על קצב הספיגה של הסוכר בגוף

הצהרה חשובה:
האמור כאן אינו בשום אופן בחזקת ייעוץ רפואי ואינו מתיימר להחליף ייעוץ מקצועי,
אנו ממליצים לחולה לפנות לקבלת ייעוץ רפואי מתאים אצל הגורמים המוסמכים.

הערה של איצי באר –
רמות סוכר  גבוהות  בדם הינה סיכון בריאותי ממדרגה ראשונה, לכלל האוכלוסייה ובמיוחד לאוכלוסיה המבוגרת.
אצל חלק מחולי סרטן הערמונית ובמיוחד אצל אלו המטופלים בטיפולים הורמונאליים, ישנה עלייה ברמות הסוכר בדם.
מומלץ, לכן, לכלל חולי סרטן הערמונית ולכלל האוכלוסייה המבוגרת למדוד את ערכי הסוכר (Glucose) בדם לפחות פעם בשנה.
לאלו שבינינו בעלי רמת סוכר גבוהה או אף גבולית, לצרוך מאכלים בעלי אינדקס גליקמי נמוך כדי לשמור על רמת סוכר במסגרת הנורמה.

 

לידיעתך:
רמת סוכר שאינה גבוהה בדם = בריאות טובה יותר.

מומלץ למדוד את רמת הסוכר  בדם לפחות אחת לשנה.
זוהי בדיקת דם פשוטה שיכולה להתבצע באותו זמן שעושים בדיקת  PSA.

במיוחד לאלו מבינינו  שסובלים מרמת סוכר  גבוהה:
היום ידוע שרמת סוכר בדם לא מושפעת באופן ישיר רק מכמות הסוכר בפרי או בירק שאנו אוכלים, אלא על רמת הספיגה והעמסה של הסוכר על הגוף…

ביאור מתוך הויקיפדיה:
ערך גליקמי או אינדקס גליקמי, באנגלית (GI) Glycemic index הוא מערכת דירוג לפחמימות המבוססת על השפעתן על רמת הגלוקוז בדם, שהומצאה על ידי ד"ר דייוויד ג'. ג'נקינס בשנת 1981.
הפחמימות שמתפרקות במהירות ובקלות במהלך תהליך העיכול, והשפעתן על רמת הגלוקוז בדם היא מהירה וחדה, הן בעלות הערכים הגליקמיים הגבוהים ביותר.
פחמימות שמתפרקות לאט, ומשחררות גלוקוז באופן הדרגתי למערכת הדם, הן בעלות מדד גליקמי נמוך.
כדי לקבל מדד גליקמי עבור מזונות שונים, מחשבים את השפעתם על הגלוקוז בדם בהשוואה למזון שנבחר כבסיס להשוואה.
פרסומים מדעיים נוטים להשתמש בגלוקוז כבסיס להשוואה, ולכן לגלוקוז מדד גליקמי של 100. יש לכך יתרון של יכולת השוואה פשוטה.

בדרך כלל מפרשים מדדים גליקמיים של מזון כלשהו באופן הבא:

  • מדד נמוך: מדד גליקמי נמוך מ-55
  • מדד בינוני: מדד גליקמי בין 55 ל-69
  • מדד גבוה: מדד גליקמי גבוה מ-70

למעבר לאתר בויקיפדיה הקש כאן

 

להלן אינדקס גליקמי של כ- 60 מאכלים, מתוך אתר הבריאות של Harvard
עודכן: 6 בינואר 2020
פורסם: פברואר, 2015
האינדקס הגליקמי הוא ערך המוקצה למזונות בהתבסס על כמה לאט או כמה מהר אותם מזונות גורמים לעלייה ברמות הגלוקוז בדם.
מזונות נמוכים בסולם האינדקס הגליקמי (GI) נוטים לשחרר את הגלוקוז לגוף לאט ובהתמדה.
מזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה משחררים גלוקוז במהירות.
מזונות בעלי GI נמוך נוטים לטפח ירידה במשקל, בעוד שמזונות גבוהים בסולם ה- GI מסייעים להתאוששות אנרגיה לאחר פעילות גופנית, או לקיזוז של היפוגליקמיה  (היפוגליקמיה, באנשים עם סוכרת, היא מצב שבו רמת סוכר בדם נמוכה).
רצים למרחקים ארוכים היו נוטים להעדיף מזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה, בעוד שאנשים עם טרום סוכרת או אלו הסובלים מסוכרת, יצטרכו להתרכז במזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך.

להלן הסיבות לכך:
אנשים עם סוכרת מסוג 1 אינם יכולים לייצר כמויות מספקות של אינסולין.
אלה הסובלים מסוכרת מסוג 2 עמידים בפני אינסולין.
בשני סוגי הסוכרת, שחרור מהיר יותר של גלוקוז ממזונות עשירים במערכת העיכול מוביל לעלייה ברמות הסוכר בדם.

כדי לעזור לך להבין כיצד המזונות שאתה אוכל עשויים להשפיע על רמת הגלוקוז בדם,
הנה תרשים מקוצר של האינדקס הגליקמי לכ -60 מזונות נפוצים.
תרשים אינדקס גליקמי מלא יותר ניתן למצוא בקישור למטה.

 

להלן טבלת הערכים הגליקמיים של המזונות השונים. לנוחיותכם מודגשים המזונות בעלי מדד גליקמי נמוך.

אינדקס גליקמי למזון

מזונות עתירי פחמימות
  • לחם חיטה לבן – 75
  • לחם מלא   74
  • לחם דגנים מיוחד 53  
  • לחם מחמצת 70
  • חיטה רוטי 62
  • צ'אפטי (צ'פאטי – לחם הודי קלאסי) 52
  • טורטיה מתירס 46
  • אורז לבן מבושל  73
  • אורז חום, מבושל 68
  • בקושי (שעורה, הוא דגן הגדל באקלים ממוזג ברחבי העולם.) 28
  • תירס מתוק 52  
  • ספגטי, מקמח לבן 49     
  • ספגטי, מקמח מלא  48  
  • אטריות אורז  53  
  • אטריות אודון 55 (אודון הוא תבשיל אטריות עבות מחיטה מלאה, שמקורו במטבח היפני) 55
  • קוסקוס 65
ארוחות בוקר
  • קורנפלקס 81
  • עוגיות פתיתי חיטה 69
  • דייסה, שיבולת שועל מגולגלת 55
  • דייסת שיבולת שועל בהכנה מהרה 79
  • דייסת אורז   78
  • דייסת דוחן 67
  • מוזלי 57
פירות ופירות
  • תפוח, גולמי 36
  • תפוז,   43
  • בננה, 51  
  • אננס,   59
  • מנגו,   51  
  • אבטיח  76
  • תמרים גולמיים 42  
  • אפרסקים, משומרים   43  
  • ריבת תות / ג'לי תות 49  
  • מיץ תפוחים 41  
  • מיץ תפוזים 50  
ירקות
  • תפוח אדמה, מבושל 78
  • תפוח אדמה, מחית בהכנה מהירה 87
  • תפוח אדמה, צ'יפס 63
  • גזר, מבושל 39
  • בטטה, מבושלת 63
  • דלעת, מבושל 64
  • טארו מבושל, (טארו הינו ירק שורש שדומה לתפוח אדמה ולארטישוק בטעמו, והוא נפוץ במיוחד במזרח הרחוק.) 53
  • מרק ירקות 48
מוצרי חלב ואלטרנטיבות
  • חלב, מלא שומן 39
  • חלב, רזה 37
  • גלידה 51
  • יוגורט, פירות 41
  • חלב סויה 34
  • חלב אורז 86
קטניות
  • גרגירי חומוס 28
  • שעועית 24
  • עדשים 32
  • פולי סויה 16
מוצרי חטיף
  • שוקולד 40
  • פופקורן 65
  • חטיפי צ'יפס 56
  • שתייה קלה (ממותקת)  59
  • פצפוצי אורז /פריכיות 87
סוכרים
  • פרוקטוז 15  
  • סוכרוז 65
  • גלוקוז 103
  • דבש 61

הערה – הנתונים הם ממוצעים ויכולות להיות סטיות קלות לשני הצדדים.

 

למקור באנגלית הקש כאן
תרגם: אלכס וויט, מאי 2021
ערך: איצי באר

אודות המחבר

צור נושא חדש