הקמנו את הפורום כדי שאנשים יוכלו לשאול שאלות, להחליף דעות ומידע בין אחד לשני,, וכן להיוועץ ברופאים מומחים. (לרשימה לחץ כאן).

השואלים מתבקשים למסור מידע כמותי (במקרה שהתגלה סרטן- גליסון ו-PSA הכרחים), גיל ותאריכים (תאריך האבחון, מועד הניתוח, וכו’) – הדבר יאפשר לקבל תשובות מהירות יותר ומדויקות יותר.

בפורום אתה יכול להציג את הכנוי שלך ללא שם משפחה או שם פרטי,
הדוא”ל שלכם לא יוצג אך ישמר באתר במידה ותרצו התיחסות מיוחדת לענינים מאד אישיים.

התגובות מופיעות בהזזה קטנה בדיוק מתחת לשאלותיכם, כך שניתן יהיה לזהות בקלות את שיוך התגובות לשאלות/תשובות.

אנו משקיעים מאמצים רבים כדי להעביר לשואלים תשובות אמינות ומעודכנות מפי מיטב המומחים, אבל אין אנשי העמותה או מי מטעמם אחראים בצורה כלשהי להשלכות של ההתכתבות כאן ואין היא בשום אופן תחליף להתיעצות עם רופא.

צור נושא חדש

2,904 תגובות
  1. גוני 1

    אבקש לשמוע מחברי העמותה מי עבר טיפול ברכיתרפיה- מה תופעות לוואי וכעבור כמה זמן הן עוברות האם יש תופעות שנשארות

    • יעקב

      גוני
      הטיפול מומלץ לקבוצות סיכון נמוך
      נפח ערמונית לא גדול
      לעתים מומלץ טיפול להקטנת הערמונית לפני ברכו
      כדאי שתשוחח עם הרופא הממליץ שינסה לקשר אותך עם חולים עם מצב דומה לשלך
      שביצעו את אותה פרוצדורה.
      בספרות מוזכרים סבוכי שפכה לאחר טיפול בברכו.

  2. יעקב

    שלום
    לאחר טיפול קרינתי המעקב הוא קליני , PSA, ולפי צורך בדיקות הדמיה
    במטופלים רבים אין צורך בטיפול נוסף לקרינה
    במידה ונראית חזרת מחלה לאחר קרינה, קיימות מספר אופציות בתלוי בתוצאות בדיקות ההדמיה, המצב הקליני, רמת PSA
    צריך לדון על כך ספציפית עם הרופא\ה המטפל\ת

    בהצלחה

    ד”ר דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן, מערך אונקולוגי, מרכז רפואי תל אביב ע”ש סוראסקי

  3. א.ב.ה

    שלום יעקב
    אני עומד בפני ההחלטה על ביצוע הקרנות SBRT בערמונית,
    כדי להכיר טוב יותר את המשמעויות הנגזרות מן הבחירה בהקרנות SBRT כטיפול המועדף,
    אני מבקש לברר הסוגיות הבאות :
    1. המשך טיפול, במידה והוא ידרש במהלך השנים (שנים לאחר סיום ההקרנות) ? :
    למיטב ידיעתי, המשך טיפול כעבור שנים, במטופל שעבר ניתוח רדיקלי (במידה וה- PSA עולה)
    נעשה בדרך כלל באמצעות הקרנות.
    באופן דומה, מהו המשך הטיפול כעבור שנים, במטופל שטופל בהקרנות (במידה וה- PSA עולה),
    האם גם כן הקרנות ? , או, חלופה אחרת ? – מהי ? . קרי, מהו טיפול ה- FALL BACK למקרה והמחלה חוזרת ?
    2. בחלופת הטיפול של ההקרנות, הערמונית נותרת בגוף, ועקב כך ערך ה- PSA, שמשמש כמדד לנוכחות תאים סרטניים בגוף,
    יורד עד לרמה מסוימת בלבד אך אינו מתאפס, לפיכך :
    א. אייך יודעים בוודאות שהסרטן הושמד לחלוטין בתום הליך ההקרנות, אם ה- PSA אינו 0 ?
    ב. אייך מנטרים בהמשך החיים, את ההיתכנות של המשך התפתחות תאים סרטנים,
    קרי, כיצד מנטרים חזרת המחלה, אם ה- PSA אינו 0 ?

    בברכה, ובתודה מראש
    א.ב.ה

    • יעקב

      שלום
      לאחר טיפול קרינתי המעקב הוא קליני , PSA, ולפי צורך בדיקות הדמיה
      במטופלים רבים אין צורך בטיפול נוסף לקרינה
      במידה ונראית חזרת מחלה לאחר קרינה, קיימות מספר אופציות בתלוי בתוצאות בדיקות ההדמיה, המצב הקליני, רמת PSA
      צריך לדון על כך ספציפית עם הרופא\ה המטפל\ת

      בהצלחה

      ד”ר דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן, מערך אונקולוגי, מרכז רפואי תל אביב ע”ש סוראסקי

  4. ניסים

    אני בן 55 מזה שנתיים אני סובל הפרעות במתן שתן רמת psa שלי 2.7 רמת psa חופשי 0.15 עברתי mri והתוצאה הליך piraas 3הומלץ לי ביופסיה האם psa החופשי נמוך במיוחד

    • יעקב

      הי ניסים
      כאשר free psa נמוך כמו במקרה שלך יש סכוי של מציאת לממירות (קימת תלות בגיל)
      היות ונמצא PIRAS 3 ביופסיה פיוז’ין (שילוב US ו MRI )היא אמורה לתת תשובה באם קיים גדול ממיר

  5. נוחי ילביץ'

    שלום רב,
    אשמח לקבל המלצה על אחד הרופאים מתוך הרשימה של רופא אונקולוג

    רוב תודות

    • יעקב

      נוחי
      אנחנו לא ממליצים בפומבי על רופאים
      בבתי חולים הגדולים רופאים אורו אונקולוגים מצוינים
      כדאי שתשוחח עם מנהלי קבוצת תמיכה
      ותפרט את מצבך על מנת לבין את שלב המחלה

  6. אדם משיח

    שלום רב,
    האם אפשר לקבל המלצה כנה ועדכנית על מכון MRI פרטי?
    אשמח לתשובתכם בהקדם.

    בברכה,
    אדם מ

    • יעקב

      הי
      MRI פרטי אחד מהם הוא באסותא
      בבתי חולים הגדולים מערכות MRI יש צורך לבדוק מי הם המפענחים

  7. שלמה

    שלום
    אולי מישהו יכול לתרגם לעברית מדוברת
    “בדיפוזיה -הנגע מדגים רסטריקציה פתולוגית עם הנחתת סיגנל במפת ה ADC
    בגדוליניום – הממצא עובר האדרה עם Wash-out”

    תודה

    • יעקב

      הי שלמה
      אני יכול לתרגם לך חלק מהמושגים
      נראה לי שתשובה נתנה בעקבות הדמיה (MRI .ׂ )
      דפוזיה – פזור מולקולרי (תנועה מרכוז גבהה לריכוז נמוך)
      נגע מדגים הגבלה פתלוגית עם הנחתת האות ADC
      ADC -Apparent Difusion Coefision זאת שיטת דימות מאד רגישה
      הגולדיום הוא חומר כימי פעיל שמוזרק לעתים בהדמיה לקבלת קונטרסט טוב יותר בהדמית MRI
      אני חושב שפתלוג יכול לתת הסבר יותר מעמיק

  8. שלמה

    שלום
    גיליתי את האתר שלכם רק היום , אז קודם כל כל הכבוד על שפע המידע שיש בו.
    אני לצערי חדש עם הצרה הזאת אבל למיטב הבנתי עדיין לא במצב קשה
    PSA כ-9 שעולה ועולה כבר שנים. לאחרונה עברתי MRI ואובחנתי עם .נגע בפריפריה משמאל PI-RADS 4 .
    ללא עדות לפריצה של הקופסית או ללימפאדנומגליה אגנית.
    בן 76 במצב גופני טוב .
    ולשאלות
    האם לפנות ל ביופסיה פיוז’ן או ששיש בדיקות נוספות שיאשרו או ישללו סרטן
    ובעיקר – אני מחפש אורולוג\אונקולוג טוב שיבדוק וייעץ לי וינחה את דרכי.
    עד היום טופלתי אצל אורולוג ב קופ”ח שלחץ שאבצע ביופסיה “טפשה” וכמובן (בעצת גיורא איילנד) התנגדתי וביצעתי קודם MRI ולא אחזור אליו.
    תודה לעונים

  9. דן

    אני אחרי בירכוטרפיה..ערמונית…יש לי בצקת קשה האם זה נורמאלי והאם יש תרופה לקחת כדי לזרז החלמה?… מאוד קשה לי לתת שתן יש לי הרגשה של מליאות ולחץ. ובעצם בקושי יוצא לי שתן…

    • יעקב

      שלום,

      צריך להבדק בהקדם על ידי רופא\ה מטפל\ת
      כדי לאפיין את הסיבה לסימפטומים אלו
      בברכה
      דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן, מערך אונקולוגי, מרכז רפואי תל אביב ע”ש סוראסקי

  10. sig

    שלום רב

    האם אפשר לקבל הסבר: ct3bNxMx GS 9 very high risk
    PSA 21

    תודה מראש

    • יעקב

      הי sig
      קבלתה אבחנה פתלוגית וקביעת דרגת הגידול ודרגת סיגון
      GS מתיחס לגליסון – רמת אגרסיביות 9 – יכול להיות מורכב מ 4+5 או 5+4 המספר הראשון מצביע על המספר השולט
      מספר גבהה יותר הוא יותר אגרסיבי
      T3 הגידול חודר את את קופסית הערמונית
      NX – בלוטות לא הוערכו או לא נתן להעריך
      MX – לא בוצעה הערכת גרורות
      לגבי הערותיו של יוסי
      בדיקת הדמיה המתאימה היא PET/CT PSMA בדיקה זו בודקת באם יגרורות גרמיות ורכות – במחלקה לרפואה גרעינית
      בדיקה גנטית נתנת לביצוע באמצעות שליחת רקמה נגועה למעבדות מתאימות – יש לקבל המלצה מאונקולוג
      תוכלת חיים הוא נושא שלא נתן להעריך באופן מתימטי ביחוד לאור התפתחויות תרופתיות חדישות
      מכיר חולים שהערכה היתה חודשים בודדים והם חיים מעל 18 שנה עם גרורות בעצמות

  11. סרטן ערמונית עם גרורות (שלד) חסין מסירוס.

    סטאטוס:חולה עם סרטן ערמונית לאחר:
    1. הסרת ערמונית
    2. הקרנות לאגן ולמיטת הערמונית.
    3. טיפול הורמונלי.
    המצב כרגע: גרורות בשלד, ללא כאבים , עם PSA שעולה כל הזמן.
    שאלות:
    1. האם אפשר לקבל את הטיפול – Sipuleucel ( טיפול בעזרת המערכת החיסונית) בארץ?
    2. האם יש איזושהי אפשרות שחברת ביטוח תשלם את עלות הטיפול (בארץ או בחו”ל)?
    3. האם יש למישהו נסיון בסוג הטיפול הזה?
    האם יש למישהו המלצות לטיפול אשר יכול להועיל לי?

    • יעקב

      תשובה ל”סרטן ערמונית עם גרורות (שלד) חסין מסירוס.”
      אתה מוסר מספר נתונים מצומצמים (ללא גליסון ,PSA סוג טיפולים הורמונלים שבצעתה ותאריכים ?)
      1.לגבי Sipuleucel לא שמעתי על טיפול בארץ –
      2 תשוחח עם חברת ביטוח ובדוק את הפוליסה מולם לגבי טיפול ביולוגי.
      3.ישנם רופאים שמכירים חולים שנשלחו לחו”ל – ברר עם הבכירים
      ללא ספק יש צורך לבחון את מחלות רקע שלך כמו כן תוצאות לבדיקות דם השפעה על אופי הטיפול
      4.בתרגום שמופיע באתר העמותה הרופאים אמריקאים
      מצביים על אסטרטגיה טיפולית כאשר מדברים על אבירטרון , רדיום 223 במידה והגרורות בעצמות , טיפול כימו
      הם מביאים את הנימוקים וסדר הטיפולים xtandi אחרי zytiga עדיף ולא להפך – הרצף לא כל כך יעיל
      בדיקת מוטציות יכולה לעזור לעתים רחוקות

  12. בתו של

    התייעצות דחופה מהפריפריה הצפונית, תודה
    אבא היקר בן 80, אחרי שני צנתורים וניתוח מעקפים, מטופל בלחץ דם/דילול דם- אספירין ובלוטת תריס, חולה בסרטן ערמונית גרורתי מזה 2014-2015 שנתגלה דרך PSA 200 גליקסון 8 ולכן הוחלט על טיפול הורמונאלי באקסטנדי, זריקת זולדקס (כל 3 חודש) וזריקת אקסג’יבה (כל חודש)
    הטיפול עזר, תודה לאל ולרופאים בבי”ח הצפוני. כולל דיכוי תהליכי של הטסטוסטרון.
    במהלך סוף 2019 הPSA חזר לעלות 7.5 ולכן הוחלט על טיפול בהקרנה חיצונית.
    בתוך הטיפול הקרינתי היתה הפסקה של שבועיים בשל דימום בשתן – נערכה ציסטוסקופיה לשלילת גידול בשלפוחית השתן -נמצא תקין.
    לאחר טיפול קרינתי שהסתיים ב2-1-20 נקבע PETCT בשערי צדק שהצביע על נסיגה מעוצמת הקליטה בערמונית ועל קליטה ב3 מוקדים שכבר ידועים באגן ובבלוטת הלימפה- עוד נאמר לנו ע”י רופאו האונקולוגי כי יש אופטימיות ו”המחלה בשליטה” כמו מחלה כרונית.
    לחשש עתידי שהעלינו כמשפחה בשל הערות מסוימות בפענוח שהצביעו על קשריות במקומות מסויימים (אדרנל ימין) או על מוקד קליטה חדש של 4 מ”מ נענינו בהרגעה עד לתור הבא במעקב.
    במהלך חג הפסח, אפריל 2020 (3 חודשים לאחר ההקרנות) אבא התלונן על כאבי גב שמפריעים את שנתו (רק בשכיבה) לא ברצף!
    כמו כן, שמנו לב לירידה בתיאבון ועור פנים הצהיב והעיד על אנמיה משמעותית (לאבא יש המוגלובין נמוך כל חייו).
    בבדיקות דם הממצאים הראו שיש החמרה של ערכים : ירידה בטסיות הדם, עליה לא מבוקרת של הLDH מעל 1900 ועליה PSA מ4.7 ל66 .
    הגענו מיד לאונקולוגיה ושללו לוקמיה וMM ע”י משטח דם- הניח כי מדובר ב”תפיסת מיח העצם” כי סרטן הערמונית פיתח עמידות לטיפול ההורמונאלי.
    משום מה הוחלט לתת לו אבירטרון יחד עם פרדניזון על אף עליה מתמדת בPSA עד לכדי 107 – ברור שאין השפעה במצב הנוכחי. .
    במקביל נעשתה בדיקת PETCT עם PSMA והפיענוח הצביע על מוקדים חדשים ליד הסרעפת, בשתי אונות הכבד, באדרנל ימין ושמאל ובעצמות נוספות.
    בשל חוסר קליטה פתולוגית של הPSMA לא היה ברור מה טיבם של הממצאים והאם המקור מערמונית שהפך אגרסיבי או מגידול אחר?
    ההמוגלובין נמוך ממשיך לרדת האחרון 8.7 , טסיות דם 35 א, תאי =93ם לבנים גם בירידה….LDH בעליה מעל 2000 ולכן הוחלט ב18/5 על קיום ביופסיה מהכבד לברר מקור גידול ובמקביל PETCT עם חומר FDG בשערי צדק מצביע על בלוטות מוגדלות מעל ומתחת לסרעפת של 2.9 ס”מ, קשריות ריאתיות מוגברות עד 8 מ”מ, נגעים מרובים בכבד עד 3 ס”מ, והסננה סקלרוטית עדינה בכל השלד המרכזי והפריפריה פרוקסימלי- קליטה מוקדית פתולוגית באנטרום-

    שאלות
    האם יתכן שעודפי טיפול הורמונלי ביופסיה בכבד היא הצעד הרפואי שיאבחן האם זה עדיין מהערמונית או מקור גידול שאתי אחר?
    האם יש צורך בבדיקה אחרת/נוספת הקשורה בבלוטת לימפה או מיח העצם לזהות מקור?
    מה החשיבות והערך של בדיקת מוטציה גנטית BRCA בהקדם כהכוונה לטיפול אידיאלי ללא בזבוז זמן .
    בשל ספירת הדם הנמוכה של אבא שלא מאפשרת כימותרפיה- מה עם טיפול ביולוגי מותאם למצבו? מה עם ברכיתרפיה? ליצטיום 177?
    מה עם תרופה כמו סוגים שונים של G-CSF המעלה את מספר הנויטרופילים בגוף?

    אשמח לכל הכוונה או המלצה לטיפול שאולי לא נשקלה ויכולה להאריך חיים .
    תודה רבה ורק בריאות באמונה לכולנו, אמן

    • איצי באר

      שלום לבת של…
      ניכר ממכתבך שאת דואגת, תומכת ואוהבת את אביך. לזה כששלעצמו יש ערך רפואי חיובי שהוכח במחקרים.
      לעצם העניין, המצב של אביך מורכב והטיפול בו יכול להעשות רק ע״י בעלי מקצוע (רופאים) מומחים מהמעלה הראשונה. הדבר היחידי שעולה בדעתי הוא לבקש חוות דעת נוספת מרופא מומחה בסרטן הערמונית.
      יחד עם זה לצערי אני יודע שבמצב כפי שתיארת כנראה אין לאף אחד שפנים רבים בכובע. אם תרצי אפנה אותך לרופאים מומחים אחרים בתחום.
      את יכולה להתקשר אלי לעניין הזה.
      איצי באר
      050-8228530

    • יעקב

      הי בת של
      אני ממליץ שתערבי רופא משפחה./קרדיולוג בכל טיפול אונקולוגי ושיהיה קשר בינהם
      בעמוד הבית של האתר הסבר על אסטרטגיה טיפולית של סרטן ערמונית גרורתי
      המחלה מורכבת ממוטציות אחד המוטציות היא BRAC – קימים טיפולים ספציפים לסוג כזה של מוטציה
      מצטרף לדעתו של איצי באר מנהל העמותה לגבי דעה נוספת של אונק/אורולוג מנוסה

    • יעקב

      שלום,
      מדובר במקרה מורכב שקשה לענות לגביו תשובה ספציפית בפורום
      צריך להתייעץ עם אונקולוג\ית מתחום גידולי דרכי השתן
      באופן כללי ניתן לומר שלעיתים מבוצעת ביופסיה נוספת על מנת לאפיין טוב יותר את מקור וסוג הגידול ולעיתים החומר הפתולוגי נשלח לריצוף גנטי לבדוק שינויים כולל BRCA
      ברכיתרפיה היא טיפול לגידול מקומי ללא גרורות
      כיום יש מגוון טיפול אפשריים, לא רק כימותרפיה
      לגבי לוטיציום, צריך לדון על התאמה (למשל לפי ספירות דם) עם האונקולוג\ית המטפל\ת
      לגבי טיפולים ביולוגיים, תלוי אם ימצא שינוי מתאים בריצוף גנטי
      בהצלחה ומקווה שמצבו ישתפר
      ד”ר דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן, מערך אונקולוגי ,
      מרכז רפואי תל אביב ע”ש סוראסקי

  13. אלי קולטון

    האם מישהו התנסה? האם עוזר באבחון. בדיקה יקרה. האם הראל רפואלי מכסים /משתתפים במימון?. תודה

  14. ישראל

    האם לאחר מציאת נגעים בבדיקת MRI של הערמונית.
    חובה לעשות ביופסיה?
    ערכי PSA 4.68
    האם על ידי ביופסית פיוזן נחמיר את המצב?
    תודה מראש
    ישראל
    \

    • יעקב

      ישראל
      מה ה PIRADS שדווח בבדיקת MRI יש למספר זה משמעות לגבי החלטה
      קימת אפשרות בדיקת 4K לפני החלטה על ביופסיה

  15. אדי

    עשיתי בדיקת mri קיבלתי תוצאות

    נגע 4 RADS-PI קדמי שמאלי.
    בלוטות לימפה פרי פרוסטטיות.
    קטטר בכיס השתן
    מזה אומר?
    תודה

    • יעקב

      אדי
      PIRADS 4 מצביע על צורך בבירור הנגע
      כנראה ביופסיה FUSION על מנת לקבל החלטה מתאימה
      שוחח עם האורולוג שלך
      יעקב

  16. דורון

    דר שלום ,

    ברצוני לברר בדיקת MRI שעשיתי לאחרונה ,
    האם תוצאותיו אומרים משהו ??
    —————————————————————————————

    הבדיקה בוצעה בתאריך: 2019/08/09
    נבדק נכבד,
    להלן ממצאי בדיקת MRI של הערמונית
    טכניקה: הבדיקה כוללת הזרקת גדוליניום ורצפי DWI.
    התוויה קלינית: הגברת PSA.
    ממצאים:
    הבדיקה מוגבלת ללא הזרקת גדוליניום עקב סירוב הנבדק.
    הערמונית מוגדלת עם שינויים של BPH.
    .מ”ס 5.1*3.9*4 הערמונית מימדי
    במרכז הערמונית שינויים קלים של BPH.
    בהיקף הערמונית ב- PZ קיים חוסר הומוגניות עם אזורים נרחבים של סגנל נמוך ב- T2 ,יתכן על רקע דלקת בעבר.
    עם זאת קיים אזור שנראה יותר מוגדר והיפו-אינטנסי באזור הבסיס הימני שמדגים רסטריקציה בדיפוזיה.
    ממצא זה חשוד לתהליך שאתי, מגיע בקוטרו ל- 4.1 ס”מ, מתאים ל- PIRADS 4.
    לציין שאין לדון בצורת ההאדרה שלו עקב חוסר הזרקת גדוליניום.
    אין עדות לפריצה חוץ קפסולרית.
    שלפוחיות הזרע, שלפוחית השתן והרקטום ללא ממצא.
    אין בלוטות מוגדלות.
    המבנה הגרמי עם סיגנל שמור.
    התרשמות: ממצא בבסיס הימני חשוד ל- PIRADS 4 כמתואר.
    הבדיקה מוגבלת ללא הזרקת גדוליניום.

    בברכה
    דורון

    • איצי באר

      שלום דורון
      לפי הבנתי (ואני לא רופא) למרות שלא הוזרק לך חומר ניגודי, ממצאי הבדיקה העיקריים שלך הם:
      1. BPH – ערמונית מוגדלת שפירה
      2. חשד לרקמה סרטנית ברמה של PIRADS 4 (בסולם של 5 דרגות אצלך הדרגה 4 ).
      על כך אני ממליץ לך לקרוא ב”עץ החלטות” בפרק “שקול ביצוע בדיקות” בכתובת
      https://decision-tree.org.il/?page_id=107 הכנס בכפתור “מידע נוסף”.
      3. אין פריצה מהערמונית.
      לדעתי, לצורך אבחנה מדויקת של מצבך, עכשיו עליך לבצע ביופסיה פיוז’ן. נא התייעץ עם האורולוג שלך.
      בהצלחה והרבה בריאות.

    • יעקב

      שלום

      לנוכח הממצאים, ממליץ לשקול ביופסיה פיוזן

      בהצלחה

      ד”ר דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידול דרכי השתן

      מערך אונקולוגי, מרכז רפואי תל אביב ע”ש סוראסקי

  17. דן

    שלום דוד
    אחרי חודשיים נאלצתי להפסיק את האבירטרון בשל עלייה חדה באנזים תיפקודי כבד
    ההרגשה הכללית שלי הייתה טובה אולם היה חשש שהכבד יפגע
    חשוב מאד לעשות בדיקות דם כל שבועיים ובמידה ויש עליה באנזים תפקודי כבד מייד להפסיק
    יש אופציה להורדת מינון אברטרון מ-1000 מג ל750 אצלי זה לא עזר
    הרבה בריאות

    • יעקב

      דן
      לכן צריך להצמד להנחיות הטיפול הרגילות שהן להפחית מינון לפי צורך ולפי דרגת הפגיעה בתפקודי הכבד

      יום טוב
      ד”ר דניאל קייזמן מנהל אורולוגיה/אונקולוגיה איכילוב

  18. שי

    שלום רב. לאחר כריתה רדיקלית של הערמונית גליסון 7 שמורכב מ 3 פלוס 4. נמצא כי הגידול על 8% מהערמונית עם שוליים נקיים . כמו כן צויין המשפט
    focal perineural invasion is present
    מה המשמעות של הדבר בהקשר הכולל?

    • יעקב

      הי שי
      על פי פרסום בגוגל
      Perineural invasion means that cancer cells were seen surrounding or tracking along a nerve fiber within the prostate. When this is found on a biopsy, it means that there is a higher chance that the cancer has spread outside the prostate
      הממצא בעת ביופסיה מצביע על סכוי שהסרטן יצא מהקופסית

      אתה אחרי ניתוח והוצאת הערמונית ושלוים נקים וכנראה שהמנתח בדק את הלימפות סביב הערמונית ?
      אז מציע שתעקוב אחרי PSA

  19. דוד

    שלום, רציתי קצת מידע לגבי התרופה אבירטרון,
    מנסיון של שימוש, כמה התופעות לוואי חמורות? לכמה זמן לוקחים אותה? האם פוגעת באיכות חיים?
    תודה רבה

    • יעקב

      דוד
      השתמשתי באבירטרון
      לא היו לי תופעות לואי חמורות
      עיפות וקצת הזעות נלקח עם פרדיסון
      היתה סברה שארוחה שומנית בבוקר מגבירה את הספיגה – בדוק עם הרופא
      כל זמן שהתרופה מצליחה לדכא את ה PSA אז אתה משתמש
      בשלב מסוים גם הדמיה PSMA

  20. שגיב יונתן

    שלום ,אני בן 66 ,אחרי סרטון הגרון כולל כריתת גרון ,ואשר השאירה אותי אילם ,וניזון מפג בלבד,
    מלפני שנה גילו לי גם סרטן הערמונית , תהליך שיאתי גרורתי של הערמונית .
    עברתי שני סבבים של כימו אשר הפחיתו את הקליטה בערמונית ,”קליטה קלושה בערמונית מימין ,ואין לראות קליטה פתלוגית בקשרי לימפה באגן.
    1.סובל עדיין מכאבים בגב תחתון משמאל ,
    2.אין ביכולתי לעבור ,פיזית ,שוב טיפולים כימו תרפים ,לפי המלצת האונקולוג הייתי אמור להתחיל טיפול ביולוגי ,בנוסף לזריקת סירוס ,הורמון ,כל שלושה חודשים .
    3.עכב העובדה שאני ניזון רק מפג ,ואין כדורים ביולוגים שניתן להמס ,או לרסק ,ביקש האונקולוג שאמשיך בכימו ,טיפולים שלא אוכל פיזית להמשיך .

    מבקש יעוץ כיצד כדאי לטפל בכאבים בגב תחתון ימין ,כפי הנראה בפרוסטטה ח?
    ,האם יש טיפול ביולוגי אשר ניתן להכניס דרך הפכ?

    • יעקב

      שלום

      לא ברורים פרטי המקרה מבחינת מאפייני הגידול, אתרי המחלה, ובדיקות הדמיה לגבי מקור הכאב
      ממליץ להתייעץ עם האונקולוג\ית המטפל\ת
      בהצלחה ומקווה שהמצב ישתפר

      ד”ר דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן, מערך אונקולוגי, מרכז רפואי תל אביב ע”ש סוראסקי

  21. יורם

    שלום רב,
    קראתי שאחת מהתוצאות של ניתוח להסרת הערמונית היא התקצרות הפין.
    האם מדובר בתוצאה בלתי נמנעת?
    האם אופן ביצוע הניתוח יכול למנוע את זה?
    אודה על קבלת תשובתכם.

    • יעקב

      יורם
      לאחר הוצאת ערמונית האנטומיה משתנה לכן הפין נכנס פנימה במידה מסוימת.
      מזה נובע התקצרות
      (אני מציע שתשוחח עם אורולוג שיסביר לך את כל הבעיות שעלולות להוצר בעקבות הניתוח- פגיעות עצביות )

  22. יצחק לוי

    חולה סרטן.גליסון 9, עם חשד לגרורות מחוץ לקליפה.PSA 11.
    מטופל במחלקה האורולוגית בבית חולים איכילוב זה 4 חודשים.
    ביצוע ביופסיה פיוז’ן לפני כחודש.
    ביצעתי בתחילת השבוע בדיקת PET CT. קבלת תוצאות PET PSMA עוד כשבוע.
    הפניה למחלקה האוקולוגית ב-20.5.20.
    ביקור אצל הרופא האורולוג באיכילוב ב-18.5.20,לקביעת דרכי טיפול עם קבלת ממצאי PET PSMA .

    להלן השאלות:
    1. האם לא כדאי, קודם לבקר במחלקה האונקולגית ורק עם ממצאי האונקולוג לבוא לאורולוג עם תוצאות PET PSMA? או שזה לא משנה?.
    במאמר מוסגר, אני מכין עצמי לניתוח הסרת הערמונית מוקדם ככל האפשר.
    2. האם נכון לבצע ניתוח רדיקלי מוקדם ככל האפשר ולא להמתין לתוצאות תהליך הקרנות וטיפולים הורמונליים?

    • יעקב

      יצחק לוי
      תשובה של PET-CT PSMA יש משמעות רבה כי במדה ויש לך גרורות יש להועץ באונקולוג לגבי אופי הטיפול
      כולל הרצון שלך לבצע ניתוח (יכול להיות לא רלונטי – )
      אופי הטיפול נגזר ממצב המחלה – באם יהיו גרורות אז שוקלים לטיפול מערכתי והוא טיפול הורמונלי .
      במידה והמחלה בקופסית קימת אפשרות ניתוח או קרינה אחרי התיעצות עם אורולוג./אונקולוג +רופא משפחה
      יש לבחון את למחלות רקע וגיל שלא צינתה השפעה על החלטה טיפולית .
      בדוק את כל תופעות לואי שנובעות מפרוצדורות אלה.

      • יצחק לוי

        אני בן 67.
        ממצאי PET PSMA’ גידול דו צדדי,לא מצביעות על גלישה מהקופסית. אך עדיין ממצאיMRI הדגימה גידול משמאל עם פריצת קופסית.
        ביופסיה פיוז’ן:
        גליסון 4+5=9, בארבעה גלילים עד 80% מנפח גליל,וגליסון 3+4=7 בשני גלילים,בגלילים סיסטמטיים משמאל,אנדוקרצינומה גליסון 4+4+8 בשלושה גלילים, עד 80% מנפח גליל, באפקס אדנוקרצינומה גליסון 3+4=7 בגליל אחד.
        בדילמה בין:
        ניתוח ואחר כך קרינות והורמונים בשכיחות של 50% או
        קרינה והורמונים אחרי כן, ואז אין צורך בניתוח.

  23. יורם

    שלום רב,
    אני בן 63. לאחר שקיבלתי תוצאה של psa 6.8 ו – 4k score ברמה של 21% ביצעתי בדיקת mri ולאחר מכן ביופסיה פיוז’ן. נמצאו שני מוקדים
    עם תוצאה של גליסון 7 (3+4) ומוקד נוסף עם ההבחנה של: Benign prostatic tissue.
    לאחר מכן ביצעתי בדיקת pet-ct שממנה עולה שהממצאים הסרטניים נמצאים בתוך הערמונית ולא פרצו החוצה.
    הבנתי שאפשרויות הטיפול במקרה שלי הן ניתוח להסרת הערמונית או הקרנות.
    אודה אם תוכלו לסייע לי בקבלת החלטה.

    • יעקב

      הי יורם
      החלטה על ביצוע פרוצדורה מסוימת איננה פשוטה והיא תלויה גם במצב הבריאותי שלך , עיון בהדמיה להבין איפה נמצאו המוקדים
      לכל אחד מהפרוצדורות תופעות לואי ואתה צריך להיות מודע לתופעות לואי ופגיעה בואיכות החיים
      רופא שהמקצוע שלו הוא אורו/אונקולוג הוא גורם ניוטרלי ויוכל לעבור על כל הפרמטרים שנבדקו ולתת לך הסבר על מרבית תופעות לואי
      יש לציין שאיכות הפרוצדורה תלויה באנשי מקצוע שתבחר.

  24. אילן

    השתלת – ספייסר (SPACER) לפני הקרנות – סיכון בהשתלה לעומת נזקים פחותים בהקרנות

    • יעקב

      אילן שלום רב,
      במרכזים המבצעים פעולה זו באופן שכיח, תופעות לוואי אינן שכיחות לאחר ההשתלה ויכולות לכלול תחושת לחץ
      בזמן יציאה או כאב מקומי קל בימים שלאחר ההשתלה.
      סיבוכים משמעותיים הינם אנקדוטליים – הספרות מתארת כ-22 מקרים ב-4 שנים בהם מושתלים הספייסרים (ככל הנראה בוצעו מעל 40,000 השתלות בשנים אלה).
      היתרונות כוללים הפחתה משמעותית של כ-7% בתופעות הרקטליות (במידה פחותה גם בתופעות לוואי של מע’ השתן). בחולים בהם הושתל ספייסר הופיעו רק תופעות לוואי קלות, לעומת חולים בהם זה לא בוצע שם נצפו גם תופעות לוואי בדרגה בינונית וקשה. איכות החיים של חולים שעברו השתלה הייתה טובה יותר.
      ניתן לקרוא יותר לעומק במאמר עם הקישור המופיע מטה:
      https://www.redjournal.org/action/showPdf?pii=S0360-3016%2816%2933598-2
      בהצלחה,
      תומר חרס
      ד”ר תומר חרס רופא קרינה בכיר בבית חולים רמב”ם

  25. יעקב אברהם

    תודה מקרב לב על קבלת הפנים היפה וההסברים המפורטים והאדיבים וצר לי מאוד על כי הטרחתי עליכם
    להלן שתי תרומות צנועות לפורום ולעמותה ולהבהרת הנושא שבמרכז הדיון
    1 לעיניין הבדיקה הנעימה הידועה שהפכה כאן לסוג של אקסיומה ודוגמה כנסייתית כמעט – בדיקה פשוטה בגוגל האנגלי מגלה שורה ארוכה של מאמרים מכובדים ומקצועיים באנגלית המערערים קשות על עצם ההגיון הרפואי שב”פרוצדורה” וראו למשל https://www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160906085834.htm
    2 לעיניין טרחנותם המוגזמת של חולים מעצבנים לגמרי המעיזים ל’הטריח’ על המערכת – כדאי לשוב ולהפנות לספר המתאר את שיטת החתולה המהווה יצירה מופלאה של טרחנות הישרדותית יוצאת דופן והירואית שאיתגרה בשעתה את מערכת בריאות הציבור במדינת ישראל במאבק ראוי להערכה של הישרדות אישית. אילמלא היה מחבר הספר המומלץ הזה ‘מטריח’ נורא (סליחה על חוסר הנימוס) את המערכת הקופתית הציבורית שנתקל בה אצל הרופא במרפאת מכבי ואילמלא היה מנדנד ומנג’ס כמיטב יכולתו ומתרוצץ בארץ ובעולם מרופא לרופא ומאופציה טיפולית חדשנית אחת לאחרת, ואילמלא היה נאבק כאיזה נודניק גמור על החיים שלו גם במחיר של עירעור על הרבה מוסכמות ועל מלא חסימות שנתקל בהן, ספק רב אם היה שורד במאבק הקשה הזה החשוב לחצי מהאוכלוסיה בארץ ובעולם והעלול להטיל צל על חייו של כל אדם שני .
    מקווה שתרמתי דבר מה בהמלצה על המאמרים הרפואיים והמדעיים המעיזים להעלות בחוצפתם שאלות על הבדיקה שהוצגה כאן כקודש קודשים וובהמלצה הנוספת על הספר שהטריח מאוד את המערכת אך גם הטריד בצדק את כל מי שצריך את שירותיה.
    בשורות טובות רפואה וישועה לכולם ושוב סליחה על ההטרחה

    • יעקב

      יעקב אברהם
      הוסבר לך שהעמותה היא לא הגורם המחליט על בדיקות
      תפנה עם כל המאמרים שמצאתה לארגון האורולוגים הישראלי או/ו משרד הבריאות
      ותשכנע את הגורמים האלה שישנם שיטות אחרות פחות מביכות ואז אולי תתרום …
      המאמר שאותו צינתה מסתיים
      There is still a place for DRE testing for certain patients, Terlecki said. For example, a patient with abnormal PSA who is “on the fence” about having a biopsy, may feel more comfortable proceeding with the procedure if a DRE is also abnormal, he said.

  26. יורם

    כמעט חמישה חודשים לאחר סיום 8 הקרנות ממוקדות באזור הערמונית, וחודשיים לאחר הפסקת קבלת זריקת פרמגון אחרונה. סובל מדחיפות מוגברת במתן שתן, מלווה בצריבות מידי פעם, קם בין 6-8 פעמים בלילה למתן שתן, ולאחרונה דחיפות במתן יציאות קשות. 1. מישהו יודע איך אפשר לטפל בזה ? 2. האם יש אפשרות לטפל בצורה כלשהי בתאים שנהרסו בהקרנות כדי להחזיר את המצב לקדמותו? 3. איך אפשר להקל על גלי החום שעדיין פוקדים אותי?

    • יעקב

      יורם – תשובתו של ד”ר תומר חרס רופא קרינה בכיר בבית חולים רמב”ם
      ישנם בהחלט טיפולים לתכיפות וצריבה במתן שתן, הנובעים ככל הנראה מדלקת מקומית לאחר טיפולי הקרינה,
      אולם יש לבצע הערכה אצל הרופא לשלילת תהליך זיהומי או חסימתי.
      לרוב, הטיפולים כוללים טיפול תרופתי שמשפר את התלונות אותן אתה מציין.
      באשר לנזקי הקרינה – ברוב המכריע (85%) מהמקרים הנזקים חולפים תוך 6 חודשים מהקרינה,
      בחלק מזערי הנזקים נמשכים מעבר לשנה. לא קיימת דרך לזרז את הטבע ולהביא להחלמה מהירה יותר
      (כפי שלא ניתן לזרז החלמה של שבר או דלקת ריאות) – הגוף עושה את זה בקצב שלו.
      את גלי החום ניתן להפחית ע”י טיפול תרופתי, וחלק מהחולים אף מגיבים יפה לדיקור סיני.
      במידה והתופעות ממשיכות אני ממליץ לפנות לרופא המטפל.
      בריאות שלמה,
      תומר

  27. יוסי

    איזה בדיקות עוזרות בהחלטה האם לבצע טיפול או להמשיך במעקב פעיל עבור סרטן גליסון 6 , PSA-3.6

    • יעקב

      הי יוסי
      ב PSA נמוך עגיף בדיקת פיוז’ין שהיא בדיקה מדויקת (MRI ּ+US) במיוחד כאשר החלטה היא מעקב פעיל
      הרעיון של מעקב פעיל הוא אולי מעקב לאורך שיאפשר טיפול מקומי יעיל בסרטן גם בעתיד ללא פגיעה בסכוי רפוי
      בדרך זו מתאפשרת דחיית טיפול .
      בדרך דחית החלטה עד לנקודה שבה הופך הטיפול חיוני על מנת שלא לסכן את חיי החולה.
      לא כל החולים שבחרו מעקב פעיל יזדקקו לטיפול – אך נדרש מעקב פעיל צמוד אחרי החולה.
      הקרטריונים למעקב פעיל לא תמיד זהים בין החוקרים
      מספר קרטריונים שנשקלים של בתי החולים (לא תמיד זהים)
      גליסון 6 והעדר ממצא רקטלי
      שלב קליני T1C-T2A
      רמת PSA ביחס לגודל ערמונית
      מספר הגלילים המעורב ביחס לסך הגלילים שהנלקח לא יעלה על 33% וכמות הסרטן בגליל אחד לא תהיה מעל 50% מאורך הגליל
      ישנם דעות המציעות MRI אנדורקטלי
      החולה חייב לבצע בדיקות תקופתיות שנקבעו על ידי הרופא המטפל(רמת PSA, ביופיה, עליה בגליסון שיכולים להוביל להפסקת מעקב
      פעיל ומעבר לטיפול)-
      אין תמימות דעים בכל הקרטריונים ונתן לעיין בהמלצות של בתי חולים מובילים בארה”ב וקנדה
      MEMORIAL SLON KETTEWRING CANCER CENTER
      JOHNS HOPKINS
      בקנדה UNIVERSITY OF TORONTO
      ויש עוד שיטות מעקב

    • איצי באר

      יוסי
      ישנה בדיקה גנטית הנקראת “פרולאריס” שנותנת לך תשובה בדיוק לעניין הזה.
      קרא בעץ ההחלטות בכתובת: https://decision-tree.org.il/?page_id=134 (הכנס בכפתור “מידע נוסף”).
      ישנה חברה נוספת בשם אונקוטסט שמציעה בדיקה דומה.
      נראה לי שכדאי לך לבדוק את הנושא הזה.
      בהצלחה.
      איצי

    • יוסי

      יעקב ואיצי תודה אבה על המידע המועיל

  28. יעקב אברהם

    ראשית תודה על התגובות המושקעות והכפולות אני עדיין קורא גם את ההפניות
    דבר שני סליחה על חוסר ההבנה אבל האם יש בפורום אופציה אחת של ‘צור נושא חדש’ ואפשרות אחרת של תגובה לתשובה וכו’
    דבר שלישי אולי המומחים והמתמצאים יכולים לענות על השאלה הכללית העקרונית הבאה שבוודאי נוגעת ללא מעט אנשים; ראינו שהבדיקה הרקטלית הידועה במתכונת המקובלת במקומותינו אינה ‘השוואתית’ כלומר אדם הלך לרופא א’, כחלוף כמה זמן הלך לרופא ב’ או אפילו חזר וביקר אצל רופא א’ – עדיין הוא לא יכול להשוות תוצאות ואפילו רופא א’ עצמו אם בדק אותו פעמיים או שלוש בעבר ולא רשם משהו – לא יכול לענות על שאלות השוואתיות.
    אבל שאלה לא פחות מעניינת היא ביחס בין הבדיקה הזו לבין בדיקה הרבה יותר ”מתקדמת”, ”מדוייקת” ו”השוואתית” כמו אם אר אי. נניח שאותו אדם הלך גם לבדיקה השנייה הזו ושם מצאו משהו. הוא מקבל את התמונה ואת הפענוח המספרי. האם הוא יכול לדעת בצורה ברורה האם הבעיה היא בקידמת הגוף? כי אם כן מה יעזור לו שהוא ילך עוד פעם לרופא א שיבצע עוד פעם את הבדיקה הרקטלית כאשר ברור שאינו יכול בכלל להגיע לאזור החשוד?
    תודה מראש על התשובות החשובות

    • יעקב

      אברהם יעקב
      אופן התנהלות שלך אינה ברורה (למה אתה בשלב זה התחלתי עובר מרופא לרופא) – מה המטרה שלך ?
      להצביע על פרוצדורה לא מדויקת לטעמך ? אך הדבר מספיק טוב קהילת הרופאים !!
      אתה חוזר שוב ושוב לבדיקה רקטלית כאשר הוסבר לך לא פעם
      שפרוצדורה נקבעת על ידי רופאים מומחים ואתה יכול להתלונן מולם לנו אין מה להגיד על פרוצדורות
      (ישנם בדיקות פחות נעימות כמו גסטרו ועוד )
      אתה חייב להיות ממוקד ולפעול בהתאם לסדר מסוים שמוצג בעץ החלטות
      אתה חוזר על בדיקות רקטליות אלה החלטות אישיות שלך כך אתה לא מתקדם
      יש לבזין מה תוצאות של הדמיות ושל PSA קצב שנוי המדד הזה
      באם תוצאות MRI פעונחו מהם ? האם בצעתה בדיקה חוזרת אז מאיזה סיבה ?
      אורולוג יכול להגיע מסקנות בהתאם להדמיה – הוסבר לך שפענוח הוא חשוב
      הנתונים של תוצאות בדיקות יכולים להביא למסקנות לגבי ביצוע ביופסיה או בדיקה נוספת לפני החלטה
      המטרה שלך היא לא ללכת מרופא לרופא – אלא להבין איפה אתה נמצא בתהליך ולהחליט לגבי ביופסיה
      האם קבלתה המלצה לביופסיה ?
      במידה והאתר לא מספק אותך מבחינת הסברים
      קימת אפשרות שתכנס לאתר אמריקאי של בית חולים מוביל MEMORIAL SLOAN KATTERING
      ושם תקבל הסברים על המחלה שהם יהיו לך יותר ברורים מאלה שאנחנו מספקים לך ולא מספקים אותך – בהצלחה בהמשך

    • איצי באר

      יעקב אברהם,
      סליחה על חוסר הנימוס אבל אתה די טרחן.
      ניסינו להסביר לך מכל הכיוונים. ואתה במקום ללמוד ולהתעמק בנושא המורכב הזה, חוזר ושואל את אותה השאלה כל פעם בניסוח קצת שונה.
      אני אנסה פעם אחרונה ובקיצור:
      תהליך האבחון של סרטן הערמונית הוא תהליך טורי מורכב ובכל שלב יש לקבל החלטות מהותיות.
      * בגדול – קודם PSA עולה ו/או בעיות השתנה וכו, –> בדיקה רקטאלית –> בדיקה רקטאלית חיובית –> ביופסיה (עם או בלי MRI).
      * בדיקה רקטאלית שלילית–> מעקב פעיל או MRI או ביופסיה.
      בדיקה רקטאלית אינה עולה כסף. היא לוקחת שתי דקות, קצת לא נעימה וזהו. והיא אינה עומדת בפני עצמה. לעומת זאת הדמיית MRI והפיענוח יקרים מאד (אלפי ואולי עשרות אלפי ש”ח) והתור לביצוע הMRI ארוך, יכול לקחת חודשים. בנתיים הסרטן לא מחכה לך, ויכול להתגבר ואף לפרוץ, במקרים מסוימים, מהערמונית החוצה.
      אגב, רוב הגידולים הסרטניים בערמונית נמצאים בחלק האחורי של הערמונית ולכן הבדיקה הרקטאלית מאד יעילה, ברוב המקרים.
      נא תכנס לעץ החלטות ולאתרים אחרים, תקרא פעם פעמיים ושלוש עד שתבין.
      ואני מבקש ממך לא להעלות יותר את הנושא הזה כאן בפורום.
      נ.ב
      אני מצפה שתרים תרומה נאה לעמותה בתמורה לשעות שיעקב ברנע ואני משקיעים במענה לשאלותייך המורכבות.
      פרטי החשבון בדף צור קשר באתר הזה.
      בברכה
      איצי באר

  29. רותם

    שלום רב
    למי שהתגלה אצלו psa גבוה 10 האם ניתן לפסוח על הmri ולעשות ישר pet ct psma?
    תודה למי שיכול לענות לי
    חיה

    • איצי באר

      למיטב ידיעתי, לא עושים pet ct psma לפני ביופסיה לערמונית אשר בה נמצא סרטן בערמונית.

  30. אברהם

    אחרי טיפול ביולוגי כ 3 חדשים (זריקה ראשונה וכדורי ABIATERONE) בוצעו הקרנות ב6 שבועות – כל הזמן מלווה עם הכדורים
    מאז הזריקה השניה – עליה דרמטית בגלי חום קשים והרגשת בערה והרגשת נפיחות ברגליים בעיקר בלילה הגורמת לשינה קצרה ומקוטעת
    גם חצי כדור שינה לא עוזר הרבה
    האם יש למישהו עצה להקל על התופעות לוואי
    תודה
    אברהם

    • יעקב

      אברהם
      הטיפול ההורמונלי גורם לירידת רמת הטסטוסטרון וזה הבסיס לרוב תופעות הלוואי המתוארות
      אין לצערי פתרון רפואי טוב מספיק
      מבחינת נפיחות הרגליים ממליץ להבדק על ידי רופא לבדוק האם יש צורך לעשות בדיקת אולטרהסאונד ורידי הרגליים
      בהצלחה
      ד”ר דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן, מערך אונקולוגי, מרכז רפואי תל אביב ע”ש סוראסקי

    • Ronny Lazar

      להלן תשובתו של איצי באר :
      =============================
      לעניין הנפיחות ברגליים,
      יתכן שהמערכת הלימפאתית אצלך לא עובדת מספיק טוב אצלך וכתוצאה מזה מצטברים נוזלים ברגליים והם מתנפחות ונוצרת בצקת ברגליים שלך. זהו מצב הדורש התייחסות רפואית.
      הטיפול במקרים כאלה הוא מסג’ לימפאתי שעוזר לנוזל הלימפה לזרום חזרה לכיוון הלב. יתכן שתצטרך גם דיאטה דלת מלחים.
      אתה צריך להיות בבדיקה אצל פיזיוטראפיסט/ית שתחום התמחותו היא המערכת הלימפאתית. אולי גם דיאטן המכיר את הנושא.
      הוא יבדוק אותך ויחליט האם זו הבעיה שלך. אם כן הוא יפנה אותך למסאג’ לימפאתי,
      זה אמור להיות במימון קופות החולים.
      על מערכת הלימפה קרא כאן:
      https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9E%D7%A2%D7%A8%D7%9B%D7%AA_%D7%94%D7%9C%D7%99%D7%9E%D7%A4%D7%94
      ואח”כ כאן:
      https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%91%D7%A6%D7%A7%D7%AA#%D7%98%D7%99%D7%A4%D7%95%D7%9C_%D7%91%D7%91%D7%A6%D7%A7%D7%AA_%D7%9B%D7%A8%D7%95%D7%A0%D7%99%D7%AA
      גלי החום אצלך הם בגלל השינויים ההורמונאלי שאתה עובר, ירידת הטסטוסטרון עקב הטיפול ההורמונאלי.
      כשרמת הטסטוסטרון תתייצב, לאט לאט גם גלי החום יעברו.
      בדיוק כמו אישה בגיל המעבר.
      בהצלחה…