נשים נגד סרטן הערמונית (wapc). קבוצת תמיכה לסרטן הערמונית שמכוונת לנשים ובני משפחה שמושפעים מסרטן הערמונית, קבוצה שרוצה להבטיח שכל אישה יודעת את העובדות על המחלה.

להלן 10 דברים שנשים צריכות לדעת.

1.  מהי הערמונית

הערמונית היא בלוטה גברית בגודל של אגוז הממוקמת מיד מתחת לשלפוחית השתן ותורמת לנוזל שנושא את הזרע.

2.  מהו סרטן הערמונית?

סרטן הערמונית מתהווה כשקבוצת תאים יוצאת משליטה ומתחילה לגדול בצורה לא נורמלית  בבלוטת הערמונית ופולשים לרקמה הבריאה. תאי הסרטן עלולים גם להתפשט מהערמונית לחלקים אחרים בגוף.

3. על מי זה משפיע? סרטן הערמונית לא רק משפיע על גברים. למחלה יכולות להיות השפעות הרסניות על כל המשפחה ובמיוחד על נשות ובנות זוג החולים.

4. מי נמצא בסיכון? לפי מכון הסרטן הלאומי אחד מתוך 6 גברים אמריקאים יהיו מאובחנים עם סרטן הערמונית במשך חייהם. באמריקאים אפריקאים המספר יהיה קרוב יותר לאחד מתוך ארבע.  קרוב ל-190.000 גברים אמריקאים יהיו מאובחנים  השנה, ולכן יובילו ל27.000 מיתות.

5.   מהם גורמי הסיכון?

למרות שהסיבה המדויקת לחלות בסרטן הערמונית היא עדין לא ידועה, ישנה דינמיקה שמגדילה את הסיכון לחלות בסרטן והם:

  • גיל: סיכוי של גבר לחלות במחלה עולה במהירות אחרי גיל 50.
  • היסטוריה משפחתית: אלו שיש במשפחה שלהם גברים שחלו במחלה כמו אבא דוד אח או גברים קרובי משפחה אחרים הם בסיכון גבוה.
  • גזע: גברים אפריקאים אמריקאים הם בסיכון גבוה פי שנים לחלות ואף למות מהמחלה.

6.  מהם התסמינים והסימנים?

לסרטן הערמונית בשלב מוקדם אין סימנים. לכן בתוספת לבדיקות תקופתיות רגילות גבר צריך ללכת לרופא  אם יש לו קושי בהטלת שתן, אם הוא מרגיש כאב ו/או תחושת צריבה בעת מתן שתן, או שיש לו דם בשתן או אם הוא מרגיש כאב גב או מתנים מתמידים. גם קשיים לא טבעיים ביחסי מין יכולים להיות סימן להתפרצות המחלה.

7.  איך אפשר לתפוס את זה מוקדם? הגלוי המוקדם הנפוץ ביותר כולל בדיקה רקטלית דיגיטלית ובדיקת דם מיוחדת של האנטיגן של הערמונית (psa) . כל חריגה מהנורמה שתופיע בבדיקות אלה יכולים להראות את הצורך בבדיקות נוספות.   "נשים נגד סרטן הערמונית" ממליצות שמגיל 40  (גברים בסיכון גבוה מגיל 35) יקבלו גברים באופן שגרתי סדרת בדיקות דם ובדיקה דיגיטלית רקטלית  וידברו עם הרופא שלהם על בדיקות אלה כל שנה.

8. מהם הטיפולים הרגילים? תלוי בבן אדם. ישנם מספר אפשרויות טיפול, כל אחד מהם עם תופעות לוואי שונות . הטיפולים המקובלים ביותר הם: מעקב פעיל, טיפול מקומי (פוקאלי) כאשר הנגע הסרטני קטן, כריתה של הערמונית, טיפול בהקרנות , טיפולים הורמונליים, כימותרפיים ועוד.

9. מה נשים יכולות לעשות כדי לעזור?  להזכיר לגבר בעדינות לעשות בדיקות לערמונית. אם זה לא עוזר- תרימי את הטלפון וקבעי תור. גלוי מוקדם מביא לתוצאות נפלאות ומשפר את איכות החיים. עמדי  לצדו של הגבר שלך. אם בעלך או בן זוגך מאובחן- הפגיני תמיכה בהשתתפות בפגישות אצל הרופא ובקבוצת התמיכה יחד אתו.

כפי שצוין קודם כאשר זה מגיע לאפשרויות הטיפול, הברירות הן מרובות. לכן לימדי  כל מה שאת יכולה על כל טיפול, על התגובות של הגוף שלו  ועל התצפית לתוצאות ושתפי את המחקר עם בן זוגך. חפשי תמיכה. תתחברי עם נשים אחרות שעומדות בפני אותו אתגר.

10. מהו אחוז השורדים? בעוד שיש עוד הרבה מה לעשות לחסל את המחלה, ישנה תקווה. אם מגלים  מוקדם,  אפשר לטפל בהצלחה בסרטן הערמונית.

רוב מוחלט של החולים מתים, בבוא יומם,  עם המחלה ולא בעקבות המחלה.

אודות המחבר