(HIFU (High Intensity Focused Ultrasound

סרטן הערמונית הוא הסרטן השכיח ביותר בגברים. שכיחות המחלה וגילויה נמצאים במגמת עלייה וכיום בכ-70%  מהמקרים המאובחנים המחלה מוגבלת לערמונית וברת ריפוי.

שתי הגישות הטיפוליות העיקריות כיום בסרטן הערמונית הן ניתוח לכריתה רדיקלית של הערמונית או טיפול קרינתי על ידי מקור קרינה חיצוני (רדיותרפיה) או השתלת גרגירים רדיואקטיביים בתוך הערמונית (ברכיתרפיה). לשתי הגישות אחוזי הצלחה טובים בטיפול במחלה אך יש להן גם תופעות לוואי בעלות השפעה משמעותית על איכות חייו של המטופל וביניהן פגיעה בשליטה על השתן, פגיעה בזקפה, צמצום נפח כיס השתן וקושי באגירת שתן,בעיות התרוקנות, דחיפות ותכיפות במתן שתן וכן דלקת כרונית של כיס השתן או של החלחולת לאחר הקרנה.

חלק מהחולים הזקוקים לטיפול ניתוחי אינו מתאים בשל מגבלות גיל, מחלות נילוות ניתוחים קודמים ומבנה גוף בעייתי. אחרים אינם יכולים לסבול את הטיפול הקרינתי.

היבט נוסף בטיפול בסרטן הערמונית הוא הטיפול בחזרת מחלה לאחר טיפול ראשוני. חולים אשר עברו ניתוח לכריתה רדיקלית של הערמונית וסובלים מחזרת מחלה יכולים לעיתים לעבור טיפול קרינתי משלים.  חולים אשר טופלו על ידי הקרנה ראשונית וברכיטראפיה וסובלים מחזרת מחלה לרוב אינם מתאימים לניתוח ומטופלים בטיפול הורמונאלי משלים. אם הופיעה עמידות לטיפול ההורמונאלי חלקם יקבלו גם טיפול כימותרפי משלים.

חולים אשר אינם מתאימים או אינם מעוניינים בטיפול ניתוחי או קרינתי ראשוני וחולים בהם נמצאה חזרת מחלה לאחר טיפול קרינתי וברכיטראפיה, יוכלו ליהנות מטיפול חדשני בטכנולוגיית ה-HIFU.

HIFU הינם ראשוני תיבות של- High Intensity Focused Ultrasound.  בטכנולוגיה זו מופקים גלי אולטראסאונד (גלי קול) על ידי מתמר הרוטט בתדירות הגבוהה בהרבה מזו שהאוזן האנושית יכולה לקלוט. תוך כדי מעבר בגוף מעבירים גלי האולטראסאונד אנרגיה לרקמות. באולטראסאונד אבחנתי (כדוגמת אולטראסאונד בטן או אולטראסאונד גינקולוגי) אנרגיה זו מועטה וזניחה.  על ידי הגברה ניכרת של התדירות ניתן להגביר את האנרגיה העוברת לרקמה. על ידי מיקוד גלי האולטראסאונד לנקודה אחת ניתן לרכז בנקודת המיקוד אנרגיה בעוצמה גבוהה מאוד אשר משמידה את הרקמה הגידולית.

כדי לטפל בערמונית, מוחדר מכשיר האולטראסאונד דרך פי הטבעת. באמצעות המכשיר מתקבלת תמונה תלת מימדית מדויקת של הערמונית, שלפוחיות הזרע ובסיס כיס השתן, אשר מוצגים על צג המחשב. הערמונית מחולקת לשלושה רבדים והטיפול מתחיל ברובד העמוק ביותר ומתקדם אל השטחי ביותר כאשר בכל רובד מכשיר האולטראסאונד סורק את הערמונית לרוחב ומתקדם מימין לשמאל עד אשר מכוסה כל שטח הרקמה.  ניתן לראות הדמיה ממוחשבת של טיפול כזה בסרטון המצורף.

טיפול ממוקד בסרטן (Focal Therapy) וטיפול במחצית הבלוטה ,בה  אותר הסרטן  ( Hemi Ablation ) הם טיפולים חדשניים המיושמים במספר מרכזים בעולם. הניסיון המועט שהצטבר עד כה הראה צמצום ניכר של תופעות הלוואי, אך אין ספק שאם גישה זו תוכיח את יעילותה, היא תתפוס מקום כגישה המועדפת במיקרים המתאימים.

הפעולה מתבצעת בחדר ניתוח בהרדמה כללית, בתחילת הפעולה מבוצעת בדיקה אנדוסקופית של כיס השתן ומחדירים צנתר על חיקי אל כיס השתן דרך דופן הבטן.  לאחר מכן מוחדר המכשיר אל פי הטבעת, מבוצעת סריקה של הערמונית, תכנון תלת מימדי של הטיפול והטיפול עצמו. משך הטיפול נע בין 1.5 ל-  4   שעות, בהתאם לגודל הערמונית.

בסיום הטיפול מוצא המתמר והחולה מועבר לחדר ההתאוששות. רוב החולים מדווחים על מעט מאוד כאב אם בכלל לאחר הפעולה ומשוחררים לביתם לאחר שהיית לילה בבית החולים.

בימים הראשונים לאחר הטיפול יתכן וייפלטו בזרם השתן חלקי רקמה חרוכים ולכן המטופל משוחרר לביתו עם צנתר על חיקי למספר ימים ואח"כ לביקורת במרפאה. לאחר שהסתימה פליטת הרקמה, הצנתר נסגר והחולה מטיל שתן.  לאחר שהרופא מוודא שהטלת השתן תקינה הצנתר העל חיקי מוסר. המעקב לאחר המטופל מתבצע כל שלושה חודשים וכולל בדיקת דם ל-PSA , מדידת זרם השתן ושארית שתן בסיום ההשתנה.

מי מתאים לטיפול ב-HIFU ?

  • חולים עם סרטן ערמונית ממוקם שאינם יכולים או אינם רוצים לעבור טיפול ניתוחי או קרינתי לערמונית
  • חולים אשר טופלו בהקרנה או בברכיטראפיה וסובלים מחזרת מחלה ממוקמת בערמונית, כפי שהוכחה על ידי עליית,  PSA, הדמיה  וביופסיה חוזרת.

מי לא מתאים לטיפול ב-HIFU ?

  • גברים בהם נפח הערמונית הוא מעל 50 סמ"ק.
  • כאשר הערמונית מכילה אונה אמצעית הבולטת אל  כיס השתן.
  • גברים עם אנומליות אנטומיות בפי הטבעת (היצרות קשה, הצטלקות, פרוקטיטיס פעילה) , או לאחר ניתוחים בפי הטבעת.
  • גברים עם הסתיידויות גסות בערמונית העלולות  להסיט  את גלי האולטראסאונד במהלך הטיפול.

כדי לוודא שמבנה וגודל הערמונית אכן מאפשרים טיפול ב HIFU ,יש לבצע בדיקת אולטראסאונד נוספת  של הערמונית עם התמקדות בפרטים הנ"ל. רצוי שהבדיקה תבוצע על ידי רופא הבקיא בטיפולי HIFU.

במצבים של הסתיידויות, אונה אמצעית בולטת או ערמונית מעל  ל 50 גר, ניתן לבצע ניתוח מקדים ( אידוי או TURp ) להסרת ההיסתיידויות והקטנת הערמונית. ניתן גם להקטין ולצמצם את מימדי הערמונית על ידי טיפול תרופתי זמני בשילוב של שתי תרופות ( Avodart ו Casodex ).

מה הסיבוכים האפשריים מטיפול ב-HIFU?

  1. עצירת שתן  תיתכן בשל בצקת ברקמת הערמונית לאחר הטיפול או פליטת רקמה נמקית דרך השופכה. על מנת למנוע תופעה זאת משוחררים כיום כל המטופלים לביתם עם צנתר על חיקי למשך כ- 14 יום. הצנתר יוצא לאחר נסיגת הבצקת וסיום פליטת חלקי הרקמה.
  2. היצרות בשופכה או בצוואר כיס השתן בעקבותיה יש צורך להרחיב את השופכה במרפאה. תופעה זאת נצפית כיום בכ % 10 מהמטופלים.
  3. התפתחות זיהום בדרכי השתן ובאשכים: מאחר והמטופלים יוצאים עם צנתר בכיס השתן קיים סיכון נמוך להתפתחות זיהום בשתן, אשר יטופל על ידי אנטיביוטיקה מתאימה.
  4. פגיעה בתפקוד המיני – אין אונות – שיעור הדיווחים על אין אונות לאחר פעולה זאת נע בין 20% ל-49%. ניתן למזער תופעה זו על ידי  הורדת  עוצמת האנרגיה באזור בסיס הערמונית על מנת למנוע  פגיעה בneurovascular bundle (עצבי הזיקפה) אבל הדבר כרוך בשכיחות גבוה יותר של צורך בטיפול חוזר.
  5. דליפות שתן וקשיים בשליטה- בסדרות ראשונות דווח על אי נקיטה ב-0.6% עד     10%מהחולים. בסדרות עדכניות בהן זיהוי אזור סוגר השתן שופר שיעור אי נקיטת השתן צומצם משמעותית.
  6. פיסטולה בין כיס השתן לרקטום. סיבוך קשה זה נדיר ביותר. תואר בסדרות ראשוניות וכיום הודות לקירור פנימי בזמן הפעולה,  הדמיה טובה יותר של גבולות הערמונית ושליטה טובה יותר בעוצמת ותדירות היריות, כמעט שלא נראה.

טיפול חוזר ב-HIFU: בניגוד לטיפול קרינתי, ניתוח או ברכיטראפיה,  ניתן לחזור על טיפול ב-HIFU יותר מפעם אחת.  אולם, טיפול חוזר  מגביר הסיכון לסיבוכים.

טיפול ב-HIFU לאחר טיפול קרינתי דווח בסדרה של 118 חולים בהם הופיעה התלקחות ביוכימית של המחלה מוכחת בביופסיות אחר טיפול קרינתי. שליטה מקומית בגידול הושגה ב-84% מהחולים. הישרדות ללא התקדמות מחלה במשך 5 שנים הושגה ב-78% מהחולים עם מחלה בסיכון נמוך, 49% מהחולים עם סיכון בינוני ו-14% מהחולים בסיכון גבוה. שיעור הסיבוכים גבוה יותר (בעיקר אין אונות ואי נקיטת שתן) אך הצטמצם בהדרגה בשנים האחרונות ועדיין היה טוב יותר בהשוואה לטיפולים אבלטיביים אחרים (כדוגמת קריותרפיה) לאחר הקרנה.

לסיכום, HIFU היא טכנולוגיה זעיר פולשנית חדשה, המציעה שליטה מקומית בסרטן הערמונית. הטיפול מתאים לחולים עם סרטן ממוקם שאינם מתאימים או אינם מעוניינים בטיפול ניתוחי או קרינתי וכן לטיפול בחזרת מחלה לאחר הקרנה.  התוצאות לטווח בינוני משביעות רצון מבחינת השליטה במחלה ושיעור הסיבוכים נמוך ויורד בהתמדה.

לפרטים נוספים:  HIFU ישראל

ת.ד. 635  רעות  71799

טל. 050-3467646

אודות המחבר