פרולאריס – בדיקה גנטית לאבחון מידת האגרסיביות של סרטן ערמונית מקומי

בישראל מאובחנים כ- 2,400 מקרי סרטן הערמונית בשנה. למעלה מ-80% מהמקרים יתגלו בשלב מוקדם שבו המחלה מוגבלת לערמונית בלבד. הערכת הסיכון של המחלה תתבצע בעזרת מדדים קליניים ופתולוגים, ביניהם PSA וגליסון, שלפיהם יחולקו המטופלים לשלוש קבוצות סיכון – נמוך, בינוני, גבוה. בהתאם להערכת סיכון זו ייקבעו אפשרויות הטיפול.

לעיתים קיים קושי באבחון המחלה הנובע מכך שלא כל סוגי סרטן הערמונית זהים והמדדים המקובלים להערכת סרטן הערמונית אינם מספרים את כל הסיפור. המדדים הקליניים והפתולוגים אמנם מספקים מידע לגבי מצבו הנוכחי של הגידול הסרטני אבל הם אינם מעידים על ההתנהגות של הגידול וקצב ההתפתחות העתידי שלו. כפועל יוצא יכולים להיות שני מטופלים עם מדדים קליניים ופתולוגים דומים, שיסווגו לאותה קבוצת סיכון ויטופלו באותו האופן, למרות שלכל אחד מהם גידול סרטני שמידת האגרסיביות שלו והסיכון הנובע ממנו שונה.

בכדי לנבא באופן מדויק יותר את התנהגות הגידול הסרטני ולסייע בקבלת החלטה לגבי הטיפול המתאים ביותר לכל מטופל, פותחה בדיקת פרולריס  (Prolaris) – בדיקה גנומית הבוחנת את רמות הביטוי של 31  גנים הקשורים במנגנון שכפול התא בגידול הסרטני (Cell Cycle Proliferation) ומנבאים על מידת האגרסיביות שלו. הבדיקה משלבת את המידע הגנומי של הגידול הסרטני יחד עם המדדים הקליניים והפתולוגים של המטופל, בכך מספקת מידע תומך החלטה לגבי אופי הטיפול המתאים ביותר לכל מטופל.

דוח התוצאה של הבדיקה מספק מידע על אופי הטיפול המתאים ביותר לכל מטופל:

  • האם המטופל מתאים למעקב פעיל או שמומלץ לשקול טיפול אקטיבי
  • יעילות טיפול יחיד מול טיפול משולב – לדוגמא יעילות של תוספת טיפול הורמונלי לקרינה
  • סיכון לתמותה כתוצאה מסרטן הערמונית ללא טיפול במחלה (תחת מעקב פעיל)
  • סיכון לפתח גרורות לאחר טיפול

הבדיקה עברה תיקוף (validation) בחמישה עשר מחקרים קליניים שכללו  כ-8,000 חולים בסרטן ערמונית מקומי והוכחה כמספקת מידע נוסף מדויק  ומהימן על רמת האגרסיביות של המחלה, מעבר למדדים המקובלים, ונותנת כלים נוספים לרופא המטפל לקבלת החלטות מושכלות על אופן הטיפול במחלה. בדיקת פרולריס היא הבדיקה הגנומית היחידה המספקת תוצאות על בסיס מחקרים קליניים בקרב מטופלים שלא טופלו (נותרו במעקב בלבד).

הוכח כי קבלת תוצאות בדיקה גנומית זו תורמת, לעיתים קרובות, לשינוי משמעותי בהחלטות הצוות הרפואי הנוגעות למהלך הטיפול ובכך תורמת להתמודדות יותר נכונה ויותר יעילה של החולה עם המחלה. בנוסף, היא מקנה למטופל ולרופא בטחון רב יותר בבחירת הדרך הטיפולית האופטימלית.

הבדיקה מתאימה  למטופלים שאובחנו בסרטן הערמונית באמצעות ביופסיה.

לדוגמא:

נניח שההערכה הראשונית, של חולה כלשהו,  על בסיס מדד גליסון, ה-PSA  וההדמיות השונות, מצביעה על סרטן המוגדר בסיכון נמוך ולפיכך האונקולוג מחליט להמליץ על מעקב פעיל Active Surveillance)).

עכשיו נניח שיש בידו, בנוסף את תוצאת הבדיקה הגנומית, המעידות  שהמחלה אגרסיבית יותר ועשויה להתקדם במהירות. בעקבות המידע הנוסף האונקולוג עשוי לשנות את דעתו וימליץ על ביצוע ניתוח או הקרנות או טיפול אקטיבי אחר.

מנגד, אם הבדיקה הגנומית מצביעה על אגרסיביות נמוכה של הגידול, הרי שהרופא יקבל חיזוק לדעתו ולהמלצתו כי ניתן להסתפק במעקב פעיל (Active Surveillance) אחר המטופל.

המשמעות היא כי הבדיקה הגנומית יכולה לסייע למטופל ולרופא לקבל את ההחלטה הטיפולית הטובה ביותר והנכונה ביותר לטובת החולה.

הבדיקה הגנומית נקראת Prolaris (פרולריס). היא אינה נמצאת כיום בסל התרופות ועלותה כיום למעוניינים בה כ- 3,500 דולר.

להלן דוגמא לתוצאות בדיקת פרולאריס.

במקרה שבדוגמא מומלץ לחולה לעבור טיפול בודד, Single-Mode Tretment  או SMT. הכוונה ב SMT היא ניתוח להסרת הערמונית או הקרנות לערמונית.

לצפיה בדו"ח המלא בפורמט PDF (בתצוגה יותר ברורה) הקש כאן: דו.ח פרולאריס – Active surveilance

למידע וסיוע בנושא החזרים דרך הביטוחים המשלימים של קופות החולים והביטוחים הפרטיים, מומלץ לפנות לחברת כצט לייעוץ.

למעוניינים במידה נוסף, קישור לאתר החברה המשווקת את הבדיקה בארץ, הקש כאן

הערה: המידע התקבל מחברת כצט, החברה המשווקת.

עריכה: איצי באר

עידכון: אוגוסט 2022

 

אודות המחבר

צור נושא חדש