רועי אברהם

    • אבירם

      עברתי טיפול כזה מכבי מממן את גרגרי הזהב.לגבי הספייסר ביטוח בריאות החזיר לי
      את עלות הטיפול רק לאחר שהבאתי מתל השומר מרשם שזה תרופה
      ללא ספק הספייסר עזר לי מעל המצופה.
      בהצלחה

      • דורין

        אבירם שלום,

        אבי עובר בדיוק את אותו הליך כעת (החדרת גרגירי זהב וספייסר ג’ל.
        העברנו פניה/דרישה למכבי זהב והם העבירו את דרישתנו לועדת חריגים שקבעה כי גם הגרגירים וגם הספייסר ג’ל אינם הכרחיים הגם אם מומלצים וקבעו שעניינו של אבי לא מהווה חריג ולא אשרו.
        אציין כי ביצעו את החדרת גרגירי הזהב יחד עם החדרת הספייסר ג’ל באותו הליך.
        אשמח אם תוכל להבהיר לי האם ביצעת את שניהם באותו הליך וכמה אישרו לך? ואולי לסייע לי על מנת שאבי יקבל מימון, ולו חלקי.
        תודה רבה

  7. כנרת

    תופעות של חוסר יציבות אצל מטופלי אבירטרון ופרמגון
    שלום,
    אבי חולה ומקבל טיפול בזריקת פרמגון (פעם ב-3 חודשים) ואבירטרון (כדורים שלוקח בכל יום).
    כמה חודשים לאחר תחילת הטיפול התנועה שלו נהייתה מוגבלת יותר וכיום הוא מתקשה ללכת והוא חסר יציבות ואף נופל.
    האם תופעה זו יכולה להיגרם מהטיפול שהוא מקבל?
    האם עוד מישהו חווה דבר מהסוג הזה ואם כן מה הצעדים שנקט.
    תודה רבה
    כנרת

    • יעקב

      מומלץ להגיע לבדיקת נוירולוג ואונקולוג\ית מטפל\ת ולפי הבדיקה לבצע הדמיה מוחית באם יעלה הצורך

      בהצלחה
      ד”ר דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן, מרכז רפואי תל אביב ע”ש סוראסקי

  8. ניס

    בנוסף בבדיקה לפני חודש 4kscore = 11

    • יעקב

      הי ניס
      כנס לעץ החלטות שנמצא באתר ונותן הסבר מפורט על 4K או באתר של בית חולים MSKC בניו יורק
      אני באופן עקרוני לא ממליץ על רופאים
      אין לי כילים להעריך את המקצועיות שלהם וזאת אחריאות רבה.
      PSA שמכפיל את עצמו תוך 3 חודשים הוא אגרסיבי
      אתה לא במצב כזה.
      בברכה
      יעקב

  9. ניס

    תודה רבה על תשובתך.
    שינויי ה PSA.
    05.05.13 = 1.5
    02.06.16 = 2.07
    12.02.17 = 1.96
    08.05.18 = 2.16
    17.10.19 = 3.28
    לגבי בדיקת הפולריס אני יעשה בהקדם.
    מה אומר קצב ה PSA שלי?
    תוכל לעזור לי עם רופא אונקולוג?

  10. יעקב רורברגר

    מהי בדיקת 4kscor2 ואם היא פוטרת את הצורך לביצוע ביופסיה

    • יעקב

      הי יעקב
      היא בדיקת דם היכולה להצביע על הצורך בביופסיה (בדיקה פרטית)
      היא לא פוטרת ביופסיה

    • איצי באר

      שלום יעקב
      בקשר לבדיקה הנ”ל אני ממליץ לך לקרוא בעץ החלטות למתמודד עם סרטן הערמונית בכתובת:
      https://decision-tree.org.il/?page_id=107
      שם מוסבר בפירוט מהי הבדיקה ומשמעות התוצאות. הכנס בכפתור “מידע נוסף”.
      הבדיקה אינה פותרת את הצורך מביופסיה אך היא כלי עזר משמעותי בקבלת ההחלטה האם יש צורך בביופסיה.
      בהצלחה.

  11. ניס

    שלום
    לאחר ביופסיה פיוזן בהדסה התגלה אצלי סרטן גליקסון 7 באזור הימני בגודל 1.3 מ”מ .
    ב MRI התבלטות קלה של קפסולה, ללא עדות לפריצה ברורה.
    שלפוחיות הזרע שמורים.
    ללא הגדלת קשריות לימפה באגן.
    ללא נגע גרמי חשוד.
    הוצע לי הסרת הערמונית או טיפול פוקאלי ננו נייף אבל מותנה בבדיקת pet ct שאני אמור לעבור בהדסה.
    מה דעתך ?
    כמו כן במצבי היום החלטה לסוג הטיפול צריכה להיות דחופה?

    • יעקב

      הי ניס
      בדיקת PET/CT PSMA תאפשר לדעת בודאות באם אין לך גרורות
      בדיקה שיכולה להשפיע על החלטה לגבי אופי הטיפול .
      אתה צריך ללמוד את תופעות הלואי שלכל טיפול במיוחד ניתוח – לדרוש הסבר
      ישנם מספר אופציות כולל הקרנות חיצוניות או פנימיות , טיפולים מקומים ועוד
      היתי בודק גם את האגרסיביות באמצעות בדיקה של חברת POLARIS
      לא צינתה באיזה מהירות משתנה ה PSA שלך
      באם אתה יכול לבצע את ה PT CT PSMA בהקדם תוכל בעזרת הרופאים אונקו./אורולוגים לבצע החלטה מושכלת.

  12. כהן דב

    אני בן 84 חולה בסרטן הערמונית ללא גרורות-
    טופלתי בטיפול הורמונלי בזריקה פעם אחת ובמכון קרינה בביח שיבא המליצו על טיפול קרינתי שלפניו יעשו השתלת גרגירי זהב ב-SPACER כדי להפחית תופעות לואי של הקרינות ,רציתי לדעת האם מומלץ השתלת גרגירי זהב הללו?השתלה כזו עולה 6000 ש”ח אם זה מומלץ כמובן שאעשה

    • איצי באר

      שלום דב
      1. השתלת שלושת גרגירי הזהב בערמונית הינה כלי עזר המאפשר למכונת ההקרנה להינעל” על גרגירי הזהב ולעקוב אחר המיקום המדויק של הערמונית, בזמן ההקרנה, כדי להביא להקרנה מדויקת בהתאם לתכנון הקרינה.
      השתלת גרגירי הזהב הללו הינה בסל התרופות ושום תשלום שלך לא נדרש.

      2. בנוסף מוצע לך השתלת ספייסר (סוג של ג’ל) בין הערמונית וחלקו התחתון של המעי (החלחולת) . זאת על מנת להגן על החלחולת מפני הקרינה ולמנוע לה נזקים. זוהי פעולה חשובה לשמירה שתפקוד החלחולת לא יפגע.
      הספייסר הזה אינו בסל התרופות ועלותו אכן כ 6000 ש”ח.
      אלטרנטיבה, שכן נמצאת בסל התרופות, היא בלון שמוחדר לאותו המקום בדיוק, אבל יתכן שההגנה שלו פעל החלחולת פחות טובה.

      3. האם קיבלת יעוץ אונקולוג מומחה בנושאי בסרטן הערמונית לגבי הטיפול המומלץ לך?
      אם לא, אני מאד ממליץ לך להתייעץ עם אונקולוג מומחה בנושאי בסרטן הערמונית על אפשרויות הטיפול השונות.
      בהצלחה.

    • יעקב

      כהן דב
      שלום רב,

      במידה והרופא המקרין המליץ לך טיפול, ככל הניתן לקבוע – זהו הטיפול המומלץ.
      במידה ושאלתך היא לגבי תופעות לוואי, החדרת SPACER ברוב המקרים מפחיתה תופעות לוואי של הטיפול הקרינתי,
      בעיקר תופעות לוואי שנגרמות מפגיעת קרינה ברקטום/חלחולת.
      בהצלחה,
      תומר
      ד”ר תומר חרס – מנהל יחידת הקרנה אורולוגית בבית חולים רמב”ם

  13. אנוור

    שלום רב,
    אבא בן 78, נשלח לבדיקת MRI של הערמונית
    להלן תוצאות סריקה בתהודה מגנטית של הערמונית ושל האגן מגובה ביפורקציית האאורטה:
    הבדיקה בוצעה בשקלול T1 לפני ולאחר הזרקה דינמית של גדוליניום, T2 כולל דיכוי שומן, STIR, DWI ו-
    SUBTRACTION במישורים אקסיאלי, סגיטלי וקורונלי.
    סיבת הבדיקה: עליה בערכי ה- PSA .
    ממצאים:
    גודל הערמונית: 43x59x64 מ”מ.
    נפח הערמונית: 84 סמ”ק.
    ה- zone Transitional במרקם הטרוגני נודולרי אופייני ל- BPH .
    קשרית היפואינטנסית אחורית ימנית בקוטר של 9 מ”מ )חתך 140 בסדרה 601 .)
    בדיפוזיה – הקשרית מדגימה רסטריקציה פתולוגית עם הנחתת סיגנל במפת ה- ADC .
    בגדוליניום – האדרה ו- out-Wash .
    הקשרית מתאימה ל- 4 RADS-PI .
    הקופסית תקינה.
    שלפוחיות הזרע ללא חריג.
    הצרור העצבי תקין.
    בסריקת האגן – אין עדות לבלוטות לימפה מוגדלות.
    סיגנל לשד העצמות שמור.
    לסיכום:
    .BPH
    .מימין PI-RADS 4 קשרית
    ללא פריצה של הקופסית.
    ללא לימפאדנופתיה אגנית.
    קבענו תור לאורולוג וזה ממש רחוק, ואבא שלי מאוד מודאג וזה משפיע על התפקוד היומיומי שלו,
    לכן פונה לכם לפענח לי את התוצאות ומה הייתם מיעצים לי לעשות אם במידה וצריך להתחיל בטיפולים כלשהם?

    • יעקב

      אנוור
      היות ואין עדות לפריצה מהקופסית של ערמונית אז אין צורך להיות מודאג במיוחד
      אך היות ו PIRADS הוא 4 כדאי לבצע בירור לגבי ביופסיה
      באם לחוצים – תפנו למחלקות אורולוגיות בבתי חולים או לחילופין לרופאים שיש להם קליניקה פרטית

    • איצי באר

      שלום אנוור
      תוספת למידע שיעקב נתן:
      הערמונית של אביך מוגדלת.
      BPH משמעות ערמונית מוגדלת שפירה.
      קשרית הינה גוש. ב MRI של הערמונית הוא בקוטר 9 מ”מ.
      הקשרית מתאימה ל- 4 RADS-PI – המשמעות היא שיש חשד לקשרית נגועה בסרטן הערמונית (ברמה 4 מתוך 5).
      לאור זאת אני ממליץ לכם לפנות לאורולוג בזמן קרוב (כמו שיעקב כתב באפן פרטי או דרך בית החולים)
      בהצלחה

  14. יעקב

    הי אבי
    להערכתי לא כדאי לדחות בדיקות (4K בדיקה פרטית לא בסל ו PSMA כן)
    תנסה להיפגש עם אורולוג נוסף ותשמע את דעתו על ביופסיה שיעיין שוב בהדמיה שבצעתה
    במידה ויחליט על ביופסיה רק פיוז’ין שהיא משלבת MRI עם אולטראסאונד ומאפשרת ביצועים מדויקים

  15. אבי

    שלום רב,
    אני בן 75 עם PSA של 5.4 ומטופל בטמסולוסין. לפני שבועיים ביצעתי בדיקת MRI של הערמונית והתוצאות מראות על איזור היפואינטנסי ברצף T2 בהיקף הבלוטה משמאל המתאים במאפייניו ל- PIRADS 4. יש המלצה לבירור היסטו-פתולוגי.
    שאלתי – האם ניתן להימנע מביופסיה או לדחות אותה עד לאחר ביצוע בדיקות נוספות כגון 4K SCORE, MiPS או PSMA PET/CT?
    תודה!

    • יעקב

      הי אבי האם יש לך קצב עליה מהיר של PSA ?
      הדמית PET/CT PSMA יכול לתת אינפורמציה באם הגידול יצא מחוץ לערמונית (ואם קיים בכלל)
      4K בדיקת דם יכול לעוזר בהחלטה לגבי ביופסיה
      גם MI -PROSTATE CANCER הוא עוד כלי שיכול לעזור באם ביופסיה נדרשת (פרמטרים נוספים נבדקים)PSA PCA3 ושתן T2-ERG
      אישית היתי חותר ל PSMA
      PIRADS 4 הוא גבהה בדירוד 1-5 וסכוי בינוני גבה להימצות ממירות

      • אבי

        תודה יעקב.
        ה-psa עלה מ-4.3 באמצע 2017 ל-5.4 בסוף 2018 וירד קצת ל-5.1 באמצע 2019 (אולי קשור להתחלת טיפול באלפאזוסין ?).

        • יעקב

          הי אבי
          להערכתי לא כדאי לדחות בדיקות (4K בדיקה פרטית לא בסל ו PSMA כן)
          תנסה להיפגש עם אורולוג נוסף ותשמע את דעתו על ביופסיה שיעיין שוב בהדמיה שבצעתה
          במידה ויחליט על ביופסיה רק פיוז’ין שהיא משלבת MRI עם אולטראסאונד ומאפשרת ביצועים מדויקים

  16. ישראל

    שכחתי לציין כי גליסון שלי 9
    בתודה ישראל

  17. דוד

    האם טיפול tookad לערמונית כלול בסל הבריאות

  18. ישראל

    שלום רב
    אני כעת בן 67. לפני כשלוש שנים אובחנתי כחולה סרטן גרורתי   T4N2M1a. גרורות בכל סביבת הערמונית וקשרי לימפה לפני שער הכליה. Psa 33. החילותי בטיפול הורמונלי וכעבור 3 חודשים כימותרפיה טקסוטר 6 מחזורים כל 3 שבועות. לאחר כ 4 חודשים הקרנות לאזור הערמונית. לפני כשנה קיבלתי זריקה אחרונה שמיועדת לחצי שנה. לפני 3 חודשים טסטוסטרון החל לעלות psa היה 0.063 כעבור חודשיים psa 0.106 כעבור חודש נוסף psa.0.163. ברצוני לשאול
    1. מה המשמעות של עלייה זאת ב psa(הכפלה בחודשיים)
    2. באיזו רמה של psa לחדש טיפול הורמונלי
    3. האם יש טיפול כלשהו חוץ מ הורמונלי לשלב זה
    בתודה רבה ישראל

    • יעקב

      ישראל
      אני שלחתי את שאלתך לרופאה
      אנסה לתת לך תשובה על פי ידע אישי (אינני רופא)
      כאשר PSA מגיע ל 0.2 ממליצים טיפול אך היתי ממליץ לקבוע טור לאונקולוג כבר עכשיו הכפלה מהירה מצביע על אגרסיביות
      טיפולים אפשרים : טיפולים לעצמות בלבד רדיום 223
      תרופות ביולוגיות על פי בדיקת מוטציות של המחלה שלך (ביופסיה מהריקמה)
      immunotherapy לפעמים קימת אפשרות של טיפול אחרי בדיקות התאמה
      ליטיציום 617 בהתאם להדמית PET/CT PSMA
      בהורמונלי קיים מגוון תרופות חדשות לא צינתה מה קיבלתה אך גם אבירטון שנכנס לסל ואחרים יעילים.

    • יעקב

      ישראל
      רופא בכירה ברמב”ם בשם קרין מוריס דרור כתבה לי

      ממליצה לפנות לרופא המטפל לצורך דיון על משמעות הממצא

  19. יואב

    שלום,

    אני בן 75 ואובחנתי כלוקה בסרטן הערמונית לפני כשנה.
    גליסון 7 (3+4) PSA 6 בעבר ממצא בשלפוחית שהוסר (גידול פפילארי).
    רופאי תל השומר המליצו על סידרת הקרנות (25) עם השתלת ספייסר ומחטי זהב לסימון.
    נודע לי כי באסותא קיים מכשיר חדשני מוכוון MRI המאפשר דיוק במיקום הקרינה,
    המכשיר באסותא מצריך מחזורים ארוכים של כשעה ובסך הכל 5 מחזורים, כנראה שאיני מתאים לתהליך הזה.
    אסותא מציעים גם תהליך מונחה CT שמאפשר מחזורים קצרים של 15 דקות על פני כעשרים מחזורים סך הכל.
    שאלתי האם יש העדפה לשיטת תל השומר על פני זו של אסותא המונחית CT (לא זו החדשנית) ומה ההבדל בין שתי השיטות, מה המשמעות של השיטה באסותא שאינה משתמשת בסימון מחטי הזהב ואינה משתמשת בספייסר למניעת פגיעה סביבתית?
    האם ניתן אוביקטיבית להעדיף שיטה אחת על פני השנייה?

    בתודה מראש,
    יואב.

    • יעקב

      יואב
      כל שנמצאת שאינך מתאים לטיפול הממוקד, ממליץ לעבור את הטיפול לאחר החדרת גרגירי זהב וספייסר ג’ל בבית חולים שמאפשר זאת. יש הוכחות ברורות שהג’ל מפחית תופעות לוואי מהטיפול, ורמת הדיוק עולה עם הטיפול מתבצע עם גרגירי זהב.

      הכוונת CT מתאפשרת בבתי החולים המתמחים בטיפול בסרטן ערמונית ועושים את הנ”ל (גרגירים וג’ל).
      בהצלחה,
      תומר- ד”ר תומר חרס רופא בכיר ביחידת קרינה בבית חולים רמב”ם

      • יואב

        דר תומר חרס שלום,

        תודה עבור תגובתך, לא כל כך הבנתי את משפט הפתיחה לגבי הטיפול הממוקד.
        מהו בעצם ההבדל בין שיטת הסימון בגרגרי הזהב לבין שיטת ה-CT, האם שיטת הסימון בגרגרי הזהב אינה משתמשת ב-CT לצורך איתור ומיקום מדויק של הערמונית?
        תודה מראש,
        יואב.

        • יעקב

          הי
          ממליץ שתפגש עם רדיולוג מנוסה

        • יעקב

          מטרת הטיפול להיות מדויק ככל הניתן. לצורך העלאת הדיוק ניתן :
          – לבצע סריקה יומית של CT על גבי מכשיר הקרינה.
          – להכניס גרגירי זהב לערמונית שמאפשרים לראות בצורה מיטבית את הערמונית +
          צילום דו מימדי שמבוצע ע”ג מכשיר הקרינה.
          – שני הנ”ל יחד (גרגירי זהב + סריקת CT).
          אין הוכחה חותכת לכך ששני הדברים גם יחד (גרגירים + CT) משפרים את הדיוק באופן משמעותי,
          ולכל מכון קרינה יש אופן עבודה מעט אחר.
          אם זאת, במכונים שמתמקצעים בטיפול בסרטן ערמונית שני הדברים מבוצעים כדי להבטיח דיוק.
          לציין, שבטיפול הממוקד ניתן הטיפול באופן “סופר” מדויק (לכך התכוונת בטיפול המקוצר של 5 טיפולים) –
          ניתנות מנות קרינה גבוהות ומעט מקטעים. לפי שאלתך אינך מתאים לטיפול זה, והטיפול ייעשה עם הכוונת CT ולא בהכוונת MRI
          ספייסר ג’ל הוכח שמפחית את תופעות הלוואי למעי ואף למערכת השתן.

          תומר
          ד”ר תומר חרס רופא קרינה בכיר בבית חולים רמב”ם

  20. שלמה

    לאחר 3.2 שנים בטיפול עם פירמגון, יקב תופעות לוואי של בלבול חריף כמה ימים לאחר הזריקה, שוקלים ליבור לזריקת אליגארד פעם בחצי שנה? האם כדאי לעשות המעבר?

    • יעקב

      שלמה
      שלום,

      פירמגון יכול לגרום לתופעות לוואי מקומיות באתר ההזרקה ואף חום בימים שלאחר ההזרקה
      בלבול חריף אינו תופעת לוואי שכיחה. מומלץ להבדק על ידי רופא מטפל ונוירולוג
      ולשוחח עם האונקולוג\ית המטפלים לגבי מעבר לאליגרד

      בהצלחה
      ד”ר דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן, מערך אונקולוגי, מרכז רפואי תל אביב ע”ש סוראסקי

  21. יעקב

    רמי
    בעיקרון החלטה הראשונה שלך צריכה להיוות להיפגש עם אורולוג
    שלחתה פרמטרים אבסולוטים נתן לחשב באמצעות חישוב סכוי לסרטן ערמונית באמצעות חלוקה
    בין FREE PSA לבין PSA -אך אורולוג צריך לבחון את מהירות שנוי ה PSA ולבצע בדיקה ידנית DRE ולקחת בחשבון את גילך
    כל הנתונים האלה יוכלו להוביל אותו להחלטה לגבי ביופסיה
    Percentage of free PSA Probability of prostate cancer
    0 –10% 56%
    10% –15% 28%
    15% –20% 20%
    20% –25% 16%
    Greater than 25% 8%

  22. רמי

    שלום למומחים היקרים.
    עשיתי בדיקת 4Q scores וקיבלתי תוצאה של 22 אחוז.
    אני בן 70
    Psa total 4.51
    Psa חופשי 0.6.
    שאלתי היא מה דרוש לעשות במקרה זה?
    בתוגה מראש.

  23. יהודה אוחנה

    שלום רב,
    מעוניין להיכנס לפורום
    עברתי ניתוח בריטרפיה עם החמרה במצב.

  24. אופיר

    שלום אבי חולה במחלה לפני כ5 שנים ערך ניתוח ומאז היה שקט לפני כחודש גילו שהסרטן שלח גרורות לאיזור הצאוור בשלב מתקדם 4 רציתי להתייעץ לגבי איזה טיפול כדאי ובנוסף לדעת על מומחים בנושא שנוכל להפגש באופן פרטי
    אודה אם תחזרו אליי 0546627072

    • יעקב

      אופיר
      אתה צריך להיפגש עם אונקו./אורולוג בכיר
      ישנם מספר טיפולים אותם צריך לבחון עם הרופא בהתאם למצב הבריאותי שלך
      רמת התפטשתות ועוד ניתונים (אגרסיביות)
      הטיפולים הפופולרים הם : רדיום 223 (קרני אלפא) במידה והמחלה בעצמות בלבד
      ישנם מספר סוגים של טיפולים הורמונלים ולכל אחד תופעות לואי
      כימותרפיה ויש עוד (ליטיטיום)
      באתר אנחנו לא מפרסמים את שמות הרופאים -אך באופן פרטי תשלח דוא”ל ונתיחס
      תוכל לקבל שמות של הרופאים (בתחום זה ישנה נבחרת טובה מאד של רופאים)

  25. יעל

    שלום. שבועיים אחרי ביופסיה של הערמונית צבע הזרע עדיין חום כהה וזה אומר שהערמונית מדממת. האם מותר לקיים יחסי מין ללא אמצעי מניעה (קונדום) אם כן האם יש סיכון כלשהו לאישה
    תודה מראש על המענה

    • יעקב

      היי יעל

      זה תקין לחלוטין ששבועיים אחרי עדיין יש צבע חום בזרע. עשוי לקחת חודשיים עד שיתבהר.
      למיטב ידעתי אין סכנה לאישה בקיום יחסי מין ללא אמצעי מניעה.
      סופש נעים,

      ד”ר רועי מנו (אורולוג בכיר ביה”ח איכילוב)

  26. קובי

    שלום, יש לי שאלה טכנית קטנה, מקוה שזה בסדר לשאול את זה פה, אבא שלי אמור לעבור ביופסיה תחת אולטראסאונד,
    וכתבו לבצע חוקן מספר שעות לפני הביופסיה

    אז שאלותי כך..
    א. האם זה קריטי שזה יהיה כמה שעות קודם או ששעה קודם זה גם בסדר,
    ב. בהוראות שמצורפות לבקבוק החוקן כתוב לעשות זאת בשכיבה, השאלה, האם אפשר לעשות זאת גם בישיבה על האסלה, ?

    תודה מראש ובהצלחה לכולם

    • יעקב

      קובי
      לרוב הביופסיה המומלצת כיום היא פיוז’ין שלוב MRI ואולטראסאונד – יותר מדויקת
      לגבי פרטים טכנים ממליץ שמבקש מהרופא שהתפנה אותך לגבי הוקן וכו’

  27. רפאל חזן

    שלום. רציתי לברר לגבי זכויות רפויות מביטוח לאומי. אני בן 58, שכיר נתגלה אצלי סרטן הערמונית לא מפושט גליקסון 4+3=7
    אמור לעבור ניתוח ב26/12 להורדת הערמונית. רציתי לדעת האם ביטוח לאומי מכיר במחלה שלי? נותן לי זכויות לגבי ימי המחלה אחרי הניתוח, עד שאוכל לחזור לעבוד? האם מקבל פיצוי כלשהו?
    מודה לכם מאוד על התשובה.
    רפאל חזן

    • יעקב

      רפאל
      מי שחלה בסרטן יכול להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי לקבלת אחוזי נכות .
      הדיון בתביעה מתבצע בהתאם לסוג מחלת הסרטן ושלבי אבחנה.
      אפשר להעזר בעובד סוציאלי במחלקה לפני ביטוח הלאומי להכרת נכות
      כנס לאתר באינטרנט ” המוסד לביטוח הרפואי”
      במידה וישנם עוד בעיות רפואיות כדאי לרכז ביחד ולפנות לביטוח רפואי הדבר יגביר את החלטה לגבי % נכות
      הנכות הרפואית ניתן לקבוע על סמך מסמכים רפואים בלבד.
      טפסים מתאימים נמצאים אצל אונקולוגים
      לעתים החולה מוזמן להופיע פיזית בפניה בשל שיקולי הועדה הרפואית .

  28. יוסי

    גיל 66 ערמונית מוגדלת ,היתה לי קפיצה של PSA מ 3.5 לפני כשנה ועכשיו 6 ,האורולוג בקופת חולים כללית הפנה אותי ישר לביופסיה.
    הייתי מעדיף קודם MRI ,לאיזה רופא מומלץ לפנות כדי שיתן לי ייעוץ והפניה במידת הצורך ל MRI.
    מגורים באיזור פתח תקווה.
    בתודה
    יוסי

    • יעקב

      יוסי
      אנחנו לא ממליצים על רופאים – אין לנו כילים לדרג אותם
      בבליסון מחלקה אורולוגית גדולה .
      תבצע ביופסיה FUSION שהיא מדויקת
      קודם אולי 4K בדיקת דם העוזרת בקבלת החלטה

      • יוסי

        יעקב
        תודה.
        הסיבה שחיפשתי רופא מייעץ ,כי האורולוג בקופה אפילו לא עשה לי בדיקה רקטלית.
        יש לי ביטוח רפואי בהראל ,במקרה זה ,היכן כדאי לבצע את הבדיקות.

        • יעקב

          יוסי
          להתיעץ עם מספר רבים יתן לך אפשרות לקבל החלטה יותר מבוססת
          דבר עם הרופאים האורולוגים בבתי חולים הפרטים
          ובדוק אתם באם מבצעים ביופסיה FIUSION והאם בטוח שלך מכסה את הפרוצדורה
          המזכירות שלהם לבטח יודעים

  29. ירון

    שלום רב
    האם צריך לבצע בדיקת inr טרם בדיקת ביופסת ערמונית פיוזן
    תודה רבה

    • יעקב

      ירון
      כן
      האורולוג יודע שבדיקת פיוז’ין היא שלוב של הדמית MRI ואולטראסאנד
      על מנת לבצע ביופסיה מדויק

  30. איציק גוטליב

    נגע 3 pi-pads בבסיס הערמונית משמאל BPH
    ללא פתלוגיה של הקופסית
    ללא ליממפאדנופתיה אגנית.
    יש מקום לשקול בירור היסטולוגי לתהליך

  31. איציק גוטליב

    נגע 3 pi-pads בבסיס הערמונית משמאל BPH
    ללא פתלוגיה של הקופסית
    ללא ליממפאדנופתיה אגנית.

    • יעקב

      הי איציק
      לצורך החלטה על הצורך בביופסיה הייתי שמח לדעת מה גילו של הפונה ומה ערך ה PSA שלו –
      זה יעזור להחליט האם יש מקום לבצע ביופסיות לממצא ב MRI.
      רועי מנו
      רופא אורולוגי בכיר בבית חולים איכילוב

  32. יריב

    שלום לכולם,
    בדיקת CT שאבי עשה שלשום התגלה סרטן הערמונית דרגה 4 שהתפשט לרוב השלד.
    כרגע אבי סובל מאד מכאבים ברגליים, ומטופל בשמן קנאביס.

    לקחו לו ביופסיה מבלוטת לימפה אתמול ואנחנו מחכים לתשובה.
    היום בערב אנחנו מתאשפזים באונקולוגית בתל השומר.

    האם מישהו בפורום זה, יכול לייעץ לי מה לעשות?
    האם יש טיפולים שכדאי לדעת עליהם?

    אבי גם עבר ניתוח מעקפים באפריל השנה.
    תודה לעונים.
    שמי יריב, וזה הטלפון שלי – 0502577011

    • יריב

      שכחתי לציין שאבא שלי בן 58

    • יעקב

      יריב
      בבית חולים שיבא רופאים מצוינים – מנהל אונקולוגיה הוא ד”ר רענן ברגר (התמחות באורולוגיה) ותחתיו צוות מנוסה מאד.
      הביופסיה שבוצעה תאפשר לבחון את המוטציות של הממירות ולשקול טיפול יותר מתואם ואולי התאמה לנסויים קלינים
      שמתקימים בשיבא או בתי חולים אחרים .
      הפרטים ששלחתה הם כללים מאד ללא (גליסון PSA ) לא צינתה איזה טיפולים עבר אבא ועוד
      רופא יכול לתת החלטה נכונה כאשר כל התיק רפואי לפניו כולל מחלות רקע.
      באופן כללי קימות אפשרויות – טיפולים הורמונלים, טיפולים כימותרפים ועוד.
      בהצלחה

    • איצי באר

      הי יריב
      הטיפול הראשוני למחלה גרורותית כמו לאביך הוא טיפול הורמונאלי. זהו טיפול מאד נפוץ ומקובל מאד ויעיל מאד. בד”כ הוא מדכא את המחלה באופן מהיר.
      יחד עם זאת אונקולוג מומחה בסרטן הערמונית אמור לתת את דעתו על ניתוח המעקפים והמצב הבריאותי הכללי של אביך. רענן ברגר מצוין.
      במידה ואביך אובחן כחולה סרטן הערמונית כדאי להתחיל בטיפול בהקדם. זה ידכא את המחלה ויקל על התסמינים והכאבים במהירות.
      יש מעבר לכך טיפולים נוספים שעשויים לאפשר לאביך לחיות עם איכות חיים טובה לאורך זמן.
      אתה יכול-להתקשר אלי.
      איצי באר 050-8228530

  33. עמוס

    שלום,
    האם יש אנשים אשר התנסו בהקרנות פרוטונים בארה”ב?
    מה היתרונות ומה החסרונות בטיפולים כאלה?

    • יעקב

      עמוס
      תוכל לשלוח דוא”ל שלך
      ואשלח סכום בנושא קרנת פרוטונים

    • יעקב

      הי עמוס
      חלק סכום שבצע יעקב כהן על קרינת פרוטונים
      radiation therapy, because it can deliver a Proton therapy appears to be safer and more effective than conventionalhigh dose to a very specific area,
      with minimal impact on surrounding tissues.
      A radiologist uses a high energy beam of protons, instead of high energy X-
      rays, to deliver a dose of radiation therapy to people with cancer.
      It is the most advanced radiation therapy available today. It destroys cancer
      cells but causes less damage than traditional radiation to surrounding healthy
      tissue. It is also painless and noninvasive.
      The treatment is suitable for cancers that involve tumors near sensitive parts of
      the body, such as the eye, brain, and spinal cord.
      Traditional radiation therapy cannot target such tumors because it could damage
      the surrounding nerves.
      Proton

    • יעקב

      עמוס
      אינפורמציה מידיד של העמותה
      תודה רבה יעקב. משיחה שהייתה לי עם דר. אד סופן
      SOFFEN
      מניו יורק הבנתי שכן יש לזה שימוש שכיח בסרטן הערמונית, שכן
      שימוש בפרוטונים מקטין למינימום פגיעה אפשרית באברים הצמודים
      .לערמונית כמו רקטום ומעי גס
      כמו כן מדובר על עוצמת הקרנה (מעט) יותר חזקה, אם כי טרם יש
      נתונים מדעיים שמוכיחים אפקטיביות משמעותית יותר גדולה בריפוי

      • איצי באר

        כאשר מקרינים בשיטת הקרינה הנהוגה בארץ (קרינת פוטונים) ובמידה ועושים את פעולת ההקרנה כאשר הערמונית במקום (ללא ניתוח להסרת הערמונית) נהוג כיום להכניס ג’ל מיוחד בין הערמונית לרקטום (שזה לענייננו הקצה של המעי הגס שעלול להיפגע בהקרנה).
        הג’ל הזה סופג את הקרויה ומגן על הרקטום מפגיעה.
        אז במקרים הללו לא בטוח שלקרינת הפרוטונים יש איזשהו יתרון בהיבט של מניעת פגיעה ברקטום.
        איצי

  34. אבירם

    שלום
    בן 67 PSA 5.8 גליסון 8 (4+4) ללא גרורות
    נמצא חודשיים לאחר 25 הקרנות לערמונית ולבלוטת הלימפה
    + טיפול הורמונלי לחצי שנה.
    הבנתי שלאחר חודשיים אני צריך לעשות בדיקת PSA
    שאלתי:
    איזו תוצאה אני אמור לקבל לאחר בדיקת הדם שתוכיח לי שהטיפול הצליח ?
    תודה על התשובה

    • יעקב

      אבירם
      כנראה שה PSA בשלב זה יהיה קרוב ל 0
      יהיה צורך לעקוב בשך תקופה ארוכה לראות שהטיפול הצליח (בדיקות PSA חוזרות )