תגובות: | 345 – 331 | 330 – 316 |
315 – 301 | 300 – 286 | 285 – 271 | 270 – 256 | 255 – 241240 – 226 | 225 – 211210 – 196195 – 181180 – 165165 – 151150 – 136 | 135 – 121 |120 – 106 | 105 – 9176-90 |  61-7546-6031-4516-30 |  1-15

240

מאת ד"ר אלי רוזנבאום:

29 בדצמבר 2010 בשעה 18:07

לצדי

שאלה מסובכת אם לא יודעים את מצבו הכללי אך ובעיקר אם יש סימפטומים של כאבים בעצמות או של סימפטומים חסימתיים של מתו שתן
וכן את רמות הבדיקה מהשנים האחרונות אם זו קפיצה חד פעמית ואין שום סימפטומים כדאי לחזור על הבדיקה.
לעיתים זיהום קשה יכול לגרום לרמות כאלו. אם הרמה הנ"ל אמיתית ויש סימני התפשטות  ניתן במצבים מסוימים לוותר על הביופסיה.
לסיכום: אין מספיק מידע בכדי לענות בצורה מדויקת יותר

ד"ר רוזנבאום

239

מאת צדי:

28 בדצמבר 2010 בשעה 22:29

אני בן 82 תוצאת בדיקת ה-psa שלי היא 97.4.

הרופא האורולוג הפנה אותי

לביופסי והתור נקבע לעוד 3 שבועות.שאלתי היא האם כדאי לעבור ביופסי?והאם יכול לגרום לנזק?
האם אפשרי לקבל את הטיפול המקובל לסרטן הערמונית ללא ביופסי בהנחה שיש לי סרטן הערמונית.

בתודה צדי

238

מאת צאלי בן 62:

28 בדצמבר 2010 בשעה 22:27

לפני חמש שנים עברתי ניתוח לכריתת ערמונית סרטנית. לאחר שנה אובחנה רמת פי.אס.אי של 0.5. טופלתי בהקרנות (35 הקרנות) ובמקביל קיבלתי זריקות זולדקס 10.8 במשך שנתיים (8 זריקות). סיימתי באפריל 2009. מאז תוצאות הפי.אס.אי היו 0.004 במשך שנה לפני ארבעה חודשים התוצאה הייתה 0.04 ואתמול 0.08 . בהתייעצות עם לני הירש הציע לי לפנות אליך באמצעות האתר. אודה לך על התייחסותך והפנייה מקצועית במידת הצורך.

בתודה מראש, צאלי

237

מאת יעקב:

27 בדצמבר 2010 בשעה 22:51

הי יאיר
לדעתי הבדיקה העיקרית היא בדיקת טסטסטרון.
מבצעים אותה באמצעות בדיקת דם -רופא משפחה יכול להמליץ על בצוע הבדיקה.
ישנם לא מעט אורולוגים בהתמחות מיניות. הרופא שעונה באתר ד"ר רענן טל עובד בבלינסון.
אך כמעט בכל מרכז רפואי גדול יש רופא אורולוג שמתמחה במיניות.
תגיע אליהם לפחות עם תוצאת בדיקת טסטסטרון.

236

מאת יאיר:

27 בדצמבר 2010 בשעה 8:54

היי,

בן 33, לפני כמה חודשים התחלתי להרגיש החלשות ברמת האורגזמה…
החלשות משמעותית.
אילו בדיקות עלי לבצע? אצל איזה סוג רופא? אורולוג?
תודה.

235

מאת ד"ר אלי רוזנבאום:

26 בדצמבר 2010 בשעה 19:16

תשובה ללימור

המנגיומות זה ממצא שפיר לחלוטין
ציסטה מורכבת בכליה דורשת בדיקה ומעקב אצל אורולוג
מומחה בתחום הנ"ל

234

מאת ד"ר רענן טל:

26 בדצמבר 2010 בשעה 13:01

אל יבגי

לגבי קיום יחסי מין בזמן טיפולי סרטן: בחולי סרטן הערמונית אין איסור על פעילות מינית, כמעט בכל שלב של האבחנה או הטיפול.
אולי בתקופה היחידה בה לא ניתן לקיים יחסי מין היא התקופה לאחר ניתוח כריתת ערמונית רדיקלית, כאשר עדיין יש קטטר.
יש מנתחים הממליצים להמתין 2-3 שבועות מהניתוח לפני חידוש הפעילות המינית.
אין מניעה לפעילות מינית בזמן קרינה או בזמן טיפול הורמונלי. ההמלצות להמנע מפעילות מינית מתייחסות בעיקר לטיפול כימותרפי שעלול להיות מופרש בנוזלי גוף, מחשש של מגע של החומר עם בני זוג.
החשש הזה הוא בעיקרו תיאורטי, אבל כמובן שמומלצת זהירות.
בעיה נוספת יכולה להיות בחולים אונקולוגים עם טיפול כימותרפי המדכא את מערכת החיסון וחושף אותם לזיהומים.
כאשר הספירות נמוכות, יש הממליצים להמנע מפעילות מינית.
לגבי שימוש בקונדומים:הטיפול הכמותרפי פוגע באיכות הזרע. חולים רבים הופכים עקרים בעקבות הפסקת יצור הזרע.
כאשר קיים זרע למרות הטיפול הכמותרפי, הוא עלול להיות פגום.
ההמלצה היא שלא להכנס להריון במשך כשנה לאחר תום הטיפול הכמותרפי.
לפיכך, בזוגות בהם הגבר מטופל בטיפול כמותרפי וקיימת אפשרות שבת הזוג תכנס להריון, יש צורך להשתמש באמצעי מניעה. לסיכום:במקרה של סרטן הערמונית אין מניעה לפעילות מינית לפני הטיפול, בזמן הטיפול או לאחר הטיפול.

בברכה

ד"ר רענן טל

תוספת לגבי ברכיתרפיה

אכן, בגלל חשש של דימום או יציאת הגרגרים קיימות המלצות לזהירות.
ההמלצות אינן אחידות והן משתנות בין רופאים שונים, החל משימוש בקונדום לשבועיים-שלושה ועד לשישה שבועות.
אחרים ממליצים לאונן מספר פעמים (אין מספר מדוייק כמה פעמים), לפני שמחדשים את יחסי המין.עד שיהיו נתונים יותר מבוססים, הייתי ממליץ לנקוט זהירות ואכן למלא אחר ההמלצות האלה.
הייתי ממליץ לך לפנות לפרופ מצקין, שהוא הרופא המנוסה ביותר בתחום הברכיתרפיה בארץ ולשאול אותו מה שכיחות התופעה מנסיונו ומה הוא בדרך כלל ממליץ למטופליו.

233

מאת יבגי:

26 בדצמבר 2010 בשעה 12:51

למערכת שלום

נושא: טיפול בסרטן ערמונית וקיום יחסי מין

הי ד"ר טל

בחוברת מיניות הגבר של האגודה למלחמה בסרטן מוזכר שיש מקרים בהם יש להימנע מקיום יחסים מספר שבועות מתחילת הטיפול בעוד שיש מקרים שאין איסור כזה. כמו כן יש המלצות לשימוש בקונדומים בברכיתרפיה.
האם תרצה לפרט בנושא זה.

יבגי

232

מאת יעקב:

25 בדצמבר 2010 בשעה 1:23

הי איציק

אתה לא מציין לאיזה ערך הגיע ה PSA שלך

מה הגליסון ומה תוצאות הביופסיה
(מספר הגלילים מעורבים ו% הגליל המעורב)
מאמרו של פרופ' דב פודה -בגליון 18 במה של האגודה למלחמה בסרטן
"כלי ניבוי להערכת גידול ערמונית והצלחת הטיפול"
עונה על השאלות שלך לגבי סבירות להתפשטות המחלה
קימים כילים שונים טבלאות הסתברות ונומוגרמות.
הטבלאות הידועות הם טבלאות הסתברות ( Partin) בחולים שעברו כריתה רדיקלית הם מבצעים נבוי לפי ריכוז PSA וגליסון וכו' ניתן ליעץ לחולים על סבוי הצלחה.

תנסה בעצמך ב http://www.mskcc.org או באתר http://www.prostatecalculator.org.applications/nomograms/prostate

ישנם חסרונות לנומוגרמות -היות ומבוססים על משתנים שיצאו מכלל שישמוש
לגבי חזרה של PSA אחרי כריתה . ראה מאמרו של ד"ר אילן ליבוביץ
באותו גליון של האגודה למלחמה בסרטן.
מספר נקודות מאותו מאמר ואחרים:
לאחר כריתה נרחבת של ערמונית צפויה ירידה מוחלטת של PSA אל מתחת לרמה הניתנת למדידה.(כאשר הגידול בתוך קופסית הערמונית)
אני מניח שלפני ניתוח עשיתה בדיקות אבחנתיות מלבד ביופסיה ובדיקה רקטלית ביצעתה גם מפוי עצם, CT הבדיקות אינן בדיקות ברגישות גבהה אך הם מתבצעות לעתים קרובות כבסיס.
אך כאשר תאי סרטן ערמונית נותרו מחוץ לערמונית הם מתרבים מגיעים למסה קריטית שמיצרת PSA ברמה הניתנת למדידה.
יכול להיות שתאים לא מאובחנים בזמן הניתוח או חתיכת ריקמה הושארה בזמן הניתוח.
מקור של PSA המוגבר חוזר אחרי ניתוח בגלל חזרה מקומית או גרורה מורחקת
(מחלה גרורתית מושפעת מגלסון וקצב הכפלה של ה PSA )
הזמן האופטימלי לבצוע בדיקת PSA אחרי ניתוח כ 3 חודשים.
ניתוח עצמו היא נקודת אבחנה מצוינת בגלל היכולת לבצע ביופסיה על לימפות לאבחן את השולים ולבצע פתלוגיה נרחבת של כל הערמונית ומעורבות של איברים אחרים.
כך באם הנבוי של מחלה הוא בעיתי(סיכוןגבהה) -הכונה שהתיחסות לטבלאות שצינתי בפיסקה ראשונה אזי למרות בדיקות אבחנתיות שליליות -הרופאים שולחים לעיתים לבדיקה
MRI אנדורקטלי בעלת רגישות גבהה יותר
אני לא מכיר בדיקה לפני ניתוח של 100% אבחנה באם התאים
יצאו מחוץ לערמונית או לא.

אציין שבדיקה אנדורקטלית בודקת את אזור הערמונית ואת

שלמותה של הקופסית כפי שצינתי אך אין 100%.

231

מאת איציק:

24 בדצמבר 2010 בשעה 18:36

שלום רב

בעוד כשבועים אני מתוכנן לעבור ניתוח להסרת הערמונית בשיטת הלפרוסקופיה .
שאלתי : אם הסרטן ממוקם רק בקופסית הערמונית
מדוע לאחר הניתוח יש סיכוי שה psa לא יורד ממש ל אפס הרי הסרטן היה ממוקם בערמונית !
יתכן שבזמן הניתוח הוא (יצא ) לאזורים אחרים ??
אני לא מבין ?!
או שזוהיא רק אפשרות שהרטן פלש לפני ההסרה מחוץ לערמונית ?! ומדוע הרופאים אינם מבקשים לשלוח לבדיקת mri .
באיזה בדיקה ישנה אפשרות לדעת ב 100% האם הסרטן יצא מהערמונית.

תודה איציק .

230

מאת לימור:

20 בדצמבר 2010 בשעה 13:01

בבקשה תעזרו לי. השאלה מופנת לאונקולוג.

אבא שלי עבר הסרה רדיקאלית של הערמונית. כאשר ה PSA שלו היה 10. בבדיקה הפתלוגית של הערמונית נראה שלא הייתה יציאה מהקופסית ושבלוטות הלימפה יצאו נקיות. כמו כן, לא נמצא ממצא פתלוגית בדופן הערמונית. אך בבדיקת מיפוי עצמות שלפני הניתוח- נמצאו קליטה מוגברת בחוליות אבל רשום שזה כנראה שינויים ניוונים או דלקתיים. בבדיקת CT נמצא ציסטה מורכבת בכליה. נשלחנו לבצע בירור נוסף ב MRI . בMRI רשום (לא בסיכום) כי " תהליכים היפראינטסיים נראים בגופי חוליות- בגוף חוליה סרקלית ראשונה, בגוף חוליה L3, בגוף חוליה L1 ובגוף חוליה T11. תהליכים אלו עוברים האדרה היקפית נודולרית אחרי הזרקת גדוליניום ומתאימים להמנגיומות" מה זה אומר? האם זה בהכרח גרורות? או ש"מנגיומות" מדובר בגידול שפיר?

אנא עזרו לי.

229

מאת יעקב:

16 בדצמבר 2010 בשעה 7:57

הי אבי

נחלק את התשובה ל2 חלקים
לגבי PSA אשר נמצא ברמה קבועה לאורך מספר ביופסיות
והחלק השני אתיחס למניעה זאת לדעתי שאלה של מיליון דולר.
1.ה PSA הוא אנטיגן ספציפי לערמונית -חלבון המיוצר על ידי תאי ערמונית שפירים ממאירים כאחת!!
כידוע ניתן למדוד אותו בעזרת בדיקת דם פשוטה .
ה PSA Prostate Specific Antigen עלול לעלות בגלל הגדלה שפירה של הערמונית BPH
הוא עלול לעלות בגלל רמות חריגות בדלקת בלוטת ערמונית ובסרטן ערמונית.
במקרה שלך -(הערך לא מתקדם )סביר להניח שערך שלך סביבות 8 קשור לדלקת ערמונית למרות שסרטן ערמונית
מתגלה לעתים גם בערכים אלה ובערכים נמוכים יותר (תלוי גם בגיל הנבדק- לא צינתה את גילך)
ישנם עוד מדדים שיכולים לעזור בהבחנה כמובן טווח הPSA תלוי בגיל הנבדק -עיין בטבלאות ,מהירות שנוי משנה של PSA,
יחס free PSA לPSA קטן מ0.12 כמו כן מושג צפיפות הוא היחס בין ערך PSA ונפח ערמונית קטן מ 0.15
ועוד (כגון מדד PCA3
אולי כדאי לציין שקימת גם דלקת ערמונית בקטריאלית כרונית המאופינת בזהיומים נישנים של דרכי השתן.
מתי להתעורר ולבצע ביופסיה שניה או שלישית?מלבד ממצא רקטלי חשוד שנעשה על ידי אורולוג
האם נלקחו 12 דגימות בביופסיה ראשונה ?האם הדגימות בוצעו באזור האפקס ומאזורים פריפרים ומאזור אפקס קידמי
ישנם עו לא מעט קריטריונים לגבי ביצוע ביופסיה שניה ושלישית אך לא ארחיב יותר.עדכן את האורולוג שלך על כל תוצאת PSA
ד"ר גיל רביב כתב מאמר מקיף על ביופסיה של ערמונית.
2.לגבי מניעה -אני אציג לך את המידע הגלוי בנושא והחלטות בידך.
קיים מאמר מעניין שלד"ר גיא הידש ופרפ עופר נתיב
"מניעה כימית של סרטן ערמונית"
כמו כן מאמרו של ד"ר דב אנגלשטיין "אפידמיולוגיה של סרטן ערמונית"
אנסה לתת לך תקציר על מספר גורמים שיכולים למנוע או לעכב את התפתחות סרטן ערמונית
המאמרים נמצאים בגליון 18 במה ממאי 2010 המופץ על ידי האגודה למלחמה בסרטן
קימת גם גישה אלטרנטיבית וגישה תזונתית
ספר מענין לקריאה "חיים עם הסרטן" של ד"ר קית בלוק -שילוב בין רפואה קונבוציונאלית לטיפולים משלימים.
ד"ר דני קרת מסתמך על גישתו של אורניש -מצגת בנושא זה באתר
ראה באתר שלנו " גורמי סיכון ומניעה " את הכתבה של ד"ר דני קרת לגבי תזונה
אני מנסה להציג את הזויות השונות לגבי נושא מניעה של סרטן ערמונית ללא כונה לקחת צד לגבי גישה !
במניעה כימית המתבסס על המאמר הראשון:
תרופות מעכבות 5AR (האנזים 5 אלפא רקוקטאז )-כוללות את Finasteride Proscare קבלה אשור FDA
כדאי לעיין במחקר קליני גדול PCPT וה REDUCE
יש לעיין גם בסיכונים ובתופעות הלואי בנטילת התרופה -האיגוד האורולוגי האמריקאי מתיחס לנושא באופן מפורט.
אפשרות נוספת המוזכרת במאמר
נוגדי דלקת שאינם סטרואידים- NSAID – כגון Sulindac Aspirin ו- Ibuprofen
אולי כדאי לציין שוב ששמוש קבוע באספירין מוריד את הסיכון לסרטן ערמונית ב 10%
בהמשך מוזכר מודולטור סלקטיבי של הקולטן לאסטרוגן -מחקר בעיצומו.
המאמר של ד"ר אנגלשטיין נוגע לתזונה ויטמינים ותוספים,הורמונים
מאמר מקיף מאד אני מתיחס לחלק מצומצם של המאמר .
הורמונים -האסטרטגיה מסתמכת על ממניפולציה הורמונלית .
אנדרוגונים משפיעים על התפתחות הבשלות ותחזוקה של ערמונית .
כנראה אמצעים אנטי-אנדרוגנים יוכלו להשפיע על התפתחות סרטן הערמונית.
אך לא רק הם -גם אסטרוגנים נחשבים כבעלי יכולת הגנה מפני סרטן ערמונית ע"י דכוי צמיחה של תאי האפיתל.
(טיפול בריכוז עשיר של פיטו -אסטרוגנים)
כדאי אולי לציין אשר מקשרים בין הסיכונים לחלות בסרטן ערמונית ותזונה

  • סוכר – מומלץ להימנע ממזונות המכילים סוכר ,אינסולין -רמות גבוהות קשורות לסיכון מוגבר לסרטן ערמונית .

תוספי מזון
– נושא שאיננו במחלוקת הוא ויטמין D, חוסר בויטמין D נחשב לאחד מגורמי סיכון.
התוצר הפעיל של ויטמין זה -קלצינטרול 1.25dihydrox vitamin D3
מעכב גידול תאי סרטן ערמונית.
– כמויות -להגיע לאמצע הטווח של הויטמין כפי שמופיע בדוח המעבדה אליה שיך המטופל.
– סויה – ריכוז של איזופלבונים יש פעילות אסטרוגנית חלשה והם יכולים לגרום לעיכוב של האנזים 5AR
ישנם גם לא מעט מזונות שיש להימנע מהם:
– מוצרי חלב -מספר מחקרים מעלים כצריכת חלב מעלה את הסיכון ללקות בסרטן ערמונית.

228

מאת יעקב:

15 בדצמבר 2010 בשעה 22:35

הי ענת

האנשים שנותנים חוות דעת על הדמיה של CT או MRI הם רדיולוגים
אנשים שלמדו את המקצוע הרבה שנים ומפענחים מקצועים ביחידות השונות.
הדיסק שאותו קבלת ואליו צורפה חוות דעת מקצועית מנומקת את מעבירה
לאונקולוג או ארולוג לשם החלטה על המשך טיפול .
יתכן שלמחלקת נרפולוגית בבית חולים יכולת לעיין בדסקים שלך
אך אני בספק רב שהמחלקה תתיחס לפניה חיצונית -אולי תפני לופא בכיר במחלקה .
לאורולוג או אונקולוג במשרד המרפאה לרוב אין את אותו מערכת ממוחשבת
בעלת רזולוציה (דיוק) כפי שיש לרדיולוג המאבחן לכן באם את רוצה חוות דעת נוספת
כפי שכתבתי לך קודם את יכולה להעתיק את הדיסקים שלך ולקחת אותם לחוות דעת נוספת
של רדיולוג מומחה בבית חולים אחר -תרומת תשלום הם לרוב עושים את זה.
השאלה שלך בנושא חומר ניגוד בבדיקת CT תשוחחי על כך עם המחלקה שביצע את הבדיקה .
אני לא מכיר אנשי הדמיה בתחום ה CT לצערי הם גם לא בפורום הרופאים שלנו.

227

מאת ענת:

15 בדצמבר 2010 בשעה 19:09

והאם "האדרה" ב CT לאחר הזרקת חומר ניגוד, אומר שמדובר בגידול ממאיר?

226

מאת ענת:

15 בדצמבר 2010 בשעה 16:13

תודה, אבל למי עלי לפנות עם תשובות ה CT וה MRI:
לאורולוג? לאונקולוג? או למחלקת נפורולוגיה?
האם לשלושתם??? קביעת תור לכל אחד מהגורמים יכול לקחת שבועות/חודשים…

אודות המחבר