תרופות מקלות על גלי חום אצל חולים המטופלים בטיפול הורמונאלי

 

גלי החום שמהם סובלים גברים המקבלים טיפול בגין סרטן הערמונית, הינם תופעת לוואי מוכרת לחולים המטופלים בטיפול הורמונאלי להורדת הטסטוסטרון (הורמון המין הגברי). מחקר חדש מגלה כי יתכן כי התרופה medroxyprogesterone עשויה להיות "תקן הזהב" החדש בטיפול גלי חום אצל גברים. הטיפול אשר מצמצם את רמת הורמון המין הגברי – הטסטוסטרון – על מנת למנוע את גידול סרטן הערמונית, הוא טיפול נפוץ ביותר נגד סרטן הערמונית.

גלי חום הם תופעת הלוואי הנפוצה ביותר לטיפול הנ"ל; עד 80% מהגברים, המקבלים טיפול בגין סרטן הערמונית, חווים תופעה זו. אף כי ישנם כבר מספר טיפולים – הורמונאליים ובלתי הורמונאליים – להיאבק בגלי החום. החוקרים טוענים שעד כה לא נערכה בדיקה בקשר ליעילותם, בקרב חולים.

לפי מחקר שהתפרסם בגרסה המקוונת של כתב העת הרפואי The Lancet Oncology, חוקרים בצרפת העריכו את האפקטיביות של שלוש תרופות נגד גלי חום: cyproterone, medroxyprogesterone, וכן התרופה נגד דיכאון venlafaxine, וזאת אצל גברים שהיו להם 14 ויותר גלי חום בשבוע, לאחר שישה חודשי טיפול בטיפול הורמונאלי. 311 גברים חולקו אקראית לשלוש קבוצות, והם טופלו באחת משלושת התרופות נגד גלי חום, במשך 12 שבועות. המשתתפים נתבקשו לדווח על גלי החום מבחינת תדירותם וחומרתם, בשבוע הרביעי, השמיני והשנים עשר למחקר.

התוצאות הראו כי שלושת התרופות צמצמו את תדירות גלי החום, אך הטיפולים בשני התכשירים האחרים היו אפקטיביים יותר מאשר venlafaxine מבחינת המאבק בגלי החום, בכל שלבי המחקר. הצמצום החציון במספר גלי החום לאחר ארבעה שבועות טיפול היו: לגבי venlafaxine – 47%, לגבי cyproterone – 95%, ולגבי medroxyprogesterone – 88%.

למרות זאת, החוקר ז'ק איראני (Irani) ועמיתיו מביה"ח האוניברסיטאי בפואטייה (Poitiers) שבצרפת, אומרים כי cyproterone הוא טיפול מוכר לסרטן הערמונית, ועלול להפריע לטיפולים הורמונאליים אחרים. לכן ניתן לראות ב-medroxyprogesterone את הטיפול המועדף  נגד גלי חום אצל גברים המקבלים טיפול הורמונאלי.

המקור: WebMD Health News, 7 לדצמבר, 2009

 הערת איצי באר:

חולי סרטן הערמונית המקבלים טיפול הורמונאלי שגורם להורדת רמת הורמון הטסטוסטרון בגוף. גלי החום תוקפים כאשר ישנו שינוי ברמת ההורמונים בגוף. לאחר זמן מה, כשרמת הטסטוסטרון בגוף מתייצבת, ברמתה הנמוכה, נפסקים בד"כ גלי החום. יתכן כי תוצאות הניסויים במאמר הושפעו גם מההתייצבות ברמת הטסטוסטרון של הנבדקים.

 פורסם 7/2012

אודות המחבר