הקמנו את הפורום כדי שאנשים יוכלו לשאול שאלות, להחליף דעות ומידע בין אחד לשני,, וכן להיוועץ ברופאים מומחים. (לרשימה לחץ כאן).

השואלים מתבקשים למסור מידע כמותי (במקרה שהתגלה סרטן- גליסון ו-PSA הכרחים), גיל ותאריכים (תאריך האבחון, מועד הניתוח, וכו') – הדבר יאפשר לקבל תשובות מהירות יותר ומדויקות יותר.

בפורום אתה יכול להציג את הכנוי שלך ללא שם משפחה או שם פרטי,
הדוא"ל שלכם לא יוצג אך ישמר באתר במידה ותרצו התיחסות מיוחדת לענינים מאד אישיים.

התגובות מופיעות בהזזה קטנה בדיוק מתחת לשאלותיכם, כך שניתן יהיה לזהות בקלות את שיוך התגובות לשאלות/תשובות.

אנו משקיעים מאמצים רבים כדי להעביר לשואלים תשובות אמינות ומעודכנות מפי מיטב המומחים, אבל אין אנשי העמותה או מי מטעמם אחראים בצורה כלשהי להשלכות של ההתכתבות כאן ואין היא בשום אופן תחליף להתיעצות עם רופא.

צור נושא חדש

1,949 תגובות
  1. שלמה

    מה לעשות במצב BPH נגע p-irads 4 קדמי ימני ללא פריצה של הקופסית בגודל 15- על 10 מלימטר בפרוסטטה psa 6-020 נפח ערמונית 22סמק גודל 23-48-39 אני בגיל 80 תודה

    • יעקב

      הי שלמה
      בגיל כזה לא מנתחים (כנראה הקרנות)
      שלחתי לתגובה רשמית של רופא
      מה הפתלוגיה אומרת על גליסון ?

    • יעקב

      הי
      קבלתי המלצה שתבצע בדיקת דם 4K
      ולא למהר לבצע טיפול -קשה להיוועץ לך ללא פגישה
      אופטימי מאד למצב כמו שלך
      תגובה של ד"ר מיקי כהן – מנהל מחלקה אורולוגית עפולה

  2. פנינה

    האם לאחר טיפול בקרנות לטיפול הורמונלי בסרטן הערמונית, psa. של 0.02 נחשב תקין, או צריך להיות psa. בערך של אפס מוחלט? מדד גליסון היה 9

    • יעקב

      הי פנינה
      קצת תאריכים לא היה מזיק (כמה זמן אחרי הקרנה בוצע הבדיקה)
      היתי מחכה חודש ובודק מגמה (זה יכול להיות בגבול שגיאה של מדידה )

      • פנינה

        מצטערת על המידע החלקי. בעלי סיים 41 הקרנות ב 11-12-2018, כולל 2 זריקות הורמונליות ( הראשונה באוגוסט), בדיקת psa נעשתה ב 20/01/2019 עם ערך 0.02. זריקה הורמונלית הבאה תהיה בסוף פברואר. סך הכל יהיה 6 זריקות במרווחים של 3 חודשים. Psa לפני הטיפול היה 28. Petct. היה ללא גרורות.

        • יעקב

          פנינה
          מציע לעקוב אחרי ה PSA אחרי מספר זריקות הורמונליות
          נראה לי שהטיפול ההורמונלי ידכא את הPSA לזמן ארוך
          התוצאה של הדמיה שלא נמצאו גרורות צריכה להיות מאד מעודדת

  3. יעקב

    הי קאמיליו
    ראה תשובתו של איציק באר יו"ר עמותה
    התופעה של איבוד שיווי המשקל בזמן של שימוש בתכשיר אקסטנדי ידועה ומוכרת תוקפת חלק קטן ממשתמשי התכשיר.
    יחד עם זאת קשה לדעת מראש מי יסבול מהתופעה.
    אני מציע לחולה לבדוק עם האונקולוג מעבר לאביראטרון שכעת נמצא בסל התרופת בהתוויה הזו.
    איצי באר.

  4. קאמילו

    שלום רב, אני בן 66. חליתי בסרטן הערמונית ב2010. כיוון שהטיפול ההורמונאלי נכשל (זריקות Suprefact Depo כל 3 חודשים) האונקולוג באיכילוב שלח אותי לPET PSMA שם גילו גרורות בעצמות לכן נוסף לקרינה נקודתית בצוור החליט לתת לי טיפול ב XTANDI כקו שני ממאי 2017 ועד היום. האם למישהו יש ניסיון עם התרופה הזאת?. אני סובל בעיקר מתשישות קשה ובעיות של אי שיווי משקל בנוסף לגלי חום עם בחילות.
    בתודה וברכת רפואה שלמה לכולם
    קאמילו

  5. ברשב

    בדיקת PSA אחרטונה הייתה 6/05 . עליה מ 3.3 לפני שנה.
    עברתי עכשיו ביופסייה רגילה TRUS ולא התגלה סרטן.
    ערמונית בגודל 60 סמ"ק.
    מכוון שהבדיקה לא מספיק אמינה אני מבקש המלצות מה לעשות עכשיו.

    ראיתי שיש פרסומים על בדיקת דם מדוייקת יותר בתשלום 4kscore. מה דעתכם? כדאי לעשות?
    האם מומלץ בשלב זה לעשות עוד בדיקות או רק מעקב לאחר מספר חודשים?

    • יעקב

      ברשב שלום
      העליה של PSA משמעותית כמעט פי 2 לאחר שנה
      כנראה שביצעתה ביופסיה עיוורת (12 דקירות עם ערמונית בנפח בינוני +) ?
      ישנו סיכוי שבדיקה לא מספיק אמינה
      דעתי בקש לבצע בדיקת פיוז'ין FUSION זה שילוב של US אולטראסאונד עם MRI)
      אמינות הרבה יותר גבהה לגבי דגימה באזורים חשודים
      (מעט אורולוגים בארץ מתמחים בשיטה זו אך בבתי חולים הגדולים לרוב תמצא אותם)

      • ברשב

        מה דעתכם על בדיקת 4kscore. בדיקה אמינה?

        • יעקב

          הי ברשב
          הבדיקה איננה מחליפה את ה PSA
          מונעת 20ף30% של ביופסיות ביחוד ישומית בסרטן ערמונית אגרסיבי
          יכולה לנבא אגרסיביות לפני ביצוע ביופסיה
          ממליץ שתעיין ב מאמר הבא
          Rev Urol. 2017; 19(1): 1–10.
          Use of the 4Kscore test to predict the risk of aggressive prostate cancer prior to prostate biopsy: Overall cost savings and improved quality of care to the us healthcare system

  6. יעקב

    הי דליה
    מר יצחק באר – יו"ר העמותה כתב כך

    א. אקסג׳בה נמצאת בסל התרופות בהתוויה של גרורות בעצמות. לא ברור לי למה היא לא רושמת את התכשיר הזה.
    ב. מצד שני גם זומרה נמצא בהתוויה הזו.
    ג. הענין שזומרה ניתן בעירוי וגורם לתחושת שפעת (במיוחד אחרי הזריקה הראשונה) ואילו אקסג׳בה ניתן בזריקה פשוטה לשריר ואין לה תופעת לוואי מידית.
    ד. יש גם לאקסג׳בה וגם לזומרה את החשש מתופעת הלוואי שבאה לידי ביטוי (לעיתים) בפצעים בלתי נרפאים בפה (ONJ) במקרה של חשיפת שורש השן (בגלל עקירת שן או טיפול שורש). לכן יש לבצע טיפול שיניים מקדים טרם התחלת הטיפול וכמובן ליידע את רופא השיניים על התחלת הטיפול וכן לשמור על תחזוקה אופטימלית של השיניים על מנת למנוע את חשיפת שורש השן אחרי תחילת הטיפול.
    אם יש עומס גרורות רב בעצמות, מומלץ להשתמש באחת מהתכשירים הללו.
    אפשר גם להתקשר אלי.
    איצי באר
    050-8228530.

  7. יעקב

    הי דליה
    האם תוכלי לספק עוד פרטים גליסון PSA (מהירות שנוי )
    האם אבא שלך ביצע בדיקה גנטית
    הבדיקה לעתים לתת תקוה בטיפול immunotherapy )חזוק מערכת חיסונית (ב 2% מהמקרים)
    או PARP תקוני DNA (במקרה BRAC1/2 ) יותר %
    האם הוצע לו להשתמש בליטיציום
    מציע לקבל דעה נוספת מאנקולוג בכיר
    מציע שתשוחחי עם חולה שיש לו תובענות לגבי טיפול כימו
    (shuka_e@yahoo.com אין להצעות שלו עדות טיפולית אלא עבודה תיאורטית )

  8. דליה

    שלום,
    אבא שלי עם סרטן ערמונית גרורתי לעצמות. טופל בזייטיגה וכעת טקסוטר עם psa עולה.

    האונקולוגית רשמה xgeva אך קופת החולים לא אישרה.
    האם להילחם עם קופת חולים על זה או שזומרה ושאר תרופות החומצה שוות ערך מבחינה טיפולית?

    תודה

  9. אהרלה

    עליה ב PSA
    שלום 4 שנים אחרי גמר טיפול הורמונלי בהם ה PSA ירד ל 0.02
    היום עשיתי בדיקת דם ו ה PSA עולה הדרגתית מאז עד ל 0.24, טסטסטורון 1.41
    עד כמה להיות מודאג? מה מומלץ לצעד הבא?, תודה לעונים

    • הייעקב

      הי אהרלה
      אהרלה לא ברור המשפט עליה הדרגתית
      מה הוא מרווח הזמן בין המדידות ומה הגליסון שלך ?
      חשוב מאד להבין את מהירות שנוי
      בדוק מה הערך PSA לאחר 3 חודשים
      בכל מקרה מציע שתפגש עם אונקולוג
      באם הכשל הוא מקו ראשון אז אפשר להתחיל בקו שני (לשלב קו ראשון עם שני )
      האם ביצעתה הדמית PSMA ?

  10. אלי

    שלום רב. רציתי לספר לכם על בדיקה חדשה לגילוי סרטן. מבצעים אותה כלבי מדע מיוחדים בעזרת חוש ריח המפותח שלהם. לדעתי שווה להשתתף . זה לא יקר. לא מזיק. בלי קרינה . על ידי רוק בלבד.
    058-6130055 אביטל.

    • יעקב

      אלי
      באם מדובר במוצר שפותח ע"'י פרופ חאיק מטכניון מפקולטה לנדסה כימית
      (זכור לי ששמעתי הרצאה ראשונה בטכנין בנושא קרוב לפני 10 שנים ) אז הנושא מיושם במידה ואתה מתכוון לטכנולוגיה אתה
      מוזן להצביע למה אתה מתכוון
      הטכנולוגיה של 'האף האלקטרוני' עובדת על בסיס חוש הריח, וקולטת את האותות המתקבלים על ידי נשיפה", ,Nanonose
      מדובר בדגימת נשיפה (כולל גם אינטליגנציה מלאכותית)
      "הגלאים הזעירים מאפשרים יצירת תגובה, אשר מפוענחת על ידי מערכת שמדמה באופן הפעולה שלה
      את אופן המחשבה של המוח האנושי". כמו שאנו יודעים לזהות ריח של קפה כיוון שזה מוכר לנו,
      ה'אף' אלקטרוני כבר יודע לזהות את סוגי המחלות- כולל סרטן ערמונית והכי חשוב – את השלב בו נמצא החולה.
      היתרון הגדול בבסיס הפיתוח הטכנולוגי טמון באפשרות להבחנה במחלה ללא בדיקה פולשנית כלל.
      "מכשיר הסניפון (Sniffphone), 'האף האלקטרוני' הנייד, מתחבר לסמארטפון והאדם המשוחח מאובחן ומקושר ישירות לרופא במידה הצורך",
      פרופ' חאיק. מקווה שבעתיד הטכנולוגיה הנגישה הזו תהיה זמינה לכל אדם ללא קשר לגודל הכיס או למדינה בה חי, ו
      בכך הכלי המציא יביא לשוויון במערכות הרפואה במדינות רבות ברחבי הגלובוס.

  11. ידע

    ב 2011 בצעתי ביופסיה ראשונה – התגלה Gleason6
    המשכתי מעקב אקטיבי כולל עוד ביופסיות כולל ביופסיה Fusion + MRI
    במכשיר טסלה 3 – אף פעם לא הייתה ביופסיה גבוה יותר מ Gleason 6
    ב 2017 ה PSA הגיע ל 18.95
    בצעתי PAT PSMA – תוצאה שלילית
    בצעתי ניתוח פוקלי בטכנולוגיה חליפית בשיטת H.I.F.U לצד השמאלי של הערמונית
    אחרי הניתוח ה PSA ירד ל 1.6
    היום ,שנה אחרי – ה PSA ממשיך לעלות הגיע ל 2.3
    שאלה
    אודה לכם אם תמליצו על בדיקות נוספות המומלצות כדי להמעיט את הסיכון שיום אחד אתעורר עם סרטן מחוץ לערמונית

    • יעקב

      התשובה הבא הגיע מפרופסור מרגל (בליסון)

      ראה כי לפחות מבחינת הpsa התוצאה היא מעולה.
      כיוון שחלק גדול של הערמונית נשאר לאחר טיפול פוקלי בהייפו ( הגדלה שפירה)
      תנודתיות של PSA צפוייה.
      מקובל לעשות mri חוזר בין 6-12 חודשים ובכל חשש לבצע ביופסיה

    • יעקב

      התשובה של יו"ר העמותה מר איצי באר

      1. שיהיה בטיפול ויעוץ אונקולוג מומחה לסרטן הערמונית. ולא יסתפק באורולוג.
      2. שיעשה הדמיית psma (בתאום עם האונקולוג) לאיתור מקורות של רקמה סרטנית.

      לדעתי (איני רופא אלא חולה עם נסיון) במידה ובהדמייה יתגלה מקור בערמונית בלבד, מבחינה טיפולית יש לו מספר אופציות:
      הקרנות חיצוניות לערמונית.
      ניתוח להסרת הערמונית.
      הכל צריך לסכם עם האונקולוג המטפל.
      איצי

  12. יעקב

    דן
    הנתונים הפתלוגים שלך לא ברורים 3+4 או 4+3 מה נפח המחלה בסלילים
    מה מספר מוקדים ממירים בערמונית
    החלטה על בחירת פרצדורה צריכה להתיחס במספר פרמטרים מצד אחד סכונים ומצד שני סכווים
    אני אישית חושב שהחלטה לגבי ניתוח או קרינה צריכה לקחת את הסיכונים האפשרים בכל אחד מהפרוצדורות
    כידוע לך ניתוח הוא פרוצדורה פולשנית עם הרדמה כללית והצלחה תלויה במצב בריאותי שלך
    לרוב הרופאים לא מתלהבים לבצע ניתוח מעל גיל 72 אני חושב שאתה צריך להועץ גם ברופא משפחה
    אתה חייב לשקול את שיעורי סיבוכים והתחלואה הנגרמים על ידל כל אחד מהטיפולים
    כריתה רדיקלית של סרטן ערמונית מוכרים מספר סיבוכים
    1.פגיעה במנגנון שליטה בשתן (הדבר יכול לקרות בגלל קרבה האנטומית בין הערמונית לבין הסוגר החיצונשל השלפוחית
    וכתוצאה ממנה -דליפת שתן (כ 90% מהמטופלים מגיעים לשליטה תוך מספר חודשים) קיים שיפור מתמיד כשנה אחרי ניתוח
    2 תפקוד מיני- לאחר ביצוע הניתוח נוצר חלל שגורם לכניסתו של חלק מהפין
    נסיון בשמירת העצבים תורם לשיפור תפקוד מיני ומידת שליטה במתן שתן — מסקנה היטב מה נסיונו של המנתח
    תהליך שיקום בתיפקוד מיני תקין אחרי ניתוח יכול להמשך כ 4 שנים
    אציין שקימת טכניקה ניתוחית לשמירת עצבים חזרה לתפקוד מיני גבהה משמעותית ממקרים שבהם לא יבוצע שמור עצבים
    יש שיטות לבדוק באם הפגיעה בתפקוד מיני הוא אורגני או נפשי (באמצעות שיטת NPT מדידת זקיפת לילה )
    קימת פגיעה במנגנון האורגזמה ולעתים נגרמת עקמומיות האיבר
    ממליץ שתעיין במאמר "סרטן הערמונית והפרעות בתפקוד מיני" של פרופ' יוז'ה חן
    3.קים יתרון בביצוע ביופיה יסודית של כל הערמונית והיתרון באבחון פתלוגי יותר נכון

    לגבי קרינה
    קימת קרינה חיצונית שיעילה יותר עם טיפול הורמונלי אך קיימת גם ברכיתרפיה קרינה בהשתלת גרעינים רדיוואקטיבים
    עלולות להגרם בעיות בתיפקוד שלפוחית השתן
    תתכן צריבה במתן שתן
    תתכו תדירות גבהה בהטלת השתן

    כל אחד מהרופאים אמור להסביר לך את תופעות הלואי שעלולות לקרות
    אתה יכול להשתמש בתוכנה שמצביע על % הצלחה של בתי חולים (כגון MEMORIAL SLON KATTERING ׂ
    אתה ,תצטרך

  13. דן

    שאלה לדר קייזמן שלום דר

    תודה על המידע והזמן שאתה מקדיש לפורום

    שאלתי עקרונית :

    בהנחה שיש לחולה גליסון 7 וכן PSA 6

    MRI – אין פריצת קופסית

    PET PSMA – תקין אין גרורות

    האם יש איזשהוא מחקר שבמקרה זה יש עדיפות לניתוח על טיפול הורמונלי והקרנות

    תןדה

  14. גיורא

    תחקיר מקיף: המסמך אותו כתבתי לאתר זה במאי 2017 מציג מנקודת מבט סובייקטיבית את אשר עברתי ואת המסקנות שהיו לי באותה עת. כשנה יותר מאוחר, בקיץ 2018 סיימתי להכין דו"ח מלא יותר, מקיף יותר ושכתוב באופן אוביקטיבי יותר על הנושא. נפגשתי עם כעשרה אורולוגים בכירים או אונקולוגים בכירים אשר בשיחות גלויות בארבע עיניים האירו נושאים או הודו בעבודות השונים מאד מאשר הם טוענים במסמכים רשמיים או בפגישות רגילות עם מטופלים.
    בנוסף, נפגשתי עם מספר מדענים להם יש שנים של ניסיון בתחום הטיפול בסרטן הערמונית ולמדתי לא פחות.
    התוצאה היא מסמך בן 17 עמודים אשר היה המניע מצד רביב דרוקר לעשות תכנית על הנושא. מסמך זה יכול לשמש לדעתי כמפת דרכים למי שכבר חולה במחלה זו, וכן לגברים שטרם נעשו חולים או שלא יודעים עדיין שהם חולים.
    בכוונתי לפרסם מסמך מקיף זה בשבועות הקרובים אחריי שאסיים תיקונים קלים ואקבל חוות דעת משפטית. אני מניח שאפרסם זאת
    במספר מקומות, ומן הסתם, בתלות בעורכי אתר זה גם כאן. גיורא

    • גל

      אני חושב שזה מסמך חשוב מאד, ואשמח לדעת כיצד לקבל העתק.

    • הנריק קוחן

      למר גיורא איילנד שלום רב,
      שמי הנריק (חיים) קוחן. ראיתי את התוכנית של רביב דרוקר "המקור". הדרכתי יוגה בניו-יורק יותר משלושים שנים. ספרי "האטה יוגה" נמכר בכל חנויות "צומת ספרים" (וגם שני ספרי: "מורה דרך לעולם הבא – פירוש למורה הנבוכים של רמב"ם" ו-"משמעות החיים על פי סוקרטס ישו וניטשה"). אני מאמין שיש נשימה יוגית שתעזור לך לשלוט על הכאבים מהם אתה סובל. כל מה שצריך לעשות הוא לתרגל אותה פעמיים ביום בין חמש לעשר דקות כל פעם. אשמח לשלוח לך את סיפרי או להיפגש ולהדריך אותך איך לבצע את הנשימה הזו. כדי להסיר כל ספק – הכול בחינם כמובן. רצוני רק לעזור.
      אודה לך אם תיצור איתי קשר.
      הנריק קוחן.

  15. פרדי

    יעקב תודה כך אעשה

  16. פרדי

    תודה יעקב ,בנוסף לתדירות הגבוהה במתן השתן ,הדבר כרוך בכאבים

    • יעקב

      פרדי
      חולה אחר סיפר לי שבמשך תקופה הרגיש צריבה ותכיפות במתן שתן
      הנושא הסתר לו עם הזמן
      אני ממליץ כפי שכתבתי לך בצע בדיקות אורולוגיות
      תתחיל עם בדיקות US על מנת שאורולוג יוכל לבחון את הדמיה
      בברכה יעקב

  17. מנשה בן מאיר

    בבדיקה psa שעשיתי היום נמצא כי יש לי 1.36
    מה זה אומר?

    • יעקב

      הי מנשה
      המספר האבסולוטי לא אומר הרבה – בעיקרון זה PSA נמוך
      חשוב לדעת באם בדקתה בעבר PSA איזה ערכים היו ובעבר מה מהירות שנוי
      ערכים של PSA תלוים גם בגיל
      באם אין לך בדיקות מעבר תבצע בעוד 3 חודשים בדיקה חוזרת ותודיע על שנוי משמעותי

  18. פרדי

    יעקב תודה
    תודה על המידע.תופעת הלוואי הראשונה שנחשפתי לה לאחר שתי הקרנות היא שתדירות מתן שתן עלתה משלוש שעות וחצי לשעה.זה ידוע לי,אבל השאלה איך מטפלים בזה,כי כידוע זה מטריד מאוד להתעורר בלילה כל שעה.אגב אני ממשיך לקחת פרומינקס שלא משנה את המצב
    תודה
    פרדי

    • יעקב

      הי פרדי
      בשיחת יעוץ שערכתי עם אחות אחראית על מחלקה אורולוגית במרכז רפואי של כללית בחיפה (לין)
      לדעתה הבדיקה הראשונה שהיא ממליצה
      על בדיקת שארית בשלפוכית שתן (בקשה הפניה לבדיקת אולטראסאונד )
      לאחר אינפורמציה (שנתנת כמעט באופן מידי חזור לאורולוג מומחה בתחום זה )

  19. נגרין מרקו

    עברתי בתל השומר טיפול הורמונילי ל חודש בכדורים ולאחר מכן זריקה ל 6 חודשים וגם 25הקרנןת לדרת סרטן 4+3
    הPSA ירד ל0.08 לאחר הטיפול אבל עדיין מזיע כל הזמן למרות שההשפעה של ההורמונים הזתימה לפני 4 חודשים

    מה עושים

    האם צריך לבצע MRI לאחר הטיפול

    • יעקב

      הי נגרין מרקו
      מסרתה שהזריקה תוקפה ל 6 חודשים האם הזעה באותה רמה לכל אורך הזמן ?
      האם הזעה היא סה"כ 10 חודשים מהזריקה ?
      דבר עם האונקולוג לגבי מרשם נגד הזעות וגלי חום
      אין צורך בMRI -זאת הדמיה מדויקת ללא קשר להזיות