הקמנו את הפורום כדי שאנשים יוכלו לשאול שאלות, להחליף דעות ומידע בין אחד לשני,, וכן להיוועץ ברופאים מומחים. (לרשימה לחץ כאן).

השואלים מתבקשים למסור מידע כמותי (במקרה שהתגלה סרטן- גליסון ו-PSA הכרחים), גיל ותאריכים (תאריך האבחון, מועד הניתוח, וכו') – הדבר יאפשר לקבל תשובות מהירות יותר ומדויקות יותר.

בפורום אתה יכול להציג את הכנוי שלך ללא שם משפחה או שם פרטי,
הדוא"ל שלכם לא יוצג אך ישמר באתר במידה ותרצו התיחסות מיוחדת לענינים מאד אישיים.

התגובות מופיעות בהזזה קטנה בדיוק מתחת לשאלותיכם, כך שניתן יהיה לזהות בקלות את שיוך התגובות לשאלות/תשובות.

אנו משקיעים מאמצים רבים כדי להעביר לשואלים תשובות אמינות ומעודכנות מפי מיטב המומחים, אבל אין אנשי העמותה או מי מטעמם אחראים בצורה כלשהי להשלכות של ההתכתבות כאן ואין היא בשום אופן תחליף להתיעצות עם רופא.

צור נושא חדש

1,846 תגובות
  1. טלי בשם אבא

    שלום, אבי (בן 72) אובחן לאחרונה בסרטן ערמונית גליקסון 7 psa 16.75. בpetct הובחנה "קליטה פתולוגית בגוש מואדר פריפרי 2.3 ס"מ מימין משתרע מבסיס הבלוטה עד חודה עם רושם לפריצה מקומית ומעורבות בסיס שלפוחית הזרע משמאל" כמו כן "קליטה פתולוגית בבלוטה מזורקטלית 0.3 ס"מ מימין". היינו אצל אורולוג בכיר, שלאור מצבו הבריאותי של אבי ולמרות גילו המליץ על ניתוח להסרת הבלוטה. היינו אצל אונקולוג מנהל מחלקה בכיר, שלא ממליץ על ניתוח והמליץ על טיפול קרינתי משולב הורמונלי. לתחושתי כל אחד מהם מושך לכיוון ההתמחות שלו. חסר לי גורם "נייטרלי" שיבחן את כל הצדדים וייתן חוות דעת אובייקטיבית.האם יש גוף/פורום/מומחה שכזה שנוכל לפנות אליו? אשמח לשמוע גם את דעתו של פורום זה. תודה מראש

    • יעקב

      הי טלי
      שלחת נתונים חלקים גליסון ( 3+4 או 4+3 ) אך במידה ויש פריצה מקופסית הניתוח לא יכול לתת מענה ממשי
      לרוב המנתחים לא מתלהבים לנתח חולים מעל 72 (יש סיכונים בעת הניתוח הרדמה וכו'
      ,( קימים סיכונים בעקבות ניתוח לגבי שליטה במתן שתן וומיניות עלולה להיפגע )
      היתי הולך על הצעה של האונקולוג
      למרות שגם לטיפול הורמונלי ותופעות לואי לא קלות
      תוכלי לבקר במפגש קבוצת תמיכה בחיפה בשבוע ב5 לנובמבר ואז תוכלי לשמוע את דעתם של חולים בפרספקטיה של אנשים ותיקים
      המתמודדים במחלה
      בברכה
      יעקב

  2. אנדריי

    שלום, יש לי 2 שאלות:
    1) קרוב משפחה עבר ניתוח לכריתת ערמונית בשיטת דה וינצ"י. קצת לפני גיל 70, דרגה התחלתית. במקרה והניתוח עבר בהצלחה, למה בכל זאת יש כאלה שנדרשים לטיפול נוסף, כמו הקרנות? אם אין פרוסטטה, איך תיתכן חזרת סרטן הפרוסטטה?
    2) מה הכוונה לסיפור משפחתי? אני מבין שאם אצל אבא זה היה עד גיל 50, אז הבן נמצא בקבוצת סיכון. האם גם מחלה אצל דוד נחשבת לגורם סיכון, אם הופיעה בגילאים מבוגרים יותר? אצל אותו קרוב משפחה קרה אותו דבר עם הדוד שלו, בערך באותו גיל. האם מדובר בסרטן גנטי, אם כך?
    תודה.

    • יעקב

      אנדרי
      במאמרים תוכל למצוא כ 60% מהמנותחים המחלה חוזרת
      ישנם תאים מיקרוסקופים שלא נתנים לזהוי בעת הדמיה ולכן אצל אנשים עם גליסון בינוני או גבהה
      מומלצת הקרנה
      נמצא שאחרי הקרנה שמספר חולים עם גרורות אחרי 10 שנים היה נמוך יותר
      יש לציין שלהקרנות תופעות לואי

      לגנטיקה יש השפעה על הופעת סרטן
      קימת המלצה לבדיקת PSA כבר בגיל 40 כאשר ידוע שבן משפחה חלה במחלה
      קימות בדיקות גינטיות שמומלצות למשפחה בהם יש היסטוריה של המחלה
      בתי חולים הגדולים ממליצים לבצע בדיקה גינטית במידה ויש היסטוריה משפחתית

  3. אייל

    בתשובות הביופסיה רשום
    מותחם ע"י קופסית שלמה : כן
    מה זה אומר??

    • יעקב

      הי אייל
      חבל שלא שלחתה את התשובה בשלמותה
      אני אנסה לנחש על פי מה שכתבתה
      " כאשר הקופסית היא בשלמותה" הכונה שהגידול לא יצא מהערמונית
      ולכן זאת תשובה טובה ומשמחת
      מאד חשוב לדעת מה הגליסון מה הPSA והאם ביצעתה בדיקת הדמיה PSMA ?

  4. יצחק כהן

    שלום גם אני נימצא בקבוצת האנשים שחלו בסרטן הערמונית כרגע אני לאחר כל הבדיקות נתגלה אצלי גידול בודל של 1.2 ס"מ גליקסון 8 בבית החולים הציעו טיפןל ביכו עם הקרנה חיצונית קראתי על הטיפול החדשני טוקד למי יש מידע להעביר לי תודה

    • יעקב

      הי איצי
      שיטת TOOKAD פותחה במכון ויצמן בשיתוף עם בית חולים אמריקאי סלאון קטרינג . (הקרנה אופטית לאחר הזרקת חומר )
      המוצר עבר נסוים קלינים לרוב בסרטן ערמונית עם אגרסיביות נמוכה עד בינונית כעת המוצר הופרט ומספר מדינות משתמשות בו

      החברה Steba Biotech's TOOKAD® Vascular Photodynamic Therapy יכולה לתת לך אינפורמציה מעודכנת
      קיים סניף בארץ ואולי הם יכולים לתת לך אינפורמציה יותר ספציפית לגבי מקרה כמו שלך .(גליסון 8)

  5. מראי

    לפני שנה עברתי פיופסיה משש עשרה דגימות התגלו מצד ימין 4 ומצד שמאל 1 גליקסון 6 לאחר amr אמת את התוצאה בבקור האחרון אצל האורולוג בהתיעצות אתו קבעתי לעשות נתוח האם בחרתי נכון

    • יעקב

      הי מראי
      מה היו הנמוקים להחלטה הזאת של הרופא ?
      האם היתה במעקב והPSA עלה ?
      מה מהירות שנוי של ה PSA ?
      צריך גם לקחת בחשבון את מצב בריאותך וגילך כאשר מחלטים על ניתוח (הניתוח בהרדמה ) מעל ל 70 לא כל המנתחים רוצים לנתח
      האם קבלתה הסבר על תופעות לואי שעלולות לקרות לאחר הניתוח (לא הכרחי אך כדאי שתדע את הסכונים)
      לעתים מחליטים על הקרנות וטיפולים אחרים בהתאם לנסיבות
      בדוק מה הנסיון של המנתח במידה והחלטת בכל זאת לנתח

  6. אילן זמיר

    שלום,
    אני מתוכנן לעבור ניתוח להסרת הערמונית לאחר שנתגלה בה גידול ללא גרורות.
    מאוד מוטרד מהפגיעה ביחסי המין.
    האם מישהו יכול לתרום לי מנסיונו?

    • יעקב

      הי אילן
      קודם כל שיהיה לך מנתח מנוסה (תבדוק מה כמות הניתוחים שעשה ומה חוות דעת עליו )
      לאחר ניתוח מומלץ להשתמש בסיאליס יומי (כך המליץ לי מנתח אמריקאי )

  7. גיורא

    כשמדובר על ערמונית מוגדלת ושפירה מקובל לטפל בכך על ידי אידוי של תוך הערמונית וכך לגרום להתכווצותה. ישנה אפשרות לשלב אידוי יחד עם כריתת הרקמות בתוך הערמונית (בתוך הערמונית להבדיל מכריתה רדיקלית של הערמונית עצמה!) עולה השאלה מדוע שיטה זו הכרוכה בטיפול קצר, לא מסוכן ולא כואב ושלא מסכן את עצבי הזקפה לא מיושם גם כאשר מדובר בסרטן הערמונית. אם ניתן לאדות או להמיס ולהוציא החוצה את תוכן הערמונית השפירה מדוע לא לעשות זאת בעקר כאשר יש סרטן. אני מניח כי האידוי יעיל גם כאשר חלק מהתאים הם סרטניים. נראה כי זה עדיף בהרבה על ניתוח להסרת כל הערמונית על כל הסיבוכים, הסיכונים והמחירים הכרוכים בכך. גם אם בשיטת האידוי יש חשש כי יוותרו תאים סרטניים באזור הקופסית, הרי שניתן יהיה לחסל אותם בקלות אחר כך בעזרת הקרנות (במילא גם אחרי ניתוח לכריתת כל הערמונית רוב החולים נדרשים גם להקרנות) אז באמת מדוע???

  8. Pini

    שלום.
    ליפני כשנתיים 26/11/16 עברתי ניתוח רובוט להסרת ערמונית.
    תוצאה פטולוגית גליסון6 (3:3) ללא מעורבות בלוטות לימפה וללא פריצה.
    שוליים נקיים. הpsa היה 4.6.
    עד היום ביצעתי מספר בדיקות psa.
    14/3/17-קטן מ0.03
    9/7/17-0.04
    9/11/17-0.04
    23/3/10 קטן מ0.03
    6/9/18-0.05
    מצבי הכללי טוב ללא דליפות.
    בן 57 מתאמן בחדר כושר.
    השאלה:
    1.האם העליה האחרונה בpsa מסמלת משהוא חריג?
    2. האם יש תזונה שעלי לשנות כדי לשפר את הpsa?
    3. האם משקאות אלכוהוליים משפיעים על לרעה על הpsa?
    תודה על התשובות ושנה טובה לכולם.

    • יעקב

      הי פיני
      השנוי ב PSA הוא חסר משמעות היתי מנסה לבצע שוב תוך 3 חודשים
      ושאר בדיקות דם כימיה וספירה
      תזונה לרוב מוצע להמנע מסוכרים קמח לבן ושומנים – מומלץ לאכול ירקות ופירות
      ממליץ שתשוחח עם דיטנתית
      לגבי אלכוהול – לא צינתה איזה סוג וכמה

      • פיני

        תודה לך יעקוב.
        מדובר על כ2 ליטר בירה ביום.
        האם זה גם כן משפיע על הpsa?

        • יעקב

          הי פיני
          נראה לי שכמות מוגזמת יכולה להשפיע על כמות סוכר בגוף
          כמובן שגם % אחכוהול בבירה שאתה שותה יש לה שפעה
          על החלטה לגבי כמות בירה סבירה

  9. ישראל

    דודו תודה, פוסט חשוב ומועיל.
    בדיוק אני מתלבט בימים אלו בנושא הזה.
    ממצא מדאיג ב-MRI וביופסיה (טארוס) שניה (לפני כחודש) ללא ממאירות (דלקת כרונית חריפה)
    בגלל ה_MRI אני חושש שהביופסיה פיספסה גידול ואני עלול לאבד זמן יקר.
    מה שמרגיע מעט שהבדיקה הרקטלית תקינה וגם ב-MRI גבולות הקפסולה שמורים.
    לכן אני מקווה שיש לי עוד חודשים שלושה להחליט ולבצע פיוזן פרטי או בדיקת 4Kscore.
    שנה טובה.

  10. דודו

    כמה הערות לעץ ההחלטות העדכני (12/2017) של יצחק באר, אשמח להתייחסותו:
    1. אני מציע לפרט מעבר ל-PSA (מעל 2.5? מעל 4?) גם ביחס ל-free PSA, PSADT, PSA density ו-PSA velocity, אם אחד מהם חריג (למשל free PSA נמוך מ-10%) אז הדבר מהווה סימן אזהרה אפילו אם ה-PSA הכללי נמוך. אפשר גם להזכיר בדיקות כמו בדיקת השתן PCA3 ובדיקת הדם 4KScore.
    2. לדעתי ההמלצה לשקול ביצוע PET-CT אבחנתי לפני MRI היא שגויה. PET-CT היא בדיקה הכרוכה בקרינה מסרטנת לא מבוטלת, בעוד ש-MRI (עם סליל פנימי וחיצוני ובעוצמת 3T כמובן תוך שימוש בכל הרצפים המתקדמים של DWI, ADC וכו'…, גם כאן כדאי להדגיש שיש להתעקש על כך שהבדיקה תבוצע במכשיר 3T עם סליל פנימי וחיצוני גם אם צריך לשם כך לנסוע קצת יותר רחוק מהבית או לשלם קצת יותר) היא בדיקה עם פרופיל בטיחותי הרבה יותר טוב (אגב, אם ישנו חשש מחומר הניגוד על בסיס גדוליניום, אז יש גם עבודות שמראות שניתן להגיע לתוצאות טובות ב-MRI ללא חומר ניגוד). אני הייתי מציע PET-CT אבחנתי רק לאחר כישלון של לפחות שתי ביופסיות תחת MRI. בנוסף, כידוע לא כל ה-PET-ים זהים, ויש כמה איזוטופים שונים לסרטן הערמונית כמו כולין וכנראה שההיצע שלהם משתנה במכונים שונים, זה משהו שצריך לבדוק ולפרט.
    3. בנוגע לביופסיה, לדעתי ההמלצה העליונה צריכה להיות לבצע ביופסיה בתוך מכשיר ה-MRI, מה שנעשה בשיבא ע"י אורית פורטנוי (וייתכן שבמקומות נוספים). רק בעדיפות שנייה הייתי שם ביופסיית התכה ממוחשבת (פיוז'ן) של MRI עם US, וכמובן בעדיפות שלישית ביופסיה "קוגניטיבית" שבה האורולוג מסתמך על זכרונו מצפייה בתמונות ה-MRI בבואו לבצע את הביופסיה בשיטת TRUS הישנה.
    4. בנוסף הייתי ממליץ על קבלת חוות דעת שנייה – אורולוגית לאחר ביופסיה שלילית, 3 חוות דעת לאחר ביופסיה חיובית (אורו-אונקולוג מנתח, אונקולוג רדיותרפיה ואונקולוג רגיל), חוות דעת רדיולוגית שנייה לאחר ה-MRI וה-PET-CT, וחוות דעת פתולוגית שנייה לאחר כל ביופסיה. לא כל אחד יכול להרשות לעצמו, אבל אין ספק שמבחינה רפואית זה עדיף על פני "הצגה של איש אחד" כפי שלצערנו מתנהלים לא מעט מקרים.

    • איצי אר

      שלום דודו
      תודה על הערותיך בקשר לעץ ההחלטות שבאתר.
      לעצם העניין –
      עץ ההחלטות הוא מעין מפת דרכים כללית למתמודד החדש שאמורה להכוין אותו בתהליך האבחון והטיפול שאותו הוא אמור לעבור.
      מטבע הדברים הוא מפרט את הדברים עד רמה מסוימת שחשבנו לנכונה למתמודד החדש שאינו מכיור ואינו מבין את הרבה מהבדיקות והמונחים שמצוינים בתגובתך.
      התיחסות ספציפית להערותיך:
      1. אין אני מפרט את רמת ה PSA בכוונה. יכול להיות אדם שבאופן טבעי יש לו הפרשת PSA גבוהה או נמוכה, כנמו כן הדבר תלוי גיל ולכן אין זה מן הראוי לפרט מספרית.
      2. ההמלצה היא לשקול בדיקת PET-CT-PSMA. נכון שה CT כרוך בקרינה (אם כי אני לא בטוח שזה גורם לעליה בסיכון לסרטן משני) אבל הוא נותן תמונה מלאה על פיזור התאים הסרטניים בגוף ומקצר תהליכים הדרושים לקבלת החלטות בהמשך . נראה לי שיש ערך רב לקבלת התמונה הברורה הזו כבר בשלב ההתחלתי. יחד עם זאת ההמלצה כאן אינה חד משמעית אלא "לשקול את האפשרות".
      3. להודות על האמת – אני לא שמעתי על הביופסיה בתוך מכשיר ה MRI.
      המלצתי שם לבצע ביופסיה פיוז'ן אשר גם היא עדיין לא בסל הבריאות (וגם אותה מבצעים בטכניקות כאלה ואחרות).
      יחד עם זאת כדאי שהאפשרויות שאנו מביאים כאם יהיו זמינות לחולים ולא יהיו משהו אוונגרדי שלרובם לא יהיה זמין.
      אני אשמח אם תשלח לי למייל הסבר על הביופסיה בתוך מכשיר ה-MRI ונוכל לצרף אותה להסבר על אפשרויות הביופסיה המתקדמת.
      4. חוות דעת נוספת לכל עניין משמעותי תמיד מומלצת. עוד פעם אני אומר זו מפת דרכים למתמודד החדש. היא לא מקיפה את כלל האפשרויות וכלל ההמלצות.
      אשמח לדבר איתך בטלפון.
      איצי באר
      050-8228530
      itzyb11@gmail.com

  11. עליזה

    שלום,
    בעלי עבר ניתוח ראדיקלי ולאחר שלולשה חודשים עבר 28 הקרנות, עבר כמעט חודש לאחר סיום הקרנות ודליפה החמירה יותר ממה שהיה בזמן הקרנות? מה יכולה להיות סיבה לכך? האם צריך לעבור בדיקה כלשהיא? האם יש מומחה בתחום הדליפה השתן? מה לדעתך מומלץ לעשות,?
    שנה טובה ובריאה

    • יעקב

      שלום,

      דליפת שתן יכולה להיות משנית לניתוח ולטיפול הקרינתי. בחלק מהמקרים חל שיפור הדרגתי בחודשים שלאחר הטיפול

      יש אורולוגים שמתמחים בתחום דליפת שתן לא רצונית ומומלץ לגשת אליהם באם לא חל שיפור בחודשים שלאחר הקרינה

      בהצלחה

      ד"ר דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן, מערך אונקולוגי, מרכז רפואי מאיר

      היתי רוצה להוסיף שקינים תרגילים אותם תוכל לבצע בבית לשם חיזוק שרירי אגן
      יעקב