הקמנו את הפורום כדי שאנשים יוכלו לשאול שאלות, להחליף דעות ומידע בין אחד לשני,, וכן להיוועץ ברופאים מומחים. (לרשימה לחץ כאן).

השואלים מתבקשים למסור מידע כמותי (במקרה שהתגלה סרטן- גליסון ו-PSA הכרחים), גיל ותאריכים (תאריך האבחון, מועד הניתוח, וכו’) – הדבר יאפשר לקבל תשובות מהירות יותר ומדויקות יותר.

בפורום אתה יכול להציג את הכנוי שלך ללא שם משפחה או שם פרטי,
הדוא”ל שלכם לא יוצג אך ישמר באתר במידה ותרצו התיחסות מיוחדת לענינים מאד אישיים.

התגובות מופיעות בהזזה קטנה בדיוק מתחת לשאלותיכם, כך שניתן יהיה לזהות בקלות את שיוך התגובות לשאלות/תשובות.

~    ~    ~    ~    ~    ~    ~

כל פעילויות העמותה נעשות על ידי מתנדבים ובמימון תרומות כספיות שמתקבלות.

נעריך קבלת תרומה ממי שנעזרים בנו.

ניתן לפנות לאיצי באר, יו”ר העמותה , itzyb11@gmail.com    050-822-8530

תודה

אנו משקיעים מאמצים רבים כדי להעביר לשואלים תשובות אמינות ומעודכנות מפי מיטב המומחים, אבל אין אנשי העמותה או מי מטעמם אחראים בצורה כלשהי להשלכות של ההתכתבות כאן ואין היא בשום אופן תחליף להתיעצות עם רופא.

צור נושא חדש

ביטול

3,220 תגובות
  1. אליעזר

    ראיתי שיש שיטה חדשה לטיפול בסרטן ערמונית עד גליסון 7, שלא יצאה מהקופסית, שאושרה באירופה ואסיה לפני כשנה וחצי (ובתהליכי אישור של FDA).
    שם השיטה / המכשיר TULSA. ראיתי מספר מרכזי טיפול באירופה, ואחד ביפן.
    הטיפול הוא ע”י מכשיר אולטרסאונד שמוחדר דרך השופכה, ומחמם עד לנמק את הרקמות הפגומות, ומנוטר בזמן אמת ע”י MRI (כולל ניטור טמפ’ חימום הרקמה)
    זה נראה מאוד מעניין. נראה שהוא סוג של טיפול פוקאלי אבל לא בהכרח מוגבל לנגעים בצד אחד של הערמונית, וגם מטפל בהרמונית מוגדלת. הכל ללא פגיעות פונקציונאליות לא רצויות לפי המתואר במספר אתרים. חיפוש TULSA בגוגל נותן מספר מקורות.
    מישהו מכיר? יכול לחווד דעה?
    תודה

    • יעקב

      הי אליעזר
      התכתבתי עם פרופ מרגל מבית חולים בליסון מומחה ארצי לגבי טיפולים פוקלים
      הוא כתב שאכן זה טיפול חדשני
      המלצתי שתנסה לפנות לאתרי אינטרנט של חולים באירופה דוגמא לשלנו ולבדוק אתם
      שאכן נבחר סוג זה של טיפול כולל תופעות לואי

  2. משה

    שלום רב .
    האם טיפול כימו בטקסוטר עלול לגרום לעליייה בתפקודי כבד ?
    אני לאחר שישה קורסים כשבכל החמישה התפקודים היו טובים אך בטיפול השישי הייתה עלייה קטנה בתפקודי הכבד .
    האם זה נורמאלי ?

    • יעקב

      משה
      הטיפול בטקסוטר יכול לגרום לעליית תפקודי כבד
      צריך להתייעץ עם הרופא\ה המטפל\ת לגבי הגישה לכך
      בהצלחה
      ד”ר דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן, מערך אונקולוגי, מרכז רפואי תל אביב ע”ש סוראסקי

  3. PAE פת גורן

    שלום רב,
    אני מבין ששתי השיטות הן בעלות עיקרון דומה אבל בעלות טכניקה שונה בעיקרון בכיוון החסימה.

    האם גם PAE מונעת התפרצות של סרטן הערמונית כפי ששיטת פת גורן טוענת?

    • itzyb

      שלום לך
      PEA היא טכניקה המיועדת לפתרון בעיה של ערמונית מוגדלת במקרים של חסימה (חלקית או מלאה) של צינור השתן. היא נעשית בד”כ כאלטרנטיבה להתערבות ניתוחית או TURP או ניתוח לייזר.
      בטכניקה הזו חוסמים חלק מזרימת הדם לערמונית ועקב כך להביא להצטמקותה ולשחרור הלחץ על צינור השתן.
      הפעולה נעשית בעזרת צנטר הנכנס לשני עורקים המוליכים דם לערמונית וחסימתם באופן מכני. הפעולה נעשית ללא הרדמה וללא קטטר.
      בשיטת גת- גורן
      שיטת גת גורן לטיפול בערמונית מוגדלת מבוססת על צנתור המבוצע בהרדמה מקומית בלבד הנמשך כשעתיים. במהלך הטיפול, מאתרים ומטפלים בכל רשת הוורידים הפגומה, המזרימה באופן שגוי טסטוסטרון בריכוז קיצוני אל הפרוסטטה (דבר הגורם להגדלתה המתמדת). כלומר, הטיפול מתמקד בשורש הבעיה המובילה להגדלת הערמונית ולא בסימפטומים. במהלך מספר שבועות מתום הטיפול ועד מספר חודשים בודדים – הערמונית קטנה בהדרגה ומתרחש שיפור בתסמינים המאפיינים את הערמונית המוגדלת.
      כאן הפעולה העיקרית היא הפסקת הזרימה של הטסטוסטרון לערמונית.
      יש סברה שעודף טסטוסטרון המצטבר בערמונית מוביל לבסוף להתפתחות סרטן בערמוני.

  4. דוד.י.

    מישהו שיסביר לי התרופה ביקאלוטמיד
    על פניו נראה שעדיף להישאר עם הסרטן הנקודתי מקסימום הקרנות
    עם כל התופעות והפגיעות שלו?
    מישהו??

    • itzyb

      שלום דוד
      טיפול בכדורי ביקאלוטמיד הוא סוג של טיפול הורמונאלי שמנגנון הפעולה שלו הוא חסימת הקולטנים שבתאים ומניעת כניסת הטסטוסטרון לתוך התאים. (הטסטוסטרון – הורמון המין הגברי הוא “הדלק” המאיץ את התפתחות סרטן הערמונית).
      אם יש לך סרטן ערמונית קטן מאד (נקודתי לפי ההגדרה שלך) יתכן וטיפול מקומי יתאים לך. טיפול מקומי לחיסול הנקודה הסרטנית וכמעט ללא תופעות לוואי. קרא בעץ החלטות בכתובת: https://decision-tree.org.il/?page_id=128
      בכפתור “טיפולים אפשריים אחרים”
      בהצלחה

  5. נתן

    האם טיפול הורמונלי זייטיגה וזריקת אליגרד יכולים לגרום לעליית הקריאנטינין בדם

    • itzyb

      שלום נתן
      למיטב ידיעתי זה לא קשור.
      נא תתייעץ עם האונקולוג שלך.

    • יעקב

      נתן
      החמרת תפקוד כלייתי אינו תופעת לוואי שכיחה של טיפול הורמונלי ו\או אבירטרון
      יש לברר סיבות נוספות שכיחות יותר
      בהצלחה
      ד”ר דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן, מערך אונקולוגי, מרכז רפואי תל אביב ע”ש סוראסקי

  6. יואב

    שלום רב,
    בן 68, כמעט 5 שנים אחרי ניתוח רדיקלי.
    ה-PSA התחיל להראות סימנים כשנתיים אחרי הניתוח 0.01 ומשם המשיך לעלות
    אבל נשאר בערכים נמוכים. לפני שנה 0.03
    הבדיקה הנוכחית הראתה כבר 0.08 וברור שתוך שנה זה יהיה באזור ה 0.2
    לרופא המנתח, שאצלו אני במעקב, ברור שהשלב הבא הוא הקרנה.
    שאלותי:
    1. האם ידועה אלטרנטיבה להקרנה?
    2. בהנחה שלא, מהן התוצאות המקובלות לטיפול, לכמה זמן הוא מועיל בדרך כלל ומה אח”כ?
    תודה

    • יעקב

      יואב
      היתי מחליט על בחירת רופא אונק/אורולוג
      במידה ותגיע ל 0.2
      שוקל לבצע PET-CT -PSMA בדיקה ספציפית מאד לערמונית .
      באמצעות הדמיה זאת תוכל לקבל החלטה יותר מושכלת מה להשכיל באם בכלל
      ישנם מספר לא מבוטל של טיפולים הורמונלים ואחרים שתוכל לדכא באמצועתם את הPSA

    • יעקב

      יואב
      כונה במקום להשכיל להקרין

    • itzyb

      שלום יואב
      1. אלטרנטיבה להקרנה היא טיפול הורמונאלי.
      אפשר בחלק מהמקרים לעשות אותו לסירוגין. כאשר ה PSA עולה להיכנס לטיפול ולהפסיק את הטיפול כשה PSA נמוך מאד.
      אפשר לטפל, בטכניקה הטיפולית הזו, לאורך זמן.
      2. הצלחת ההקרנות המשלימות יכולה לדכא את המחלה לאורך זמן.
      קשה לדעת מראש לכמה זמן. (נראה לי שאף אחד לא יוכל להתחייב לך על משך הזמן)
      משך הזמן כנראה גם שונה ממטופל למטופל.

  7. ריקי

    לאחר פיענוח פט סיטי ישנה קליטה מוגברת באזור האגן הרופא לא נתן תוכנית
    מדובר באבי בן 75 אני משתגעת יש טיפול בכלל ?
    3 מתוך 3

    • יעקב

      ריקי
      הרופא המטפל (אונקו/אורולוג) אמור לתת המלצות טיפוליות
      היחידה לרפואה גרעינית שביצעה את בדיקת PET-CT -PSMA היא יחידה
      שמצביעה על ממצאים בלבד
      לרוב אפשר להקרין את האזור באם זה ממצא יחיד את צריכה להרגע
      לא ברור מה כתבת לגבי 3 מתוך 3
      באם רופא מטפל לא מגיב ישנם לא מעט רופאים אורו.אונקולוגים טובים שישמחו
      ליעץ לכם

    • itzyb

      הי ריקי
      יש טיפולים יעילים ומוכחים לחולים במצבו של אביך.
      אביך צריך להיות בטיפול אונקולוג מומחה בסרטן הערמונית.
      הוא אמור להנחות אותו לטיפול המתאים.
      אם האונקולוג לא מציע טפול תלכו לאונקולוג אחר.
      את יכולה גם להתקשר אלי
      איצי 050-8228530

  8. מוטי מ

    בן .83.7, מתפקד, פעיל, ללא בעיות עייפות, קושי בנשימה או במאמץ
    סרטן ערמונית, באונה אחת, גליסון 6. PSA עלה בשנה אחת מסביבות 7 ל 1000< עכשיו.
    במעקב פעיל , PET-CT, מדי 3 חודשים. יש נודולים בריאות ונגע בעצם הירך. לא מרגיש מגבלות עקב המחלה.
    מציעים לי טיפול הורמונאלי, אני מתחבט עקב הפגיעה האפשרית באיכות החיים.
    האם ניתן, על סמך ממצאי ה PET , לחזות התפתחות הנגעים בטווח של 10 שנים?
    הפילוסופיה שלי אומרת שאם, בטווח 10 שנים, הסיכוי להתפרצות המחלה קטן מ 50%, אני מעדיף להמשיך במעקב ולא להתחיל בהורמונאלי.

    שנה טובה

    • יעקב

      הי מוטי
      ה PSA שלך מאד גבהה ומדאיג
      אני היתי מנסה לקבל דעה שניה מאורו./אונקולוג
      לשקול הקרנות בנגעים
      לשקולך
      יעקב

    • itzyb

      הי מוטי
      מעבר ל-PSA הגבוה אצלך, חשוב להסתכל על קצב עלית ה PSA.
      אם בשנה אחת הוא עלה מ 7 ל 1000 זאת אומרת שהוא הכפיל את עצמו פי 140! בשנה אחת.
      אם קצב ההכפלה יהיה דומה בשנה הקרובה, ה PSA אצלך יגיע לפי החישוב הזה ל 140000.
      לא חיים עם PSA כזה.
      לכן אני מציע לך, אם חפץ חיים אתה, למהר ולהתחיל לטפל בטיפול הורמונאלי.
      נכון, בטיפול הורמונאלי יש פגיעה מסוימת באיכות החיים, אבל אפשר לחיות עם זה.
      סליחה שאני בוטה, אבל ללא טיפול אתה עלול, לפי דעתי (והלוואי שאני טועה), לא לסחוב עוד הרבה זמן.

  9. טאגארט
  10. hazan

    שלום רב,
    האם הצטבר ניסיון לגבי איכות, דיוק והתוצאה בטיפול בהקרנה (סרטן ערמונית גילסון 7) בין המערכת הקיימת בבלינסון למערכת באסותא רמת החייל ?
    אני מבין שהתהליך באסותא מתבצע באמצעות מאיץ קווי Linac משולב MRI ,ולכן לא נדרש שימשו בג’ל חוסם פרוצדורה המתבצעת בהרדמה מלאה , ברם
    האם אי השימוש בג’ל הנ”ל לא מגדיל הסיכון לפגיעה במערכות אחרות (למרות הדיוק)?
    בבלינסון מדובר על 5 הקרנות במערכת המשלבת גם CT, ולכן להבנתי לא נדרש לשתול גרגירי זהב.
    תודה

    • יעקב
    • יעקב

      חזן (מחולח שבדק באופן עצמאי)
      אין לי שום מידע הנוגע לניסיון שהצטבר לביצועי המאיץ Linac של אסותא (המאיץ קיים במקום כשנה),
      וודאי שאין לי מידע השוואתי בין ביצועי ה- Linac לביצועי המאיצים בשיבא או בבלינסון,
      כל שאני יודע היא עמדת פרופסור סיימון שאמר לי לאור שאלה מפורשת שלי בעניין : בהקרנות לערמונית אין ל-Linac יתרון,
      כי נעילה על גרגרי זהב המושתלים מבטלת את היתרון של ה- Linac, יתר על כן הוספת ספייסר ג’ל בין הערמונית למעי הגס
      מוסיפה מקדם ביטחון להגנת המעי, ואני לא בטוח שבאסותא משתמשים בו (הוא מחוץ לסל התרופות).

  11. דב

    שלום,
    מה ידוע על הטיפול בסרטן ערמוניתת בדרגת גליסון 7 באמצעות תרופת TOOKAD? כמה שנים הטיפול קיים? האם יש מחקרים המצביעים על יעילותו?
    מהם תופעות הלוואי והסיכונים הכרוכים בו?
    היכן מתבצע בישראל?
    תודה רבה.

    • טאגארט

      היי דב,
      עשה חיפוש באינטרנט : “FDA committee votes against approval of Tookad for localized prostate cancer”. זה מאמר מפברואר שנת 2020.

  12. איציק

    ‘ שלום רב. בן 72 אני כשלשה חודשים לאחר ניתוח רדיקלי להסרת ערמונית בגלל סרטן (גליסון 7 והמלצות מכמה אורולוגים לכריתה רדיקלית) דליפות שתן כמעט פסקו אבל יש לי קשיים במתן שתן תכיפות ודחיפות מרגיש צורך כל שעה לתת שתן והזרימה היא בזרזיף דק חלש ומתפתל, בדיקת תרבית שתן שלילית. בדיקת PSA לפני כשבוע 0.03 מה יכולה להיות הסיבה?

    • יעקב

      הי איציק
      קימות בדיקות אורולוגיות כולל אולטרסאונד על מנת להאריך את הסיבות בכל מערכת השתן
      שארית השתן ,החבורים הניתוח

  13. אליעזר

    לאור מימצעי הביופסיה (גליסון 7), נשלחתי לבצע PET-CT PSMA /GA-68
    ראיתי בפיענוח שבעצם בוצע עם חומר F-18 במקום GA-68.
    מה ההבדל בין שני החומרים? מה יכולה להיות הסיבה שבוצע עם חומר אחר מזה שבהפניה?

    • יעקב

      אליעזר

      נדמה לי שהחומר F18 עם PSMAאמור לתת תשובות טובות עבור PSAנמוך ורגישות טובה יותר
      אבדוק עם החברה המיצרת את החומר

  14. אבי

    שלום,
    אני עומד בפני החלטה על קרינה בסבב של חמישה טיפולים. האם מישהו התנסה בכך ויכול לומר שחזר לאחר הטיפול וההתאוששות ממנו לאורח חיים תקין?

  15. טל

    שלום חברים,
    משהו קצת שונה…
    שמי טל, 59, ואני מתמודד עם סרטן ערמונית גרורתי מזה שנתיים וחצי
    במצבי מסלול המחלה די ידוע. סיפור שאין לו סוף טוב, אבל…וזה חשוב , יש לו הווה טוב

    אנחנו מדברים הרבה בפורום על הצד הרפואי של המחלה. אבל מה עם ההתמודדות הנפשית? כגברים אנחנו ממעטים לדבר על הרגשות והמחשבות בכלל ובפרט במקום שאנחנו יותר חלשים.

    אני רוצה להזמין אתכם להרצאת זום חינמית, 22 לספטמבר 20:30. בהרצאה אני אשתף בתובנות שלי לגבי המחלה וההתמודדות איתה. תובנות שאולי אינן שגרתיות, אבל עוזרות לי לחיות בשמחה וללא הכחשה.
    אז אם מעניין אתכם לשמוע תובנות שהן אופטימיות על משמעות החיים (מבטיח תשובה…), על בחירה, תקווה ואכזבה, בדידות ושייכות, אופטימיות, יחסים, יחסיי חולה-משפחה, וכל שאר השאלות החשובות באמת, וכן, גם לחייך לא מעט… מוזמנים להירשם (צריך מייל אמיתי כדי לקבל דרכו לינק להרצאה)

    ההרצאה מתאימה למתמודדים, למשפחות, וגם לאנשים בריאים…

    https://www.bizmakebiz.co.il/Members/8b3ea271-f897-4321-ac0f-06f1493bf6ec/Events/54149

    אשמח אם תצטרפו.

  16. איצי באר

    הי ענבר
    בדיקת 4K-SCORE לא נמצאת בסל התרופות.
    זו אולי הסיבה שלא נתנו לכם הפניה.
    אפשר לבצע אותה באופן פרטי. העלות לדעתי בסביבות 20 אלף ש”ח.
    או שמבחינה רפואית המטופל לא מתאים לבדיקה כזו. לא ברור מאחר ולא סיפקת פרטים.
    אם תספקי פרטים נוכל להשיב לך תשובה יותר מדויקת.

    • ענבר

      תודה רבה על התשובה.
      משיחתי עם פרוג’נטיק (החברה שמבצעת את בדיקת ה- 4K), ניתן לעשות את הבדיקה רק עם הפניה מרופא.
      היום ערכי ה- PSA של אבא שלי הם 7.5 + נוקשות. לפני שנה וחצי הערך היה 6.
      אבי בן 75.
      2 אורולוגים מהקופה מסרבים לתת הפניה לבדיקה ושולחים רק ל- MRI או ביופסיה.
      תודה רבה.

      • איצי באר

        הי ענבר
        נראה לי שהאורולוגים צודקים.
        מאחר ויש לו נוקשות בבדיקה רקטאלית עליו לעבור MRI לערמונית.
        במידה וימצא ב MRI דרוג PIRADS 1 או 2 PIRADS (סיכוי נמוך לגילוי רקמה סרטנית)יש הגיון לשלוח אותו לביצוע בדיקת 4K על מנת להחליט האם לעשות ביופסיה או להשאר במעקב פעיל.
        אם ימצא ב MRI דרוג דרוג PIRADS 3, או 4 PIRADS, או 5 PIRADS אזי הוא יצטרך בוודאות ביופסיה (ורצוי מאד ביופסיה פיוז’ן).
        ראה מפת דרכים, בדיוק לעניין הזה, מתוך עץ ההחלטות שבניתי, בכתובת:

        https://decision-tree.org.il/wp-content/uploads/2020/02/%D7%9E%D7%A4%D7%AA-%D7%93%D7%A8%D7%9B%D7%99%D7%9D-%D7%9C%D7%A7%D7%91%D7%9C%D7%AA-%D7%94%D7%97%D7%9C%D7%98%D7%94-%D7%A2%D7%9C-%D7%91%D7%99%D7%A6%D7%95%D7%A2-%D7%91%D7%99%D7%95%D7%A4%D7%A1%D7%99%D7%94-%D7%9C%D7%9C%D7%90-PET-CT.jpg

        האם ברור לך?

        • ענבר

          התשובה ברורה, תודה רבה!
          האם בעץ ההחלטות אין תלות לגיל המטופל?
          היינו רוצים בכל זאת לבצע קודם את בדיקת ה- 4K, אך לצערנו כנראה שאין אפשרות לעשות באופן פרטי, בשום מחיר, כל עוד אין הפניית רופא..

          • איצי באר

            הי ענבר
            1. בקשר לרצונכם לבצע קודם את בדיקת ה- 4K, אך לצערנו כנראה שאין אפשרות לעשות באופן פרטי, בשום מחיר, כל עוד אין הפניית רופא..
            יש בזה הגיון רב.
            מטרת הבדיקה היא להמליץ על מעקב במקרה של מחלה מינימלית או אם בבדיקה מתברר ששיש סיכון למחלה משמעותית יש להתקדם לביופסיה.
            אם מלכתחילה יש חשד גבוה למחלה משמעותית חבל על הכסף שלכם ועל הזמן שמתבזבז (לצערנו הסרטן לא מחכה לתוצאות הבדיקות) וכדאי ישר לעבור לביופסיה ולהגיע לטיפול בהקדם האפשרי.
            במקרה של אביך, לעניות דעתי הלא מקצועית (כידוע לך אני לא רופא), מאחר שנמצא נוקשות בבדיקה הרקטאלית נראה לי
            שנכון להתקדם בהקדם לביופסיה. כך גם לפי מפת הדרכים שבעץ ההחלטות.
            2. בקשר לשאלתך האם בעץ ההחלטות אין תלות לגיל המטופל?
            רמת הפירוט בעץ החלטות היא בסיסית. לא היה באפשרותי לרדת לרמת פירוט הכוללת את הגיל כמו גם פרמטרים נוספים לדוגמא מחלות רקע. על זה צריך להתייעץ ולהחליט באופן פרטני עם הרופא המומחה.

  17. ענבר

    שלום,
    איך ניתן לבצע בדיקת 4K אם שני רופאים שפנינו אליהם דרך קופת החולים מסרבים לתת הפניה?

  18. נתן

    שלום
    מטופל בזייטיגה ובזריקה אחת לחצי שנה .
    שאלתי היא האם אני יכול מדי פעם
    לשתות בירה או יין
    בברכה

  19. ישראל

    שלום לחברי הפורום.
    בן 62 וכבר חמש שנים במעקב צמוד עקב PSA גבוה שנע בעליות וירידות מ-3.9 ועד 6.5 (PSA חופשי נע מ-17 ל-24 אחוז, עולה ויורד)
    התנודות ב-PSA יכולות להיות מינוריות (עליה או ירידה של 0.1 בשלושה חודשים) ויכולות להיות קיצוניות (עליה של 1.5 או ירידה של 2 תוך שלושה חודשים).
    כל הבדיקות הרקטליות אצל האורולוג בכל התקופה תקינות ב”ה (בדיקה כל חצי שנה) הערמונית מעט מוגדלת (42).
    לפני 4 שנים עשיתי ביופסיה ראשונה והתוצאה דלקת כרונית ללא ממאירות.
    לפני שנתיים עברתי MRI ואובחן ממצא חשוד 7 מ”מ שדורג פירדס 4. בעקבות הממצא עברתי לפני שנתיים ביופסיה שניה והתוצאה, דלקת ללא ממאירות.
    לצערי לא התעקשתי על ביופסיה פיוזן. לא הייתי ער לחשיבות. הספר של גיורא איילנד ומעקב אחרי הפורום הזה פתחו לי את העיניים.
    לפני שנה עקב עליה ב-PSA עברתי שוב MRI לקראת ביופסיה והתוצאה (באותו מכון ואצל אותו מפענחת) אותו ממצא כמו בפעם הקודמת אבל פחות בולט שקיבל את הציון פירדס 3. בעקבות השיפור ב-MRI האורולוג לא רצה להפנות אותי לביופסיה נוספת אלא מעקב. ב-PSA אחרי המדד ירד מ-5.4 ל-3.9 ונסתם הגולל על ביופסיה נוספת.
    בחצי שנה אחרונה עליה חדה ב-PSA מ-4.6 (לפני חצי שנה) ל-5.8 (לפני 4 חודשים) ל-8.6 לפני חודש. קפיצה של 4 יחידות שלמות תוך חצי שנה!
    האורלוג שלח אותי לבדיקת K4 (לפני MRI וביופסיה פיוזין) והתוצאה לפני כשבועיים, סיכוי של 3% בלבד לגילוי ממאירות גליסון 7 אם הייתי מבצע עכשיו ביופסיה.
    (אגב, ה-PSA במסגרת בדיקת ה-K4 הייתה גבוהה יותר 9.6) וכמובן בשלב זה האורולוג ממליץ על המשך מעקב.
    שאלותי.
    האם יכול להיות תוצאה נמוכה של 3% ב-K4 כשה-PSA באותה בדיקה מעל 9?
    האם יכול להיות שיפור בתוצאת הממצא בבדיקת ה-MRI על רקע התוצאות ביופסיה (דלקת)
    האם בערמונית מודלקת (לפי 2 הביופסיות העיוורות שעברתי) ה-PSA יכול לעלות ולרדת בחדות? זה אופייני?
    והעיקר, איך אני צריך לנהוג עקב העליה החדה האחרונה של ה-PSA בחצי שנה? האם תוצאת ה-K4 הנמוכה מאפשרת לי המשך מעקב?
    תודה מראש לכל תשובה.

    • איצי באר

      שלום ישראל
      שאלה – האם טופלת במהלך הזמן (באנטיביוטיקה) לצורך חיסול הדלקת בערמונית?
      התנודות ב PSA יכולות לנבוע גם מדלקת בערמונית.
      שאלה נוספת – האם אתה מקפיד שלא לקיים יחסי מין ו/או רכיבה על אופניים יומים או שלושה לפני בדיקת ה PSA?
      הפעילויות הללו עלולת לגרום להפרשה מוגברת של ה PSA ועשויות להסביר את השינויים בקריאת ה PSA אצלך.
      בדיקת 4K SCORE אומרת שאתה בסיכון נמוך. אבל ה PSA אכן מטריד.
      אני חושב שאתה צריך לקחת חוות דעת נוספת מאורולוג מומחה אחד ואולי אפילו שנים. להראות להם את כל הנתונים ולשמוע את דעתם.
      אתה מוזמן גם לדבר איתי.
      שלח לי מייל עם הטלפון שלך.
      איצי באר

  20. אריה

    שלום
    אני בן 76 , שישה שבועות לאחר טיפול של 20 הקרנות וכן במחצית הזמן לאחר קבלת הזריקה.
    חש מרבית הזמן חולשה וחוסר יכולת לתפקד כפי שהיה לפני תחילת הטיפול. גלי חום והזעה יתרה
    ביום ובלילה .
    בנוסף לזאת עדיין יש לי ריר דמי ביציאות .
    האם זה לדעתכם תגובות רגילות או שמא מחייב טיפול רפואי מיוחד.
    תודה

    • יעקב

      אריה שלום,
      תופעות הלוואי שאתה מתאר בהחלט אפשריות במהלך הטיפול הקרינתי וההורמונלי וקיימות בחלק מהמטופלים גם בשבועות שלאחר הטיפול – גלי חום, הזעות, ירידה באנרגיה ועייפות כללית, שינויים בהרגלי היציאה (כולל יציאות דמיות) בעיות במתן שתן (תכיפות, דחיפות, צריבה). אצל מרבית החולים התופעות חולפות או משתפרות משמעותית לאחר 3 חודשים,
      ואני ממליץ לפנות לרופא המטפל להערכה במידה ולא חל שיפור.
      בריאות שלמה,
      תומר
      ד”ר תומר חרס – רופא בכיר במערך אונקולוגי בבית חולים רמב”ם

  21. hazan

    יעקב,
    אין מילים תודה על הסיוע

    • יעקב

      hazan
      לפני כ 11 וחצי שנה המנהלים של העמותה לני הירש והנוכחי אצי בארי המון עזרו לי בצעדים
      הראשונים אחרי ניתוח
      מאז אני מנהל את הפורום אשמח שתצטרף לעמותה ותעזור לחולים חדשים שמחפשים תשובות
      בברכה
      יעקב

  22. hazan

    הי יעקב,
    שימוש במנגרמות- שאלתי היתה האם יש מונוגרמות גם על טיפול ראשוני בהקרנות? ולא על טיפול ראשוני בניתוח ?
    תודה על תשובתך המהירה

    • יעקב

      הי hazan
      האם ראיתה את התשובה של ד”ר תומר חרס
      לגבי השואה בין קרינה וניתוח
      תנסה להכנס לגוגל עם מלות מפתח monograms for radiation of prostate cancer
      אנסה להשיג אינפורמציה מד”ר חרס בהזדמנות הבא

    • איצי באר

      הי חזן,
      אין מונוגרמות לקרינה.
      יש עבודות המשוות את התוצאות של ניתוח וקרינה.
      לפי המאמרים המצורפים –
      אין הבדל מבחינת אורך החיים והזמן לחזרת המחלה בין קרינה וניתוח
      בהיבט של תופעות הלוואי לקרינה יש פחות תופעות לוואי מאשר בניתוח.
      בהצלחה.

      מאמר השוואתי בין מעקב/ניתוח/קרינה:
      https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa1606220

      מאמר השוואתי בין תופעות הלוואי של טיפולים אלה:
      https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1606221

    • איצי באר

      שלום חזן
      אין מונוגרמות לטיפול בהקרנות כלל.

  23. טאגארט

    יעקב,
    אני לא מצליח להגיע לEMAIL שלך, אנא שלח לי אותו ואעביר לך את ה- EMAIL שלי.